Half juni stond de boel bij ons op de kop. We hadden voor onze AFAS Open zo’n negenhonderd klanten over de vloer én we hadden de avond ervoor het bericht de deur uit gedaan dat we volgend jaar een vierdaagse werkweek invoeren.
Nou, daar kwamen ze, de busjes van zo’n beetje alle omroepen. We keken naar buiten en zagen dat verschillende collega’s voor de NOS-camera werden geïnterviewd. En het mooie is: binnen onze directie maakten we ons geen tel zorgen over wat die collega’s zouden zeggen. We weten gewoon dat ze het goed doen. Minstens zo goed als wijzelf.
Stevige keuzes durven maken
Dat bleek ook wel toen ik de interviews terugkeek. Onze salesmanager Arjen Bosman wees trots op de Maxi-Cosi naast zich in de auto. Hij wist precies aan wie hij zijn vrije dag ging besteden. En Gert-Jan Koopman van First Class Support vertelde dat hij wilde gaan mantelzorgen, en daarnaast nog tijd zou overhouden voor leuke dingen.
Je bedrijf staat stukken sterker als je met elkaar goed op de hoogte bent. Als medewerkers weten welke kant je met zijn allen opgaat, als ze daar achter staan én dat vol overtuiging aan anderen vertellen. Op het Journaal, op verjaardagen of op het schoolplein. Dat is geen kwestie van toeval, daar kun je aan werken.
Lees ook: Lof én zorg over vierdaagse werkweek: ‘We hebben het wel over loonsverhoging van 25 procent’
Het begint ermee dat je als ondernemer stevige keuzes durft te maken. Wij hebben in huis zo’n uitspraak: ‘Hard decisions - easy life, easy decisions - hard life’. Zeg maar de bedrijfsvariant van ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Als een besluit niet helder is, of van uitzonderingen aan elkaar hangt, kun je niet verwachten dat je medewerkers erachter gaan staan.
Leg beslissingen uit
Voor onze vierdaagse werkweek was zo’n besluit om één dag aan te wijzen waarop we niet werken: de vrijdag. En dat we het aantal thuiswerkdagen terugbrengen naar één. We weten op voorhand dat dat even wennen gaat zijn voor sommige collega’s. Maar we doen het toch, omdat we ervan overtuigd zijn dat het alleen zó een succes wordt. We storen elkaar dan immers niet op vrijdag – we zijn echt vrij, en weten zeker dat we genoeg tijd samen hebben om onze sterke familiecultuur te behouden.
Moeilijke keuzes moet je uitleggen. Dat is de tweede stap. Vertel waaróm je een beslissing hebt genomen en waarom dat de beste beslissing is voor jouw organisatie. Doe dat ook in persoon. Roep iedereen even bij elkaar, of neem een momentje bij de vrijdagmiddagborrel. Jij kunt je keuzes als ondernemer dan onderbouwen, en je geeft je medewerkers de kans om vragen te stellen, en met je in gesprek te gaan.
Lekkere zinnetjes
Zorg sowieso dat je medewerkers goed weten waar je mee bezig bent en wat eraan zit te komen. Wij doen dat meestal met filmpjes. Na ieder directieoverleg maakt een van onze directeuren een videootje waarin we de belangrijkste uitkomsten delen met de managers. Zo kunnen zij de medewerkers weer supergoed informeren.
Gebruik bij je uitleg ook altijd een ABC’tje. Dat begrip komt van een van onze trainers, en betekent zoiets als: een zinnetje dat blijft hangen. Even weer de vierdaagse werkweek als voorbeeld. Daar hebben we als ABC’tje ‘De vrijdag gaat van mij naar wij’.
Vertel waaróm je een beslissing hebt genomen en waarom dat de beste beslissing is voor jouw organisatie
We zien graag dat onze medewerkers op hun vrije dag niet alleen iets voor zichzelf doen, maar ook voor de lieve mensen om hen heen of anderen die dat nodig hebben. Zo’n ABC’tje helpt jou om je boodschap over te brengen, én je medewerkers om erover te vertellen. Dat zag je ook terug in het NOS item. Beide collega’s zeggen meteen dat ze zelf niet alleen blij worden van de dag, maar ook anderen er blij mee willen maken.
Tijd om terug te kijken
En ten slotte: zorg dat je ook af en toe teruggrijpt op je beslissingen. Reken maar dat we tijdens onze volgende Cultuurcafés nog allerlei verhalen delen over de vierdaagse werkweek. Het liefst met mooie, grappige, goede voorbeelden van collega’s. We hebben er al een hoop verzameld.
Van onze cfo Arnold Mars die SchuldHulpMaatje wil worden en wil lummelen in de tuin, tot een collega die de stukadoorsopleiding gaat volgen (meteen vlogen de handen de lucht in: kom je dan bij mij stuken), tot iemand die marketinglessen op het mbo gaat geven.
Lees ook: Waarom je de stoppen-of-doorgaanvraag veel vaker moet stellen
Het zijn prachtige verhalen die we graag delen. Ze geven precies die ongelofelijke energie om er een succes van te maken.