Ten opzichte van coronajaar 2020 is de stijging van het rapportcijfer nog sterker, toen was het gemiddelde een 6,8. Sinds 2020 is het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd (van 20 peocent toen naar 11 procent in 2023).
Anderzijds gaat het nog steeds 1 op de 10 ondernemers niet goed. Zij geven hun bedrijfssituatie een onvoldoende. Dit speelt vooral in de horeca. Daar is het gemiddelde rapportcijfer met 6,9 het laagst van alle sectoren en geeft bijna een kwart van de ondernemers een onvoldoende.
Welbevinden in de lift, horeca ook hier hekkensluiter
Het eigen welbevinden van de ondernemers stijgt ook licht, met een beoordeling van 7,7 in vergelijking met het voorgaande jaar (7,5). De grootste verbetering is te zien bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening (van 7,5 naar 7,9) en in sport, cultuur en recreatie (van 6,9 naar 7,5). Desondanks geeft 1 op de 5 horecaondernemers een beoordeling van 5 of lager, en spanning en stress blijven veelgehoorde klachten.
Wat betreft de toekomst zijn de vooruitzichten minder somber dan voorheen, met een gemiddelde beoordeling van 7,6 voor de komende 6 maanden. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar (7,3) en 2020 (6,9). De sectoren bouw, gezondheid en zakelijke diensten hebben de meest positieve vooruitzichten, terwijl de horeca opnieuw de minst rooskleurige situatie heeft, waarbij een kwart van de ondernemers een onvoldoende geeft.
Lagere omzet, hogere gas-, energie- en brandstofprijzen
De meerderheid van de ondernemers verwacht geen financiële problemen in de komende zes maanden, maar bijna één op de tien ondernemers voorziet wel uitdagingen, vooral vanwege stijgende kosten. Belangrijke aandachtspunten voor het komende half jaar, die vaak spontaan worden genoemd, zijn het vinden en behouden van klanten, het verdienmodel en de winstgevendheid van de onderneming.
Hoewel de meeste ondernemers in staat zijn om hun zakelijke rekeningen en belastingen op tijd te betalen, geeft nog steeds 7 procent aan dat ze betalingsachterstanden of schulden hebben, voornamelijk bij de Belastingdienst. Deze achterstanden zijn het gevolg van het moeten terugbetalen van uitgestelde belastingen en/of coronasteun, minder verkopen en/of lagere omzet, en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen.
Onzekerheid over toekomst
Voor ongeveer een kwart van deze ondernemers leiden de achterstanden tot ernstige problemen. Vooral de horeca (72 procent), logistiek (57 procent) en detailhandel (46 procent) worden geraakt door de stijgende prijzen. Ook hogere inkoopprijzen (29 procent), onzekerheid over een mogelijke nieuwe crisis (15 procent) en dalende consumentenuitgaven (15 procent) hebben invloed op ondernemers.
Ondernemers nemen verschillende strategieën aan om met deze situatie om te gaan, waaronder prijsverhogingen, kostenbesparingen, investeringen in marketing en het vinden van nieuwe klanten. Velen benadrukken het belang van klantenwerving als focus voor het komende half jaar, maar ervaren hierbij knelpunten en uitdagingen, zoals concurrentie en prijsstelling.