Blog Dirk Beljaarts

Coulance van verhuurders noodzakelijk voor het mkb

Veel horecaondernemers luiden de noodklok vanwege de enorm gestegen huren. Stijgingen tot 14 procent zijn geen uitzondering. Reden voor KHN-directeur Dirk Beljaarts om in deze blog verhuurders op te roepen tot coulance richting hurende mkb’ers: ,,De rek is eruit!”

Dirk Beljaarts (KHN) 20 maart 2023

Dirk beljaarts coulance verhuurders mkb

Foto: KHN.

Veel verhuurders koppelen hun jaarlijkse huurverhoging aan de consumentenprijsindex (CPI) van een bepaalde maand, vaak oktober. Hierdoor krijgen hurende mkb-ondernemers huurverhogingen tot wel 14 procent voor hun kiezen. En dat leidt tot grote zorgen. Deze verhoging komt namelijk bovenop alle andere kosten, die ook zijn gestegen. Ondernemers kunnen de prijzen voor consumenten niet blijven verhogen. De rek is eruit.

Vastgoedsector doet aan double-dipping

Uiteraard ben ik van mening dat vastgoedeigenaren ook een eerlijke boterham moeten kunnen verdienen. Alleen zijn de huidige verhogingen simpelweg niet eerlijk – en niet reëel. Een groot deel van de hoge CPI komt immers door de enorm gestegen energielasten. En daar zit de crux. Die energielasten worden namelijk door de huurders betaald en niet door de verhuurders.

Lees ook: Flinke huurverhoging: ondernemers vertrekken uit Westfield Mall of the Netherlands

Bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden we dan ook dat de energiecomponent uit de CPI gehaald moet worden. Alleen op die manier kom je aan een eerlijk percentage. Het doel van de jaarlijkse verhoging is om de geldontwaarding te compenseren en dat kan nog steeds prima als je de energiecomponent uit de verhoging haalt.

Blijf je als vastgoedsector vasthouden aan dergelijke verhogingen, dan doe je aan double-dipping. En dat is, naast onsympathiek, simpelweg nooit de bedoeling geweest van de huurprijsverhogingen. Daarmee wil ik het belang van goede, voorspelbare verdiensten van de vastgoedsector absoluut niet bagatelliseren. Want ook die sector heeft te maken met belangen, investeringen etc.

Lees ook: Minister Adriaansens over omgevallen bakkers: ‘Blijft altijd ondernemersrisico over’

In gesprek met de minister

Een – zeer goed ingevulde en representatieve – enquête onder onze achterban schetst een verontrustend beeld. Een meerderheid van de respondenten (57 procent) kreeg nul op het rekest van de verhuurder op de vraag om in gesprek te gaan over de verhoging. In de meeste gevallen was een gesprek dus niet eens mogelijk, laat staan een aanpassing van de verhoging.

Gelukkig is deze onwenselijke situatie – mede door de lobby van de brancheorganisaties – de politiek niet ontgaan. Zo heeft onder andere Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) in december middels een motie minister Adriaansens van Economische Zaken & Klimaat opgeroepen om met huurders en verhuurders in gesprek te gaan. Vorige week heeft dat verkennende gesprek plaatsgevonden, op uitnodiging en onder regie van de minister. Daarbij spraken enkele brancheorganisaties, waaronder KHN, met de verhuurders. Afgesproken is dat alle partijen de komende weken verder in gesprek gaan.

"57 procent van de horecaondernemers kreeg nul op het rekest van de verhuurder op de vraag om in gesprek te gaan over de verhoging"

We kijken uit naar positieve en constructieve gesprekken

En dat is een goed begin. In het verleden bleek het niet eenvoudig om de vastgoedsector te bewegen als het aankomt op aanpassingen op de huur. In coronatijd gebeurde dit pas na een gerechtelijke uitspraak, terwijl er toen al een moreel appél was van een minister, maar dat had weinig effect helaas. Voor ons is van belang dat het energiecomponent uit de CPI gehaald wordt, zodat er een eerlijke verhoging tot stand komt. Wij kijken uit naar positieve en constructieve gesprekken en werken graag toe naar een passende oplossing.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘15 procent huurverhoging? Hoe durf je het te vragen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws