Blog Adriaan Hogervorst - de Jong
Marketinglessen: wat je kunt leren van de gele M
De nieuwste reclame van McDonald’s uit Engeland is een hit onder reclameprofessionals, en ook buiten de advertisingbubbel klinkt veel lof. Marketingexpert Adriaan Hogervorst-de Jong kijkt naar hoe je de principes van 'de gele M' ook in jouw bedrijf kunt toepassen.

Foto: Shutterstock
Adriaan Hogervorst-de Jong
Head of Marketing GoBoony
Adriaan werkt bij Goboony, Europa's grootste camper deelplatform. Hij is vastberaden om van Goboony een household travel brand te maken. Daarbij hoort ook de vertaalslag van hoe marketing eigenlijk zou moeten naar hoe het daadwerkelijk mogelijk is binnen een scaleup. Hoofdbrekens en aha-momenten wisselen elkaar af.
Wat maakt de campagne nou zo bijzonder? De truc is dat er helemaal geen product of restaurant in voorkomt. Er wordt ook geen woord in gesproken en er komt zelfs geen logo in beeld. Toch is meteen overduidelijk dat je met McDonald’s te maken hebt.
Herkenning door vaste merkattributen McDonald's
McDonald’s is er decennia lang meester in geweest hun merk ijzersterk te vestigen door consequent dezelfde merkattributen te gebruiken. Denk aan de kleurstelling rood-geel, iconische producten zoals de BigMac en Happy Meal, de jingle (ba-ba-ba-ba-baaaa, I’m loving it) en natuurlijk de gele M. Hoe vaak heb jij niet als kind gesmeekt om een Happy Meal als je weer eens een grote gele M passeerde op de snelweg?
Lees ook: Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ
En het is juist omdat die merkattributen zo diep ingebakken zijn bij ons, dat ze nu een reclame kunnen maken waarin ze allemaal ontbreken. Want we hoeven maar een handgetekende M op een post-it te zien en we weten genoeg. McDonald's!
Hieronder zie je de reclamevideo die de aanleiding is voor deze blog. Tekst gaat verder onder de video.
De wenkbrauwen die speels op en neer dansen zijn ook meteen herkenbaar als verwijzing naar die twee gele bogen die samen de M maken. En zo slaagt de burgerketen er zelfs in om een gezichtsuitdrukking te claimen als merkattribuut.
Wat kunnen we hiervan leren?
Het is de consistentie waarmee McDonald’s door decennia heen hun merkattributen heeft toegepast in al zijn reclames waar we vooral een voorbeeld aan moeten nemen. Niet om later ook een reclame te kunnen maken zonder product of merk in beeld, maar omdat consistentie in advertenties zorgt voor meer effect.
Het consistent toepassen van je merkattributen zorgt dat je merk beter wordt herkend, en dat maakt je advertenties effectiever. Je kunt hierbij denken aan je huisstijlkleuren, designelementen, je logo, een jingle, fotografie of de lettertypes die je gebruikt.
Lees ook: Wat je kunt leren van Beyoncé voor een succesvolle carrière
Het is niet alleen belangrijk dat je die consistent toepast in je reclame en communicatie, maar ook dat het overeenkomt met contactmomenten in de winkel of op je website. Dus consistentie langs al je kanalen en door de tijd heen. Wanneer jouw logo of jingle zo ongeveer je neus uitkomt, dan ben je goed op weg. De gele M van McDonald’s bestaat niet voor niets al meer dan 50 jaar.
Geen rebranding, maar herkenning
Trap er dus ook niet in als je marketingcollega's een rebranding voorstellen omdat ze zelf zin hebben in nieuwigheid. Of nog erger: als je een nieuwe marketingmanager aanneemt die meteen zijn of haar stempel wil drukken met een fris nieuw voorkomen. Bedank vriendelijk voor het initiatief, want je verliest anders in één klap de herkenbaarheid waar je jaren aan hebt gewerkt. Vergeet niet dat de consument er bovendien geen fluit om geeft welk lettertype of kleur logo jij hanteert.
Neem vooral een voorbeeld aan National Geographic. Al minstens 25 jaar lang kennen we het merk van het gele kader (wat is dat toch met gele beeldmerken?). De gele rechthoek in het logo zien we terug als omlijsting van de magazines, maar ook in het beeldmerk van het tv-kanaal. En dan kun je dus dit soort leuke trucs uithalen. Onderstaand reclamebord stond laatst in Utrecht. Als je er langs fietst, weet je meteen dat je met National Geographic te maken hebt, ook als je de poster zelf nog niet eens hebt gelezen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het gele kader is zo lang consistent toegepast, dat nu de draak kan worden gestoken met dit reclamebord. Hierdoor valt de reclame allereerst nog meer op én het maakt de afzender direct extra herkenbaar. Zo wordt de reclame op twee manieren extra effectief. Dat is dus het product van decennialange consistentie.