Nieuws Actueel

Zwitserse overheid gaat einde Credit Suisse onderzoeken

De Zwitserse overheid gaat diepgaand onderzoek doen naar de crisis die heeft geleid tot het einde van de grote bank Credit Suisse. Dat heeft de regering donderdag beloofd aan het Zwitserse parlement. Credit Suisse werd uiteindelijk gered door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS.

ANP 6 april 2023

ANP060423198 1

De crisis rond Credit Suisse en de redding van de tweede bank van Zwitserland hebben tot felle kritiek geleid in de politiek en onder de bevolking van het Alpenland. Credit Suisse werd al langer geplaagd door een reeks schandalen.

Om een grotere crisis in de Zwitserse en wereldwijde bankensector te voorkomen werd de bank onder druk van de overheid na een hectisch weekend vorige maand gered door UBS. Maar daar heeft Zwitserland wel voor miljarden aan garanties voor geboden.

Bonussen geschrapt

Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe het kon dat Credit Suisse aan zijn einde kwam. Er zal onder meer worden gekeken naar de risico's die de bank heeft genomen en de impact van de stijgende rentes. Het onderzoek zou binnen een jaar afgerond moeten worden en moet helpen voorkomen dat een dergelijke situatie nog een keer kan gebeuren.

Woensdag werd nog bekend dat de overheid heeft bevolen dat de bonussen voor het allerhoogste management van Credit Suisse worden geschrapt. De bonussen voor de managementlagen daaronder worden verlaagd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws