Nieuws Actueel

Zweden bekijkt bouw kleine kernreactoren vanwege energiecrisis

Het Zweedse staatsenergiebedrijf Vattenfall gaat onderzoek doen naar de bouw van kleine kernreactoren om zo het land te helpen met de grote vraag naar stroom en tegen hoge elektriciteitsprijzen. Vattenfall gaat daarvoor de komende anderhalf jaar een haalbaarheidsstudie doen voor de bouw van minstens twee zogeheten small modular reactors (SMR's).

ANP 28 juni 2022

ANP280622215 1

De nieuwe kernreactoren zouden geplaatst kunnen worden bij de bestaande Ringhals-kerncentrale aan de Zweedse westkust. Die centrale heeft nu twee werkzame reactoren uit de jaren tachtig die nog zeker twee decennia energie moeten leveren. Volgens Vattenfall zal nu worden bekeken of SMR's winstgevend geëxploiteerd kunnen worden. De eerste kleine reactor zou dan het het begin van het volgende decennia in gebruik genomen kunnen worden.

Als de bouw echt doorgaat zou dat een grote wending zijn in Zweden, want lange tijd werd kernenergie in het land als achterhaald beschouwd. Maar vanwege de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne en zorgen over de energievoorziening is kernenergie weer een belangrijke optie geworden. De Zweedse overheid heeft gezegd dat het land met een energiecrisis kampt en dat alle technologieën voor energievoorziening overwogen moeten worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws