Blog Bas van der Veldt
Een goede begroting begint niet met geld, maar met een meeslepend verhaal
Een nieuw jaar, een nieuwe begroting. Zo gaat het normaal in een onderneming. Toch? Niet bij het AFAS van blogger Bas van der Veldt. Zijn stelling: kom met een meeslepend verhaal voor je onderneming, dan komt de begroting vanzelf.

Foto: Shutterstock.
Vraagje: hoe vaak heb jij je de afgelopen tijd zorgen gemaakt over de toekomst van je zaak? Best regelmatig vermoed ik, en dat is begrijpelijk. Maar je bent geen ondernemer geworden om angstig af te wachten. Je had een droom. Hoog tijd dus om daar weer mee aan de slag te gaan. Een fantastisch instrument daarvoor is (tromgeroffel) … je begroting.
Een echt goeie begroting begint helemaal niet met geld, maar met een meeslepend verhaal. Een verhaal waarmee jij jouw onderneming groter maakt. Wat wil je met je zaak bereiken? Dat is de kern van dat verhaal. Denk groots. Maakt jouw bedrijf bakstenen? Dan zeg je niet: ik maak bakstenen, maar: ik help de prachtigste gebouwen realiseren.
Zoek ondernemers die origineel zijn
Veel ondernemers hebben dit verhaal nog niet goed uitgedacht, is mijn ervaring. Ik ben mentor bij NLgroeit, en als een ondernemer voor het eerst bij me komt, heeft -ie meestal een presentatie van een pagina of 64 bij zich. Ik zeg dan: die presentatie geloof ik wel, vertel me eens in drie zinnen waar het om gaat. Het antwoord op die vraag is bepalend voor het succes van de onderneming.
Je hoeft jouw
verhaal niet in je eentje te bedenken. Zoek inspirerende
mede-ondernemers om erover van gedachten te wisselen. Het liefst nét
even buiten je eigen tak van sport. Het is de moeite waard om als
eigenaar van een eetcafé eens te praten met iemand die een
viersterrenhotel heeft.
Vraag in elk geval enthousiaste figuren. Je hebt ze in elk dorp: ondernemers die origineel zijn, die altijd kansen zien. Vaak staat er een sandwichbord met een supergrappige tekst voor de deur (categorie soep van de dag: whiskey). Díé mensen moet je hebben.
De keuzes en de euro's
Terug naar de begroting. Feitelijk leg je daarin jouw keuzes vast door er bedragen aan te hangen. Dat doe je op basis van jouw meeslepende verhaal.
Zo willen wij werk leuker en beter maken met onze software. En we willen zelf het leukste - en gekste - bedrijf van Nederland zijn. Dat gaat niet samen met een focus op enorme winstmarges. Wél met een focus op onze medewerkers. Daarom investeren we komend jaar in een karaokebar in ons Clubhuis & Theater.
Creatief aan de knoppen draaien
Er zijn in een begroting veel meer knoppen om aan te draaien dan je denkt. En er zijn ook knoppen die muurvast zitten. De loonkosten bijvoorbeeld (tenzij je het heel rigoureus aanpakt). De kunst is om met een frisse blik naar alle knoppen te kijken. Als je je loonkosten niet kunt (of wil) drukken, kun je het misschien wel omdraaien: hoe kun je de ópbrengsten verhogen?
Bij ons draaien de hoveniers mee in de bediening bij de uitreiking van de AFAS Edisons. En zo ken ik het voorbeeld van een advocatenkantoor dat eigenlijk moest uitbreiden met een kantoormanager, maar geen goede kon vinden. De secretaresses zeiden: maar kunnen we dat niet zelf? Ze hebben de taken van een kantoormanager op een rij gezet, onderling verdeeld en deels geautomatiseerd. Nu doet iedereen waar -ie gelukkig van wordt, en het scheelt weer een FTE.
"We willen zelf het leukste - en gekste - bedrijf van Nederland zijn. Dat gaat niet samen met een focus op enorme winstmarges"
Laat anderen meeprofiteren
Een knop om zéker naar te kijken als het om personeel gaat, is die van diversiteit. Mensen met een beperking, een afstand tot de arbeidsmarkt of pensionado’s zijn een geweldige aanvulling voor je team, merken we bij ons bedrijf. En je maakt er niet alleen je zaak, maar ook de maatschappij een beetje beter mee.
Diversiteit levert veel extra’s op: betrokkenheid, nieuwe inzichten, gekke momenten en vooral een hoop plezier. Dat plezier wens ik je het komende jaar!
Lees ook: Bas van der Veldt (AFAS): 'Verkopen is niet 'vies', wees er juist trots op'