Het onderzoek werd uitgevoerd door onder anderen Jeany Slijper van het lectoraat Human Capital van Hogeschool Inholland onder 86 afgestudeerden tussen de 23 en 28 jaar van economische opleidingen zoals Business Studies, Finance & Control en Accountancy.
Lees ook: Generatie Z ís anders: zo integreer je jong talent binnen je bedrijf
Het onderzoek laat zien dat jonge professionals vanuit huisje-boompje-beestje denken: een goed salaris, een vast contract dicht bij huis en ontwikkelmogelijkheden zoeken. Slijper vertelt in De Ondernemer Live: ,,De starters willen niet hun hele carrière hetzelfde doen en hechten waarde aan flexibel en hybride werken, opleidings- en ontwikkelmogelijkheden, en voldoende vakantiedagen. Ze zijn eager en ongeduldig: ze willen én ontwikkelen, én een goed salaris, én genoeg jonge collega’s om mee te levellen. Werkgevers zullen meer hun best moeten doen om jong talent aan te trekken, op te leiden en te binden aan de organisatie.”
Onboarding en open bedrijfscultuur worden gewaardeerd
Verder kwam uit het onderzoek dat de werk-privébalans belangrijk is voor jongeren: er moet tijd zijn voor sport, vrienden en vakantie. Een open bedrijfscultuur is van belang, leidinggevenden moeten stimuleren en vertrouwen geven. En een goede onboarding wordt gewaardeerd: een warm onthaal en goede begeleiding zijn belangrijk.
Geen digital nomad op Bali
Volgens Slijper zijn de uitkomsten van het onderzoek ook toepasbaar op jonge professionals in andere sectoren. ,,De interviews laten patronen zien in de essentiële behoeften van jonge professionals, die ook aansluiten op eerdere onderzoeken naar de voorkeuren van jonge werkenden. De resultaten zijn generatie overschrijdend.”
Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): ‘Local hero en Gen Z gaan de winkelstraat redden’
Tot slot, waar komt dan dat beeld vandaan dat Gen Z het liefst op Bali de digital nomad uithangt? Slijper: ,,Dat beeld zie je in de media, maar ons onderzoek laat totaal andere patronen zien.”