Blog Cor Molenaar

VanMoof: zonder goed product en tevreden klanten is er geen toekomst

Opeens liggen de waarheden op straat. VanMoof die, na een verlies van 70 miljoen, geen investeerders meer vindt. Surseance en waarschijnlijk een faillissement als gevolg. Maar ook in de politiek is de wanorde compleet. Een regering, die nog maar 40 procent draagvlak heeft, is het contact met haar achterban kwijt, aftreden is dan een logisch gevolg. Retailexpert Cor Molenaar schrijft erover in de blog van de dag.

Cor Molenaar 17 juli 2023

Koopkrachtcrisis recessie economisch omt cor molenaar

Cor Molenaar

Consultant/hoogleraar

Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer.nl en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.

Beide “incidenten” hebben soortgelijke kenmerken, die bepalend zijn voor de toekomst van een bedrijf of een organisatie.

Kenmerken van de “val”

Om te beginnen natuurlijk de steun van de achterban, klanten of stemmers. Zodra er gemor is, ontevredenheid, erodeert vertrouwen en loyaliteit. Klanten morden al veel langer over de slechte kwaliteit van het product. 10 procent van de e-bikes vertoonde al mankementen binnen de garantieperiode, reparaties lieten lang op zich wachten. Een opvallend design was niet genoeg om klanten te trekken, te behouden en tevreden te houden. Les 1 voor ieder bedrijf en organisatie: klanten en vooral tevreden klanten zijn de basis voor je toekomst.

Lees ook: Hoe VanMoof ten onder ging: woorden waren groter dan prestaties

Los problemen op

Als er dan ontevredenheid is, zou het toch logisch zijn om de oorzaak te achterhalen en de problemen op te lossen. Ga in direct contact met je klanten, luister naar de problemen en verschuil je niet achter excuses of (drog) redenen. Zorg voor een goede, snelle en adequate oplossing, doorhollen leidt niet naar de toekomst, maar naar de afgrond. Alle andere problemen zoals financiering, investeringen of je organisatie zijn bijverschijnselen.

"Politiek en bedrijfsleven hebben dezelfde kenmerken: draagkracht en tevredenheid bepalen succes."

Al langere tijd nemen de klachten over de besluiten en de koers van de regering toe. Massale protesten met allerlei actiegroepen leidden tot grote onrust en grote ontevredenheid in de samenleving. Het beleid werd niet aangepast, er werd niet geluisterd naar alle klachten, bezwaren en ontevredenheid in de maatschappij bij ondernemers en burgers. Onverdroten werd het beleid geïntensiveerd met groeiende onrust tot gevolg. Het moment van “omvallen” van het kabinet was een kwestie van tijd. De oorzaak was niet het incident, maar het feit dat de samenleving steeds meer kritiek en ongeduld had met het beleid en de beleidsmakers. Ook bij VanMoof was men doof voor de klachten met een oplopend jaarlijks verlies tot gevolg. Totdat de investeerders er genoeg van hadden.

Focus op de thuismarkt, je klanten

Een volgende overeenkomst tussen de val van het kabinet en de problemen bij VanMoof kan ook gevonden worden in de focus: groei of stabilisatie. Als je wilt groeien, of internationaal wilt meespelen, moet je thuismarkt op orde zijn, stabiliteit in je organisatie en draagkracht bij je klanten (of de samenleving). Anders is groei (of internationalisatie) meer een vlucht weg van je huidige problemen. Dit was het geval bij VanMoof, maar ook bij de huidige regering. Ontzettend druk met het buitenland, de EU, de WEF, de NAVO, de oorlog in Oekraïne of welke ander excuus voor internationale bijeenkomsten dan ook. De onvrede in het eigen land kon mooi even vergeten worden.

Lees ook: E-bikegigant VanMoof aan groeiambities ten onder: wat ging er mis?

Een schone lei, maar wel 'lessons learned'

Al met al is het duidelijk dat dit enerverende tijden zijn, maar ook tijden waar juist een sterke focus moet zijn op je eigen thuismarkt, je eigen klanten of stemmers (Nederland first mag geen loze kreet zijn). Er moet een sterke focus zijn op een goed product, degelijk en betrouwbaar. Dit geldt voor een bedrijf, maar ook de politiek. Eendrachtig werken aan 'values', eendrachtig werken aan een goede marktpositie en klanttevredenheid. Bijsturen mag en moet zelfs als er onvrede is. Als dit niet gebeurt, is er sprake van arrogantie en struisvogelpolitiek en dan gelden er geen excuses meer, maar alleen het einde.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws