Nieuws Devin Schoor
Hebben NFT's eigenlijk nog wel een toekomst?
Op het hoogtepunt van de NFT-hype werden er miljoenen euro’s betaald voor digitale afbeeldingen. Het tij lijkt zich echter de keren. De waarde van deze digitale plaatjes zijn inmiddels gehalveerd. Waren de NFT's slechts een tijdelijke hype of bestaat er nog wel degelijk een toekomst voor de tokens? In deze blog legt expert Devin Schoor uit wat NFT's precies zijn en welke rol ze zullen krijgen in de toekomst.

Is de NFT-hype echt voorbij? Illustratie: Shutterstock
Devin Schoor
Founder Token Partners
De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de expertbloggers van De Ondernemer. Met zijn Token Partners biedt hij cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Schoor studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.
Er zijn diverse financiële hypes geweest die zijn gekomen en gegaan. Zo was er in begin van deze eeuw de zogenaamde dot.com-bubble. Aandelen van internetbedrijven werden erg populair en stegen spectaculair in waarde. Deze hype eindigde in de bekende dot.com-crash. Het afgelopen jaar leek het erop dat NFT’s dezelfde trekken vertoonden.
Wat zijn NFT’s?
De afkorting NFT staat voor 'non-fungible token'. De Nederlandse vertaling hiervan is 'niet-vervangbare token'. Feitelijk wordt hiermee bedoeld dat de tokens onderling niet direct inwisselbaar zijn. Wanneer je bij de caissière euro’s wilt wisselen is dat geen probleem. Dat komt omdat 2 euro gelijk is aan twee maal 1 euro. Ditzelfde principe geldt ook bij bitcoin, immers heeft elke bitcoin een gelijke waarde. Het wordt echter lastiger wanneer je een schilderij wilt inwisselen. De waarde van unieke items is moeilijk te bepalen. De technologie achter NFT’s respecteert deze uniekheid.
Lees ook: Het zou zomaar kunnen, een ecosysteem aangedreven door tokens, zegt Devin (24)
NFT’s zijn tokens op de blockchain die unieke items representeren. Zo kunnen NFT's ook objecten uit de echte wereld vertegenwoordigen. Je kunt NFT’s dus niet onderling gelijk inwisselen, omdat de tokens verschillende assets kunnen voorstellen. Het eigendom is echter wel overdraagbaar. Het eigendom van de NFT wordt vertegenwoordigd door een unieke reeks codes die worden gegenereerd op de blockchain. Bij een overdracht wordt deze code overgedragen aan de tegenpartij.
Tokeniseren van JPEGs
NFT’s zijn geïntroduceerd bij het grote publiek door middel van plaatjes ofwel 'JPEGs'. Een JPEG is een bestandstype die wordt gebruikt om digitale afbeeldingen op te slaan. De meest bekende NFT’s, zoals de Bored Apes en Crytopunks, zijn feitelijk digitale kunstwerken die zijn gemaakt door de JPEGs te tokeniseren naar een NFT. Uit deze digitale kunst van de afbeeldingen is de hype ontstaan en daarom worden NFT’s hier vaak mee geassocieerd. Er zijn spectaculaire geldbedragen neergelegd voor dit type NFT’s. Echter is de hype van digitale kunst gedoofd en lijkt het hoogtepunt van deze gekte grotendeels voorbij.
'Door middel van NFT’s is het mogelijk om snel een transactie af te ronden terwijl je erop kunt vertrouwen dat je een marktconforme prijs ontvangt'
De toekomst van NFT’s
Momenteel vertegenwoordigen de meeste NFT’s vooralsnog creatief werk zoals kunst, muziek of video’s. Dit zal echter in de nabije toekomst anders zijn. Zoals eerder benoemd kunnen NFT’s veel meer assets voorstellen dan digitale kunst. NFT’s maken de omzetting van een fysiek product naar een digitale representatie mogelijk.
Op dit moment genieten fysieke activa nog vaak van weinig liquiditeit. Dit wil zeggen dat het niet altijd gemakkelijk is om fysieke objecten snel te verkopen. Ook dien je vaak een derde partij, zoals een makelaar in het geval van een woning, in te schakelen. NFT’s brengen hier verandering in omdat het getokeniseerde item, zoals een woning, direct peer-to-peer online kan worden verkocht. NFT’s zullen daarom vooral nuttig zijn voor privébezit en de vastgoedmarkt. Door middel van NFT’s is het namelijk mogelijk om snel een transactie af te ronden terwijl je erop kunt vertrouwen dat je een marktconforme prijs ontvangt. Het vinden van een koper zal ook gemakkelijker zijn omdat de markt toegankelijk is voor de gehele wereld.
Deze trend neemt langzaam in populariteit toe. Zo loopt er een project waar een superjacht ter waarde van 95 miljoen dollar wordt getokeniseerd tot een NFT. Daarnaast verkoopt Logan Paul, een bekende influencer, een aandeel van een zeldzame pokemonkaart door middel van NFT’s. Wanneer je een van zijn NFT’s koopt, word je mede-eigenaar van de authentieke fysieke pokemonkaart. Verder zijn verschillende makelaarsbedrijven aan het experimenteren met het verkopen van huizen door middel van NFT’s.
Lees ook: Beleggingsplatform BOTS lanceert eerste NFT-collectie van drieduizend stuks
Conclusie
De hype van digitale kunst-NFT’s lijkt momenteel op zijn einde te lopen. Sommige JPEG-collecties kunnen hun waarde behouden, echter zal de horizon voor NFT’s in de toekomst breder zijn. NFT’s zijn namelijk het type tokens die veel verschillende assets kunnen vertegenwoordigen. Op het moment dat fysieke objecten getokeniseerd worden als NFT, zorgt dit voor een grote toename in liquiditeit. Vooral voor privébezit en de huizenmarkt zal dit in de toekomst een grote impact hebben.