Nieuws Actueel
'Zwarte Piet? Ondernemers, luister niet naar de media'
Met de intocht van Sinterklaas is iedereen in Nederland weer eventjes kind. Het ideale moment om als ondernemer mee te liften op de massagekte. Maar niet iedereen benut het volle potentieel van ’s lands bekendste volksfeest. En hoe ga je om met de kleur van Piet? Hoe zet je de intocht in jouw dorp of stad om tot succesvolle ondernemersresultaten? Marc Giling, voorzitter van het Sint- en Pietengilde, bedrijfsadviseur, Sinterklaasdeskundige én ondernemer, geeft tips.

Wees open. “Zorg dat je als ondernemer open en bereikbaar bent tijdens de intocht. Ik weet het, het is misschien wel zondag en het is misschien wel een dag waarop je vrij wilt zijn, maar vaak genoeg blijven winkels en andere zaken dicht terwijl de stad volstroomt. Dat is zonde! Spreek af met andere ondernemers om de deuren te openen en profiteer van de drukte.”
Investeer mee in de plaatselijke Sinterklaas. “Een goede intocht staat of valt met een goede en stabiele Sint-commissie. Het is voor ondernemers belangrijk dat er een kwalitatief evenement wordt neergezet, zodat het voor ouders én hun kinderen aantrekkelijk is om langs (of terug) te komen. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Investeer daarom als plaatselijke ondernemer mee in deze commissies. Op die manier is het ook veel eenvoudiger om een eigen verhaal met plaatselijke invloeden te maken. En dan kun je ook je eigen Sinterklaas en Zwarte Pieten laten rondlopen.”
Let op wat je aan Sint-gerelateerde artikelen verkoopt. “In de discussie rond Zwarte Piet wordt vaak vergeten wat er precies in de schappen ligt of in de winkel hangt. Niet zozeer de vertolkers van Zwarte Piet hanteren tegenwoordig ouderwetse stereotyperingen (zoals een zwaar accent, overdreven dikke rode lippen of andere facetten die op problemen kunnen stuiten), maar andere zaken wel. Investeer daarom in goede merchandise.”
Laat je niet gek maken door de media en de discussie rond Zwarte Piet. “Wat je nu ziet is dat heel veel bedrijven, de detailhandel en de middenstand blind meelopen in de mediahype rondom Zwarte Piet. Hierin nemen ze de media serieus en wordt bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal als beeldbepalend gezien. Maar dit is een van bovenaf opgelegde, niet-realistische snelle verandering. Het overgrote deel van het Nederlandse volk wil vasthouden aan Zwarte Piet – inderdaad: zwárte. Alternatieven hebben een beperkte houdbaarheid. Het is een valkuil: je kunt je wel aanpassen met blanke Pieten of roetveegpieten, maar hiermee verlies je de goodwill van je klant. Zo’n 1250 intochten in Nederland hanteren enkel de Zwarte Piet. En wanneer winkeliers en bedrijven Zwarte Piet resoluut de nek omdraaien, verlies je daarmee niet alleen je klant, maar op een gegeven moment het hele sinterklaasfeest in de openbaarheid. Je ziet nu al een kentering in de verkoopcijfers.”
Sinterklaas komt op zaterdag 12 november op televisie aan in Maassluis. Ook in talloze andere dorpen en steden meert de Sint dit (en volgend) weekend aan.
Marc Giling is de voorzitter van het Nederlandse Sint- en Pietengilde.