Blog Cor Hospes
Blogcursus Storytelling (2): Geen verandering, geen verhaal
'Zorg voor verandering. In je merkverhaal, in je oprichtersverhaal, in je productverhalen, in je fusieverhaal, in je veranderverhaal, in je personeelsverhalen, in je klantenverhalen, in al je verhalen'. De zesdelige blogcursus ‘De kunst van storytelling’ is door expert Cor Hospes gebaseerd op een model dat regisseurs en auteurs gebruiken in elke Hollywood-blockbuster en Libris-bestseller. En ja, dat kunnen ook ondernemers ook toepassen. Aflevering 2.

Lees hier het eerste deel: Blogcursus 'De kunst van storytelling (1): waarom dit ook jouw bedrijf kan helpen
‘Pap, echt dit kan anders’. ‘Nee, pap, dit moet anders’. Marcel Belt werkt jarenlang als manager voor verschillende schoonmaakmiddelenmerken van grote multinationals. Al die agressieve reinigers en ontstoppers zorgen voor een schoon toilet en schone vaat, maar maken de wereld alsmaar vuiler. Ga maar na. Wekelijks gieten we zo’n 4 miljoen van die chemische schoonmaakmiddelen door het gootje en komen er 4 miljoen plastic verpakkingen op afvalbergen terecht.
Zijn dochters wijzen Marcel -weduwnaar- in Amerika op duurzame schoonmaakmiddelen die ook nog eens lekker ruiken. Hij neemt ontslag en besluit het anders te doen. Niks nog meer milieuvervuilende poetsmiddelen, maar beginnen met een schone start. Unilever wil zijn duurzame merk Driehoek wel verkopen. Hij brengt die groene zeep met welriekende natuurlijke geurtjes opnieuw op de markt, onder de naam Marcels Green Soap.
Dat ruikt aanstekelijk, ook bij mijn vrouw. Die verkondigt toeterend enthousiast op een dinsdagmiddag zomaar Marcel’s groene schoonmaakrevolutie ('heb je zijn verhaal gelezen?'). Marcel is gelukkiger dan ooit. Niks geen file, en veel meer tijd met zijn trotse dochters. Want ja, duurzaam ondernemen maakt je echt gelukkig.
De verandering van Fokke
Een goed verhaal gaat over verandering. Gaat over een persoon die is veranderd. En wij als kijkers, luisteraars of lezers leren van hem een wijze les. Of het nu gaat om Michael Corleone in The Godfather, Walter White in Breaking Bad of Fokke Augustinus, de hoofdpersoon van de televisieserie Hollands Hoop.
Ken je die prachtige serie? Fokke is een forensisch psychiater met een midlifecrisis. Als hij het boerenbedrijf van zijn vader erft, verhuist hij met vrouw en kinderen naar het Groningse boerenland. De boerderij blijkt een dekmantel voor een wietplantage en onderdeel van een nog groter drugsimperium, en Fokke ontpopt zich als de lokale Walter White. Niet dat hij dat wil, maar hij kan tegen niemand nee zeggen. Verliest zichzelf in compromissen om iedereen en vooral zijn familie bij elkaar te houden. Goede intenties, Michael en Walter zullen het beamen, ze hebben vaak desastreuze gevolgen.
Fokke, Michael en Walter. Ze zijn veranderd. Marcel is veranderd.
Een goed verhaal gaat over verandering. Gaat over een persoon die is veranderd. En wij als kijkers, luisteraars of lezers leren van hem een wijze les.
Luister naar Robert
Het is heel simpel. Geen verandering, geen verhaal. Aldus storytellinggoeroe Robert McKee. Zorg dus voor die verandering. In je merkverhaal, in je oprichtersverhaal, in je productverhalen, in je fusieverhaal, in je veranderverhaal, in je personeelsverhalen, in je klantenverhalen, in al je verhalen.
Ga in je product- klant-, of merkverhaal dus niet kwetteren over al die nieuwe features en opgepoetste producteigenschappen. Interesseert niemand wat, behalve je eigen verkoopafdeling. Laat liever zien hoe je met je merk of product het leven van iemand hebt veranderd, verbeterd of veraangenaamd. Praat niet over wat je maakt, maar over wat je mogelijk maakt. Vertel over de oplossing die jij voor je klanten realiseert.
Bekijk je personeelsverhalen. Die bestaan voor het overgrote deel uit opgeleukte cv’s en kijk-eens-hoe-goed-ik-ben opsommingen. Doe dat nou eens anders. Toon hoe Rita of Rachid jouw merkbelofte of waarden leeft en wat dat bij hem of haar zelf losmaakt. En als ze een persoonlijk verhaal willen delen, laat ze dan vertellen wat hen echt beweegt en wat hun innerlijke gangmaker is.
Ook oprichtersverhalen zijn te vaak voorspelbaar. Een ondernemer heeft een idee, voert dat uit -vaak in die eeuwige garage of zolderkamer- en kijk, hieperdepiep, het product ligt al in de schappen en de opdrachtgevers staan al voor de nieuwe superdienst in de rij.
Duik in de worsteling van de ondernemer. Wat deed dat conflict met hem en hoe kwam hij daaruit? Wat waren de grootste hobbels die hij moest overwinnen? Hoe staat hij nu in het leven?
Lees ook: Dit kan storytelling voor jouw bedrijf betekenen: kijk mee met deze Broodje Verhaal-video's
Narratief of merkbelofte
Lees nog eens het verhaal over Marcel Belt. Hij verkoopt geen product, nee, hij verkoopt een verandering. Hij maakt geen schoonmaakproducten voor een schoner huis, maar voor een schonere wereld. Elho verkoopt geen bloempotten en plantenbakken, maar brengt de natuur naar jouw thuis. Boekingssite Moonback van de Meest Inspirerende Ondernemer van 2020 verkoopt geen kamers, maar gemak voor hotels en reizigers.
Leentjes verkoopt geen cupcake-, koekjes-, en pannenkoekenmixen maar een kinderfeestje.
Welke verandering verkoop jij?
Die verandering kan fungeren als je merkbelofte. Als het narratief van je corporate story. Lees het verhaal van Tony Chocolonely. Lees het verhaal van Fishtales. Lees het verhaal van Coolblue. Lees van het verhaal Mud Jeans. Lees het verhaal van Sempergreen.
Stoppen dus met die nikszeggende bedrijfsfilms waarin jij de hele fabriekshal wil laten zien. Nog maar eens een nieuw product toont en niet uitgesproken raakt over je fantastische werkcultuur. Ook nog eens drie klanten laat juichen, en ja, ook de koffiejuffrouw mag nog even naar de camera zwaaien.
Echt stoppen.
Ga een echt verhaal vertellen. Ga vertellen over een verandering.