Blog Devin Schoor
Moeten ondernemers willen investeren in crypto?
Bitcoin heeft een nieuwe 'all-time high' bereikt van ruim 57.000 euro. Je kunt vandaag de dag dus een gloednieuwe Mercedes-Benz kopen voor de prijs van één bitcoin. 'Plan B', een pseudo-anonieme analist uit Nederland, heeft zelfs voorspeld dat bitcoin voor de jaarwisseling een waarde heeft van 135.000 dollar. Andere crypto's kunnen nog spectaculairdere resultaten neerzetten. Dus: moet ik als ondernemer gaan investeren in crypto’s? Dit vindt expert Devin Schoor.

Foto: Shutterstock.
Investeren moet renderen. Dat is de gedachte waarmee de doorsnee-Nederlander de computer aanzet om met hun geld te gaan beleggen. Natuurlijk is het leuk om je investeringen in waarde te zien groeien, maar wat vaak vergeten wordt is dat winst behalen niet het hoofddoel hoeft te zijn. De reden om te investeren in een bedrijf kan ook zijn, dat je gelooft in hetgeen wat zij doen.
Dit werkt ook zo met crypto. Wanneer je investeert in crypto draag je bij aan de ontwikkeling en adoptie van de technologie. Blockchain draagt op zijn beurt weer bij aan individuele vrijheid, transparantie, eerlijkheid en controle over je eigen bezittingen. Het fundament van veel projecten is daarnaast gebaseerd op een werkelijke democratie. Als je een voorstander bent van deze principes is het aan te raden om in crypto’s te investeren. Daarnaast is investeren ook leren. Door je te verdiepen in de verschillende projecten leer je ontzettend veel over de mogelijkheden en toepassingen van blockchain en crypto.
In tegenstelling tot euro’s en dollars die onbeperkt kunnen worden bijgedrukt kan er slechts een maximum van 21 miljoen bitcoin beschikbaar komen. Het aanbod van bitcoin wordt daarnaast steeds geringer.
Is het een risico om te investeren, of is het een risico om niet te investeren?
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Deze slogan is bekend voor alle investeerders. Aan investeren zijn namelijk altijd risico’s aan verbonden. Traditiegetrouw spelen economische factoren een belangrijke rol. Bij investeringen in crypto zijn er een aantal extra risico’s waar je rekening mee moet houden. Naast de prijsvolatiliteit, kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Overheden kunnen bijvoorbeeld besluiten om de cryptomarkt streng te reguleren of te verbieden. De risico’s kunnen ook in een onbekende hoek zitten. Een voorbeeld daarvan is dat de 'stablecoin' Tether (een token die gekoppeld is aan de dollarwaarde) naar alle waarschijnlijkheid niet genoeg in kas heeft om de token van volledige dekking te voorzien. Het allerbelangrijkste is dat je moet begrijpen waarin je investeert.
Let op: Niet beleggen brengt risico’s met zich mee.Dit is een minder bekende slogan, maar wel degelijk relevant. Overheden wereldwijd hebben namelijk veel geld bijgedrukt in het afgelopen anderhalf jaar. De inflatie in de eurozone heeft daarom in oktober een nieuw hoogtepunt sinds dertien jaar bereikt. Grote producenten, waaronder Unilever, waarschuwen voor prijsverhogingen. Euro’s worden dus ieder jaar minder waard en dit kan ongemerkt hoog oplopen.
In tegenstelling tot euro’s en dollars die onbeperkt kunnen worden bijgedrukt kan er slechts een maximum van 21 miljoen bitcoin beschikbaar komen. Het aanbod van bitcoin wordt daarnaast steeds geringer. Daarom zou bitcoin een goed middel kunnen zijn om je tegen inflatie in te dekken. Daarnaast kan de wereld opnieuw in een schuldencrisis terechtkomen. Door middel van crypto’s zou je je kunnen indekken tegen de risico’s van de gevolgen van zo’n crisis.
Lees ook: Het zou zomaar kunnen, een ecosysteem aangedreven door tokens, zegt Devin (24)
Cyclus
De timing van het instapmoment is erg belangrijk in de cryptomarkt. Er is namelijk sprake van een bepaalde cyclus. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een 'bear season' (een periode waarin de koersen over het algemeen dalen) en een 'bull season' (een periode waarin de koersen over het algemeen stijgen). Historisch gezien is er eens per drie jaar een zogenaamde 'bull-run', waarin de prijzen van crypto’s explosief toenemen. Deze bullrun wordt onder andere door 'Plan B' gelinkt aan de 'bitcoin halving', waarbij de beloning van de miners in bitcoin halveert en al gevolg daarvan het aanbod bitcoin zal afnemen. De laatste bull run begon in oktober 2017 en het lijkt erop dat de geschiedenis zich zal herhalen.
Elke belegger weet dat het beste instapmoment na een stevige correctie ligt. Op het moment dat de markt stijgt kun je vervolgens langzaam je winst nemen. Waar veel mensen echter de mist in gaan is dat ze pas crypto’s kopen op het punt dat de stijging al ruim onderweg is. De prijzen lijken dan alleen nog maar omhoog te kunnen gaan en heerst er euforie onder crypto-beleggers. Bij iedereen is de waarde van zijn portefeuille verdubbeld en soms wel vertienvoudigd. Die staat van de markt in nu nog niet bereikt, maar dat kan wel komen.
Wat dan uit het oog wordt verloren is dat na de bull-run een correctie van 60 tot 80 procent niet ongebruikelijk is in de cryptomarkt. Om deze reden zal een groot deel van de investeerders geld verliezen als ze geen plan van aanpak maken. Niemand weet waar de top ligt en het is daarom slim om tussendoor winsten te nemen.
Waar veel mensen de mist in gaan is dat ze pas crypto’s kopen op het punt dat de stijging al ruim onderweg is. De prijzen lijken dan alleen nog maar omhoog te kunnen gaan en heerst er euforie onder crypto-beleggers.
Wat is er nu anders?
Toch zijn er ook veel verschillen ten opzichte van de vorige bullrun in 2017. Toentertijd was de technologie nog niet ver ontwikkeld en waren de projecten soms niet meer dan een belofte. Dat is wel degelijks anders nu. Er zijn veel innovatieve blockchains ontwikkeld die nieuwe mogelijkheden bieden. Deze blockchains hebben vandaag de dag een werkend ecosysteem en er zijn baanbrekende projecten op gelanceerd.
Nieuwe toepassingen zijn bijvoorbeeld het gebruik van smart-contracts, decentralized finance en NFT’s. De toepassing van NFT’s gaat verder dan een digitaal kunstwerk. Het kan namelijk een digitale representatie zijn van bijvoorbeeld een muzieknummer, een gedicht, maar ook van tastbare producten zoals een huis of een auto. Nike heeft recentelijk nog een vacature online gezet voor een 'digital good developer'.
Lees ook: Primeur in retail: bij Score een spijkerbroek afrekenen met cryptogeld
Facebook en Metaverse
Facebook gaat all-in op de 'Metaverse' en heeft daarom zijn naam veranderd naar Meta. Ze verwachten dat mensen in de toekomst zullen leven in een Metaverse en NFT’s zullen daar een belangrijke rol spelen. Door al deze nieuwe ontwikkelingen is er minder snel sprake van bubbelvorming omdat de crypto’s daadwerkelijk een achterliggende waarde hebben. Het is onvermijdelijk dat de technologie verder ontwikkelt en vaker zal worden toegepast. Daarom is het mogelijk dat deze bull-run anders wordt dan de drie maanden durende in 2017. Zeker weet je dat alleen nooit.
Van ondernemers weten we dat zij vaak zelfstandig afwegingen moeten maken, en dat het belangrijk is dat altijd op een verstandige en verantwoordelijke manier te doen. Dat is bij crypto's echt niet anders - en dat zou ik dus nadrukkelijk willen adviseren.
Devin Schoor
Founder Token Investment Advisory
De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de nieuwe expertbloggers van De Ondernemer.
Met zijn Token Investment Advisory biedt Devin cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Devin studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.