Blog Charlotte Meindersma

Deze rechten heb je als zzp’er wanneer je opdracht plotseling stopt

Met de evenementen- en horecawereld die weer op volle toeren draait, neemt ook voor veel freelancers de werkdruk snel toe. Daarbij horen - jammer genoeg - vaak ook afzeggingen. Juriste Charlotte Meindersma stelt de vraag: welke rechten heb je als zzp’er eigenlijk wanneer je opdracht plotseling stopt?

Charlotte Meindersma 24 maart 2022

Zzp opdracht einde beëindigd

Foto: Shutterstock.

Charlotte Meindersma

Ondernemer/jurist

Charlotte Meindersma is ondernemer en jurist. Ze maakt het recht graag praktisch op het gebied van marketing, privacy en contracten. Wekelijks maakt ze een video's en schrijft ze artikelen voor haar eigen website. Daarnaast is ze spreker en auteur van vijf boeken, waaronder het net verschenen Écht ondernemen - bemoei je met je eigen zaak.

Opdrachtgever mag altijd opzeggen

Is er niets over in de overeenkomst opgenomen, dan mag de opdrachtgever te allen tijde opzeggen. Dus op elk moment, zonder opzegtermijn. En een opdrachtnemer heeft dat recht in principe niet.

Opdracht voor lange duur

Gaat het om een opdracht die voor langere tijd is aangegaan, met name als het voor onbepaalde tijd is aangegaan, dan wordt toch een redelijke opzegtermijn verwacht. Ook al is deze niet opgenomen in de overeenkomst en staat er in de wet dat opzegging te allen tijde mag. Hoe lang die opzegtermijn moet zijn, hangt af van de omstandigheden, zoals de duur van de overeenkomst en hoe lang je als zzp’er al aan de opdracht werkt. Een opzegtermijn van een maand, is in veel gevallen een redelijke termijn.

Lees ook: Van loondienst naar zzp'er? Hier moet je op letten

De opzegtermijn die soms toch gehanteerd moet worden, ondanks dat die niet is overeengekomen, geldt alleen wanneer het niet hebben van een opzegtermijn te nadelig zou uitpakken voor de zzp’er. Er moet namelijk bepaald worden of het wel redelijke en billijk is om de wettelijke regel toe te passen dat een opdracht te allen tijde opgezegd mag worden. Bij die toets wordt natuurlijk niet alleen gekeken naar de gevolgen voor de opdrachtnemer.

Alle omstandigheden wegen mee. Dus als een opdrachtgever gedwongen is om te stoppen met een productie dan weegt dat mee in de afweging. Dat is een heel andere situatie dan wanneer een opdrachtgever een opdracht stopzet omdat ze kosten willen besparen of het bedrijf een andere richting op willen brengen. Dan is er immers ook tijd om over de opdracht na te denken en wordt het belang van de opdrachtgever wel erg boven dat van de opdrachtnemer gezet.

Lees ook: De 5 belangrijkste juridische documenten voor mkb-ondernemers

De overeenkomst is leidend

Hierboven gaat het enkel over die situatie dat een opdrachtgever een organisatie is, dus geen particulier, en er verder geen afspraken zijn gemaakt over de opzegging. In een overeenkomst mag je namelijk van de wettelijke regel afwijken! Leg daarin bijvoorbeeld vast dat er altijd een opzegtermijn van een maand gehanteerd moet worden en dat je ook als opdrachtnemer de overeenkomst, al dan niet met diezelfde opzegtermijn van een maand, op mag zeggen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws