Blog Charlotte Meindersma

Je winkel als groothandel, horecazaak als traiteur: mag en kan je dan wel open?

Als je nu een winkel hebt en die dicht moet houden, is het dan een optie om het bij de Kamer van Koophandel ook in te schrijven als groothandel? Of zou je horecazaak open kunnen, wanneer je het inricht als traiteur of supermarkt? Het klinkt heel slim en alsof je een maas in de wet hebt gevonden, maar werkt het ook? Kortom: maakt de categorie bij de KVK uit voor je mogelijkheden tijdens de pandemie?

Charlotte Meindersma 13 januari 2022

Corona lockdown jurist rechter

Charlotte Meindersma

Ondernemer/jurist

Charlotte Meindersma is ondernemer en jurist. Ze maakt het recht graag praktisch op het gebied van marketing, privacy en contracten. Wekelijks maakt ze een video's en schrijft ze artikelen voor haar eigen website. Daarnaast is ze spreker en auteur van vijf boeken, waaronder Écht ondernemen - bemoei je met je eigen zaak.

Bestemmingsplan

Let altijd op het bestemmingsplan. Niet elk pand mag voor alle doeleinden gebruikt worden. Zo mag een groothandel ook niet zomaar aan particulieren gaan verkopen en mag je niet overal horeca of een winkel beginnen. Staat het bestemmingsplan dus niet toe dat je er andere activiteiten verricht, dan houdt daar de droom al op.

Zo werkt dit uiteraard ook met eventuele andere vergunningen die je nodig hebt. Let bijvoorbeeld ook op de APV, en controleer of je kunt voldoen aan de warenwet en winkeltijdenwet.

Eenmanszaak, VOF of BV?

Ook belangrijk om op te letten: heb je een BV, dan staat in de statuten vermeld welke activiteiten je verricht. Je mag dan niet opeens iets heel anders gaan doen. Wil je dat toch, dan moet je voor deze wijziging dus ook nog even langs de notaris en is een verandering bij de Kamer van Koophandel niet genoeg.

Heb je een bedrijf dat geen rechtspersoon is, zoals een eenmanszaak, VOF of maatschap, dan is de wijziging bij de Kamer van Koophandel voldoende.

Zo pakte deze ondernemer dat aan: Kledingwinkel wordt 'essentieel' met wc-rollen en gaat zaterdag open

Groothandel is geen detailhandel

Je winkel omdopen tot groothandel klinkt slim, maar wat is je doel precies? Wil je alsnog aan consumenten en particulieren verkopen? Dan zet je de groothandel in als detailhandel. En juist die detailhandel mag niet open zijn tijdens de lockdown. Dus is het voor dit doel geen oplossing.

Wil je een groothandel beginnen om daadwerkelijk aan andere ondernemers te verkopen? Dat kan natuurlijk. Voeg het dan gerust bij de Kamer van Koophandel ook toe.

Horeca of winkel omzetten naar een supermarkt?

Als je een horecazaak hebt zijn er al genoeg (hygiëne)regels waar je aan moet voldoen. Behalve een paar schappen lijkt niets je tegen te houden om een supermarkt te beginnen. Voor een supermarkt is vaak een omgevingsvergunning nodig. Hierdoor kun je een willekeurige winkel of horecazaak niet zomaar omtoveren tot een supermarkt.

Verkoop je nu in je horecazaak alcohol? Dat betekent ook nog niet dat je die alcohol ook mag verkopen als ‘winkel’. Je hebt daar namelijk een slijterijvergunning voor nodig.

Van schoenenwinkel naar groothandel: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws