Nieuws Actueel

ZZP: zelfstandig zonder probleem?

De Volkskrant/ANP 27 januari 2016

ZZP CBS Cijfers

Ruim eenvijfde van de zzp'ers behoorde in 2014 tot de bovenste 10 procent van de piramide met een gemiddeld inkomen van 73 duizend euro, terwijl bijna 100 duizend zzp'ers dat jaar moesten rondkomen van 6.600 euro. Dat bericht De Volkskrant woensdag.

Lees ook:Dit kunnen ZZP'ers verwachten in 2016Zwanger en ZZP, hoe zit dat?ZZP'er kan ook banen scheppen

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de alsmaar aanzwellende schare zelfstandigen zonder personeel in de Nederlandse economie. De cijfers bieden een begin van een antwoord op de kernvragen in het verhitte zzp-debat: zijn zzp'ers vooral zelfstandigen zonder poen en is het zzp-schap slechts een vijgenblad voor verkapte werkloosheid en uitgeholde arbeidsrechten? Of zijn het vooral zelfstandigen zonder (financiële) problemen, toonbeelden van 21ste eeuws ondernemerschap?

Hoogste en allerlaagsteVoor beide antwoorden valt iets te zeggen, blijkt uit de CBS-cijfers. De grootste groepen zzp'ers zitten namelijk in de twee hoogste inkomensgroepen en in de allerlaagste. Naast de 162 duizend zzp'ers in de bovenste 10 procent van de inkomenspiramide zaten nog eens 102 duizend zzp'ers een treetje lager met een gemiddeld inkomen van 41 duizend euro.

Tegenover deze grootverdieners staat een grote groep van zzp'ers die alle zeilen moeten bijzetten om rond te komen. Bijna de helft van de zzp'ers verdient (veel) minder dan 25 duizend euro per jaar. Boven de groep van bijna 100 duizend zzp'ers met een gemiddeld inkomen van 6.600 euro zitten bijvoorbeeld 49 duizend zzp'ers met een inkomen van 14 duizend euro en 48 duizend zzp'ers met 16,5 duizend euro aan inkomen.

BijverdienstenVan de ruim 6,1 miljoen werknemers hebben er 324.000 bijverdiensten als ondernemer. Zij verdienen met hun ondernemerschap gemiddeld bijna 4500 euro bij per jaar.

Volgens het statistiekbureau vullen ruim 137.000 mensen hun pensioen aan met gemiddeld 6000 euro aan zzp-inkomsten. Daarnaast zijn er 53.000 uitkeringsgerechtigden die gemiddeld bijna 2000 euro bijverdienen als zelfstandig ondernemer.