Nieuws Actueel

Zwolle is geliefd bij toeristen

Zwolle staat voor het eerst op de achtste plaats in de top 10 van best bezochte steden van Nederland.

Ingrid Stijkel | Foto: ANP 28 april 2016

Zwolle centrum ANP

Zwolle balanceerde in het jaarlijkse CVO-onderzoek (Continu Vakantie Onderzoek) jarenlang op het randje van de top 10 van best bezochte steden in Nederland, maar staat nu op een stevige achtste positie. De lijst wordt traditioneel aangevoerd door de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Van belangHet CVO-onderzoek, waarvoor bezoekers van circa dertig grote steden in Nederland worden bevraagd, is van belang voor de stadsmarketeers. De nieuwste resultaten laten zien dat steden over de gehele linie qua toeristische dagbestedingen moeilijke tijden doormaken. Ze zagen in 2014 en 2015 een afname van 3,2 miljoen bezoeken en een totale afname van het aantal bestedingen van 92 miljoen euro.

Stabie;Ook Zwolle zag een afname in het aantal bestedingen in 2015 ten opzichte van 2011 (-44 procent) en het aantal bezoeken (-37,6 procent). Toerismebureau Marketing Oost concludeert echter dat Zwolle in de periode 2013-2015 vrij stabiel is in met name bezoekers en bestedingen. Als gekeken wordt naar de bestedingen in de afgelopen drie jaar, scoort Zwolle het best van zeven steden met een vergelijkbare grootte.

PubliekstrekkersVolgens Henk van Voornveld, directeur van Marketing Oost, is die verbeterde positie van Zwolle in de top 10 van best bezochte steden vooral te danken aan de publiekstrekkers Waanders in de Broeren en Museum de Fundatie. Hij heeft vertrouwen in de toekomstbestendigheid van de stad als toeristische trekpleister. "Met Waanders in de Broeren, De Fundatie, de terrassen, en straks de komst van de Zara en de Primark is er voldoende basis om een publiekstrekker te zijn."

EconomischHij wijst daarbij naar uitkomsten van andere landelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat de twintig grootste steden in het land (met Zwolle op 19) het de komende jaren vanuit economisch en toeristisch oogpunt wel gaan redden. Kleinere steden krijgen het daarentegen moeilijker.

ZorgZorgpunt is wel dat dagjesmensen vaak maar een of twee keer per jaar een bezoek aan en stad als Zwolle brengen. Volgens Van Voornveld ligt daar een 'opgave' voor de toekomst. Ook de bestedingen kunnen hoger, maar dat is lastig. Alle binnensteden voelen concurrentie van online.