Blog Cristel van de Ven (VZN)

De lokale economie draait op zelfstandigen, dus het is tijd voor een ode

Een iets te voortvarend kabinet lijkt het werken als zelfstandige aan banden te willen leggen. Volgend jaar wordt daarin cruciaal. Daarom besluit Cristel van de Ven met een ode aan de zelfstandige, die in menig samenleving de boel bij elkaar houdt.

Cristel van de Ven 21 december 2022

Zelfstandig zzp kapper blog

Bejaardenkappers, geen gemeenschap kan zonder hen. Foto: Shutterstock.

Voor zelfstandig ondernemers zonder personeel wordt 2023 een jaar van verandering. Dit kabinet is namelijk vastberaden om ‘het zzp-vraagstuk’ niet nog een coalitie door te schuiven. De hoofdrolspelers op dit dossier, minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Rij van Financiën, zijn van de aanpakkerige soort. Dat is inmiddels duidelijk.

Vorige week stuurden zij een brief van ruim veertig kantjes aan de kamer. Daarin staat onder andere dat zelfstandig ondernemers vanaf volgend jaar geen gebruik meer kunnen maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en van de middelingsregeling. Ook wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd. Daarnaast willen de twee bewindslieden de teugels aantrekken om zij-aan-zij-werken met werknemers te ontmoedigen.

"Onze lokale economieën floreren door zelfstandigen. Deze groep ondernemers houdt dorpen en wijken leefbaar"

Dit kan grote gevolgen hebben voor zelfstandig ondernemers. Vooral zelfstandigen die hun arbeid verkopen aan organisaties, voor langere tijd en op functies die behoren tot het primaire proces, moeten gaan opletten. Zij krijgen komend jaar te horen krijgen onder welke voorwaarden zij nog wel kunnen blijven werken als zelfstandige. Die duidelijkheid is heel belangrijk en iets waar wij ons met VZN hard voor maken.

Eenpitters zijn het cement van de economie

De groep zelfstandig ondernemers zonder personeel is groot en divers. De politieke aandacht gaat echter vooral uit naar de groep die wordt aangeduid met de term ‘schijnzelfstandigen’. Om die groep te verkleinen, komt de minister met een stevig pakket aan maatregelen. Daarmee raakt ze echter ook heel veel andere zelfstandig ondernemers. Zoals de mensen die producten maken of voor particulieren werken en de zelfstandigen met specifieke expertise en meerdere zakelijke opdrachtgevers.

Ik heb het idee dat deze groep in Den Haag over het hoofd wordt gezien. Terwijl zij het cement vormen van onze economie, zeker de lokale. Toen ik laatst op gesprek was bij de minister nam ik daarom heel bewust juist deze groep ondernemers onder mijn arm mee. Aan tafel bij de minister bracht ik een ode aan de eenpitter. Het was heel gemakkelijk om die te schrijven. Ik hoefde alleen maar mijn wekelijkse rondgang door mijn dorp langs te gaan.

Lees ook: Wordt dit kabinet zzp-vriendelijker?

Hier komt de ode!

In mijn dorp koop ik mijn groente bij Joyce, en laat ik mijn haar knippen door Vera. Mijn jongens van 13 en 16 gaan niet naar Vera (‘bejaardenkapster’). Zij hebben een maandabonnement bij barber Hakim. Kleding koop ik bij Marion. Die kent mijn stijl en hangt dingen voor me weg. Zo hoef ik dus nooit te gaan shoppen (hoe fijn!). Als ik een nieuwe broek korter wil laten maken, ga ik naar Achmed van ‘De Handige Schaar’. Die bestiert ‘en passant’ ook de plaatselijke stomerij. Mijn verzakte stoep is deze zomer recht gelegd door Koen en Kees onderhoudt jaarlijks ons rieten dak.

Onderweg naar het treinstation rijd ik voorbij een mooi kunstwerk op de rotonde midden in het dorp. Dat is van een beeldend kunstenaar Johan. Die trein brengt me meestal naar Den Haag, maar soms ga ik ermee naar Marjanka, loopbaanadviseur. Die stelt de beste vragen van allemaal. Elke zaterdag rol ik mijn yogamatje uit bij Saskia, in het buurthuis waar Linda bijles geeft en Harry gitaarles. In dat mooie dorp van mij zijn alle bedrijfsaffiches van al die zelfstandig ondernemers gemaakt door dorpscartoonist Sander, laat iedere kampeerder een kapotte tent na de vakantie repareren bij de zeilmakerij van Hilde, terwijl haar man Ludwijn vele huizen schildert.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Lees ook: Bijna helft zzp’ers krijgt te weinig betaald

Zelfstandige juist in de schijnwerpers zetten

Onze lokale economieën floreren door zelfstandigen. Deze groep ondernemers houdt dorpen en wijken leefbaar. De minister hamert vaak op solidariteit en samen leven. De maatschappij, dat zijn wij. Zelfstandigen dragen een stevige steen daaraan bij. Niet alleen lokaal overigens, ook nationaal en soms zelfs internationaal. Dat zouden we veel meer in de schijnwerpers mogen zetten. Een goed voornemen voor 2023.

Genoeg aanleiding en inspiratie dus tot moedig voorwaarts met de belangenbehartiging voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. Ik ben nog wel even bezig.

Tot volgend jaar!

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van den Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws