Er moet naar gestreefd worden om zoveel mogelijk Zwollenaren vanuit een uitkeringssituatie aan een baan te helpen. Met oog voor de kwetsbaren in die groep. En door de rol die ondernemers in dit banenverhaal spelen, zo makkelijk mogelijk te maken. Dat vindt de meerderheid in de Zwolse gemeenteraad, bleek gisteren toen het coalitieplan 'Naar een inclusieve arbeidsmarkt' ter sprake kwam.
,,In de ideale wereld van GroenLinks zouden alle ondernemingen social enterprises zijn", wensdroomde fractievoorzitter Patrick Rijke. ,,In de praktijk wordt een hoop eisen gesteld aan werknemers. Het is een 'ratrace'."
Klaarstomen
Volgens de VVD hebben bedrijven juist moeite om aan goed personeel te komen. ,,Dan moeten we onze werkzoekenden klaarstomen voor de vraag", zei Johran Willegers. ,,Waarbij we de werkgevers als uitgangspunt nemen en kijken met welke middelen we dat kunnen doen.''
Maar bij dat 'klaarstomen' hadden SP en CDA nog wel wat vraagtekens. Zij willen wel eens de cijfers zien van wat al die Zwolse inspanningen inmiddels hebben opgeleverd.
Samenwerkingsverband
Maar dat is niet 'volgens afspraak', stelde wethouder Nelleke Vedelaar. ,,In het samenwerkingsverband met de dertien andere regiogemeenten kijken we naar het regionale aanbod, niet alleen naar het Zwolse'', zei zij. ,,We hebben met elkaar afgesproken dat we ook echt allemaal meedoen. Kom je je afspraken niet na, kom je niet in aanmerking om nieuwe vacatures met mensen uit jouw gemeente te vervullen.'' Martijn van der Veen (CDA): ,,Die afspraken zijn niet hier in de raad gemaakt. Ik wil weten wat de Zwolse investeringen de stad hebben opgeleverd.''
Wethouder Vedelaar heeft tot 6 maart de tijd om de openstaande vragen te beantwoorden, dan neemt de gemeenteraad een definitief besluit.