Voor zelfstandigondernemers zonder personeel wordt 2023 een jaar van verandering. Ditkabinet is namelijk vastberaden om ‘het zzp-vraagstuk’ niet nogeen coalitie door te schuiven. De hoofdrolspelers op dit dossier,minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid enstaatssecretaris Van Rij van Financiën, zijn van de aanpakkerigesoort. Dat is inmiddels duidelijk.
Vorige week stuurden zij een briefvan ruim veertig kantjes aan de kamer. Daarin staat onder andere datzelfstandig ondernemers vanaf volgend jaar geen gebruik meer kunnenmaken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en van demiddelingsregeling. Ook wordt de zelfstandigenaftrek versneldafgebouwd. Daarnaast willen de twee bewindslieden de teugelsaantrekken om zij-aan-zij-werken met werknemers te ontmoedigen.
Onze lokale economieën floreren door zelfstandigen. Deze groep ondernemers houdt dorpen en wijken leefbaar
Dit kan grote gevolgenhebben voor zelfstandig ondernemers. Vooral zelfstandigen die hunarbeid verkopen aan organisaties, voor langere tijd en op functiesdie behoren tot het primaire proces, moeten gaan opletten. Zijkrijgen komend jaar te horen krijgen onder welke voorwaarden zij nogwel kunnen blijven werken als zelfstandige. Die duidelijkheid is heelbelangrijk en iets waar wij ons met VZN hard voor maken.
Eenpitters zijn het cement van de economie
De groep zelfstandigondernemers zonder personeel is groot en divers. De politiekeaandacht gaat echter vooral uit naar de groep die wordt aangeduid metde term ‘schijnzelfstandigen’. Om die groep te verkleinen, komtde minister met een stevig pakket aan maatregelen. Daarmee raaktze echter ook heel veel andere zelfstandig ondernemers. Zoals demensen die producten maken of voor particulieren werken en dezelfstandigen met specifieke expertise en meerdere zakelijkeopdrachtgevers.
Ik heb het idee dat deze groep in Den Haag over hethoofd wordt gezien. Terwijl zij het cement vormen van onzeeconomie, zeker de lokale. Toen ik laatst op gesprek was bij deminister nam ik daarom heel bewust juist deze groep ondernemers ondermijn arm mee. Aan tafel bij de minister bracht ik een ode aan deeenpitter. Het was heel gemakkelijk om die te schrijven. Ik hoefdealleen maar mijn wekelijkse rondgang door mijn dorp langs te gaan.
Lees ook: Wordt dit kabinet zzp-vriendelijker?
Hier komt de ode!
In mijn dorp koop ik mijngroente bij Joyce, en laat ik mijn haar knippen door Vera. Mijnjongens van 13 en 16 gaan niet naar Vera (‘bejaardenkapster’).Zij hebben een maandabonnement bij barber Hakim. Kleding koop ik bijMarion. Die kent mijn stijl en hangt dingen voor me weg. Zo hoef ikdus nooit te gaan shoppen (hoe fijn!). Als ik een nieuwe broek korterwil laten maken, ga ik naar Achmed van ‘De Handige Schaar’. Diebestiert ‘en passant’ ook de plaatselijke stomerij. Mijn verzaktestoep is deze zomer recht gelegd door Koen en Kees onderhoudtjaarlijks ons rieten dak.
Onderweg naar het treinstation rijd ikvoorbij een mooi kunstwerk op de rotonde midden in het dorp. Dat isvan een beeldend kunstenaar Johan. Die trein brengt me meestal naarDen Haag, maar soms ga ik ermee naar Marjanka, loopbaanadviseur. Diestelt de beste vragen van allemaal. Elke zaterdag rol ik mijnyogamatje uit bij Saskia, in het buurthuis waar Linda bijles geeft enHarry gitaarles. In dat mooie dorp van mij zijn alle bedrijfsaffichesvan al die zelfstandig ondernemers gemaakt door dorpscartoonistSander, laat iedere kampeerder een kapotte tent na de vakantierepareren bij de zeilmakerij van Hilde, terwijl haar man Ludwijn velehuizen schildert.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Lees ook: Bijna helft zzp’ers krijgt te weinig betaald
Zelfstandige juist in de schijnwerpers zetten
Onze lokale economieën floreren door zelfstandigen. Dezegroep ondernemers houdt dorpen en wijken leefbaar. De minister hamertvaak op solidariteit en samen leven. De maatschappij, dat zijn wij.Zelfstandigen dragen een stevige steen daaraan bij. Niet alleenlokaal overigens, ook nationaal en soms zelfs internationaal. Datzouden we veel meer in de schijnwerpers mogen zetten. Een goedvoornemen voor 2023.
Genoeg aanleiding eninspiratie dus tot moedig voorwaarts met de belangenbehartiging voorzelfstandig ondernemers zonder personeel. Ik ben nog wel even bezig.
Tot volgend jaar!
Cristel van de Ven
Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling
Als voorzitter van VZN schrijft Cristel van den Ven maandelijks een expertblog op deze website en duidt zij er regelmatig ontwikkelingen rondom zelfstandigen.
Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar we voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl