Bas van der Veldt
Eindbaas AFAS Software
Bas is een man met een missie. Namelijk dat werk heel veel leuker en beter kan, én met meer oog voor de maatschappij. Daarom maakt zijn bedrijf software waarmee je al je administratie en processen kunt regelen. Snel en zonder gedoe. Zo heb je altijd grip en houd je tijd over voor dingen die écht belangrijk zijn. Onder leiding van Bas groeide AFAS met meer dan 700 procent. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontvangen iedere maand een digitale loonstrook via AFAS. En - minstens zo belangrijk - Bas mag zich volgens Great Place to Work de beste werkgever van Nederland noemen.
Een tijd geleden had ik zelf zo’n duivels dilemma. Misschien weet je al dat AFAS een stevig partnernetwerk heeft. Een groep bedrijven en zelfstandigen die verder gaan dan wij, en soms ook beter zijn dan wij. Bijvoorbeeld in het implementeren van onze software, of in het maken van koppelingen met andere systemen.
Mensen die supergoed zijn in zulke dingen, noemen we AFAS Experts. Zij moeten zich ook certificeren. Zo weten we zeker dat we hen met een gerust hart aan de slag kunnen laten gaan met ons product.
Je voelt hem al aankomen: op een gegeven moment was er iemand die zich overal AFAS Expert noemde, maar dit zéker niet was. Wij hebben hem een paar keer gebeld: ‘Wat is je plan? Ga je de certificeringen halen? Of ga je onze naam weghalen? Want dit kan niet.’
Twee opties voorgeschoteld
Maar deze meneer gooide de kont tegen de krib. Hij werkte met AFAS, en hij vond zichzelf een expert. Dus op zijn website, LinkedInprofiel – overal waar hij maar kon – vermeldde hij dat. Als we het anders wilden, zag hij ons graag bij de rechter.
We voelden ons meteen klemgezet. Bij AFAS lossen we de dingen graag op in het redelijke, we houden helemaal niet van rechtszaken. Tegelijkertijd kan het natuurlijk niet zo zijn dat iedereen zich maar AFAS Expert noemt. Klanten kunnen dan een kat in de zak kopen, omdat ze geen zekerheid meer hebben over de expertise. En voor alle bestaande experts en partners is het vervelend, omdat hun status gedegradeerd wordt.
Dit is precies zo’n situatie waarin je twee opties voorgeschoteld krijgt, die allebei niet aantrekkelijk zijn. Dan helpt het enorm om te kijken of er niet een andere mogelijkheid is – de derde weg.
Binnen 24 uur geregeld
De oplossing kwam in dit geval niet van juristen (die hebben we niet eens), maar van onze kersverse partnerdirecteur Dennis van Dijk. Hij liet ons marketingteam een prachtige Piratenpagina op onze website ontwikkelen. Met daarop een boodschap in de categorie: dit zijn de mensen die zich AFAS Expert noemen, maar het zéker niet zijn. Er prijkte precies één naam op. Van deze meneer.
We hebben hem even een linkje met een preview gestuurd. Binnen 24 uur had hij zijn status ‘AFAS Expert’ overal verwijderd. Later liet hij ons nog weten, dat hij had gehoopt dat we er een jurist op hadden gezet. Dat snap ik ook. Hij had een royale rechtsbijstandsverzekering, iedere dag die een juridische strijd duurde, kon hij immers mooi nog de naam voeren.
Deze derde weg scheelde ons een hoop tijd en geld, en was ook nog eens leuker. En dat is vaak zo.
Je range vergroten
Je kunt ook kiezen voor de derde weg, als je een aanbod krijgt dat op zich niet interessant is, maar dat de moeite waard is om te verkennen. Áls je het even anders bekijkt.
Zo werden wij jaren geleden benaderd door KV Mechelen. De Belgische voetbalclub vroeg ons als sponsor, voor een astronomisch bedrag. Je hebt dan in eerste instantie het gevoel: dit was niet ons plan, en het is bovendien veel te veel geld. Niet doen dus. Maar we zeiden: ‘We snappen goed dat je zo’n bedrag nodig hebt. Maar wij hebben het er niet voor over. Ga dus vooral op zoek naar een ander. Wij willen wel garanderen dat wij het doen, voor dit en dit bedrag, als je er met anderen niet uitkomt.’ Voor dat laatste bedrag zijn we uiteindelijk een mooie samenwerking gestart.
Door te kiezen voor de derde weg, verruim je je mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat je het niet al te graag wilt, en niet al te veel haast hebt. Zie het als een leuke extra, als het lukt op jouw manier, en anders: ook geen probleem.
Gouden middag
Soms is het ook leuk om de ánder ruimte te geven voor die derde weg. Jaren geleden wilden wij een filmpje maken op een liedje van Het Sesamstraattheater. We zagen dat Tjeerd Oosterhuis dat nummer gecomponeerd had. Dus we hebben hem gebeld: ‘Hoe werkt zoiets met rechten, wat wil je graag?’
Hij reageerde met een voorstel dat we zelf niet hadden kunnen bedenken. Tjeerd is nogal fan van Ajax, en wij sponsorden AZ. Dus hij wilde graag in onze skybox een wedstrijd AZ-Ajax kijken. Geen probleem natuurlijk. Hebben we geregeld. Mét een ontmoeting met Louis van Gaal (ooit de trainer) erbij. We hadden allemaal een gouden middag, én maakten een filmpje dat ik nog steeds fantastisch vind. Kijk het vooral! Grote kans dat het je inspireert om nieuwe mogelijkheden te vinden, die je onderneming nog succesvoller maken.
Lees ook: Hoe je spontaniteit automatiseert en wat je dat oplevert
Bekijk hier de voorwaarden.