Nieuws Actueel

Zzp'er krijgt na 10 jaar zwangerschapsuitkering

Nanda Troost | Foto's: Cigdem Yuksel 5 januari 2016

Zzpzwangerschapsuitkeringvnverdrag1065

Eén zzp'er is het gelukt voor haar zwangerschapsverlof in 2005 een uitkering van het UWV te krijgen. 'Gerechtigheid in een land waar de overheid vrouwen heeft gediscrimineerd' versus een 'menselijke fout van een overheidsinstantie', schrijft De Volkskrant.

Yolanda Huntelaar (41), grafisch ontwerpster in Amsterdam, vroeg vorig jaar bij het UWV een uitkering aan nadat een commissie van de Verenigde Naties had vastgesteld dat Nederland het VN-Vrouwenverdrag niet heeft nageleefd. Kleine zelfstandigen werden tussen 2004 en 2008 achtergesteld bij vrouwen in loondienst, die wel werden doorbetaald rond de bevalling, luidde het oordeel. Huntelaar beviel in 2005 van zoon Rijk, haar tweede kind, en had een aantal maanden geen inkomen.

Tien jaar later is er nu toch 4.000 euro bijgeschreven op haar bankrekening, maar een juichstemming heerst er niet in huize Huntelaar. 'Voor mij is het gerechtigheid in een land waar de overheid vrouwen heeft gediscrimineerd. Maar ik weet van andere vrouwen dat hetzelfde UWV hun verzoek om een uitkering heeft afgewezen. Die onrechtvaardigheid steekt nog steeds. Hoeveel vrouwen staan er achter me die nog steeds niets krijgen?'

Huntelaar is een van de vijf kleine zelfstandigen die al jaren via de rechter proberen af te dwingen dat zzp'ers die zwanger waren tussen 2004 en 2008 alsnog een uitkering krijgen. Ze worden gesteund door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Het gaat naar schatting om twintigduizend vrouwen voor wie toen niets was geregeld. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weigert de vrouwen tegemoet te komen. De bepalingen in het VN-Vrouwenverdrag slaan volgens hem op vrouwen die in loondienst werken en niet op kleine zelfstandigen (zie inzet).

Lees verder op VK.nl