Nieuws Actueel

ZZP-prostituee

'Hallo schat. Luister eens: ik ben in de Hardebollenstraat en ik heb contant geld nodig.' Met de telefoon nog aan mijn oor, knipoogde ik naar de dame naast me. Ik zei: 'Deze zin is hier vast nooit eerder uitgesproken!' De vrouw beaamde dat lachend. Even later ging de deur open en kwam mijn wederhelft binnen, terug van de lapjesmarkt. 'En wát moest er nou worden afgerekend?' Ik wees naar de uitbaatster van het curiosawinkeltje, die een stapel singeltjes in een plastic zak stopte.

Jerry Goossens 23 februari 2016

Hardebollenstraatzzp

Sinds de hoeren uit de Hardebollenstraat zijn verdwenen, fiets of loop ik er zeker drie keer per week doorheen. Vroeger meed ik de Hardebollenstraat, omdat er in mij een bleue provinciaal verstopt zit die niet weet waar hij moet kijken als vrouwen achter een raam hun waren aanbieden. Maar nu er bric-à-brac wordt verkocht en er een jonge goudsmederin (smederes?) is neergestreken, durf ik eindelijk mijn ogen de kost te geven. Zo viel het mij een paar weken geleden op dat de voormalige peeskamertjes weer strak in de verf werden gezet. Ja, kennelijk lag het werkbezoek van de raadsleden al een tijdje in de week. Afgelopen donderdag kwamen ze een kijkje nemen, als voorschot op een mogelijke terugkeer van de prostituees. Volgens aspirant-raamexploitant Caja van Tolie zijn er genoeg vrouwen die er 'als zzp'er' aan de slag willen. Ik zag het voor me: een Macbook op schoot en een moeilijke koffie onder handbereik. Als de plannen van staatssecretaris Wiebes doorgaan, moet de zzp-prostituee met iedere (kuch) opdrachtgever een apart contract afsluiten. Prostitutie 2.0.

Volgens Van Tolie zal 'de dienstverlening' erop vooruitgaan. Ik heb geen idee wat ze daarmee bedoelt. De diensten die de branche verzorgt, zijn al sinds mensenheugenis dezelfde. Misschien introduceren de zzp-prostituees wel een spaarkaart ('tiende wip half geld!'). Niettemin heeft het er alle schijn van dat er niets is veranderd als straks de dames weer achter de ramen staan in de Hardebollenstraat. Wat de vraag oproept waarom dat prostitutieverbod er nou zo nodig moest komen. En of die raadsleden niet beter op bezoek hadden kunnen komen toen die peeskamers nog bevrouwd waren. Of durfden zij soms ook niet?