Blog Dirk Beljaarts

KHN-directeur Dirk Beljaarts pleit voor verdere samenwerking: 'Aan ondernemersenergie geen gebrek'

KHN-directeur Dirk Beljaarts ziet dat er ondanks de huidige energiecrisis geen gebrek is aan ondernemersenergie. Er is volop aandacht voor innovatie, duurzaamheid en de arbeidsmarkt van de toekomst. En dat is hard nodig om de prachtige branche klaar te stomen voor de toekomst.

Dirk Beljaarts (KHN) 10 oktober 2022

Dirk beljaarts khn

Dirk Beljaarts: ,,Veel ondernemers tonen daadkracht door te kijken naar energie- en waterbesparende oplossingen.''

Ook op Europees niveau komen we op voor de belangen van horecaondernemers, onder andere via de Europese koepelorganisatie voor nationale horeca-brancheorganisaties: HOTREC. De afgelopen week was ik aanwezig bij de najaarsvergadering in Stockholm, waar de top van de Europese horeca weer samenkwam om hot topics in de Europese gastvrijheidsbranche te bespreken. Opvallend was dat – naast de discussies rondom de energiecrisis – de focus vooral lag op innovatie, duurzaamheid en de arbeidsmarkt van de toekomst. Conclusie: we willen vol energie vooruit!

''Kijk je naar hoe de verschillende EU-lidstaten omgaan met steun voor consumenten en het bedrijfsleven, dan valt het op dat Nederland absoluut niet voorop loopt als het gaat om steunmaatregelen''

De effecten van het coronavirus, een torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en een laag consumentenvertrouwen; de horeca staat nog steeds onder druk. En dat zie je ook op Europees niveau. Tot zover niets nieuws. Maar kijk je naar hoe de verschillende EU-lidstaten omgaan met steun voor consumenten en het bedrijfsleven, dan valt het op dat Nederland absoluut niet voorop loopt als het gaat om steunmaatregelen. Een echte vergelijking maken is niet eenvoudig. Wel is het duidelijk dat het kabinet nog een aantal stappen kan én moet zetten om het ondernemersklimaat niet uit het oog te verliezen, zodat ondernemen in de toekomst ook mogelijk blijft.

Volop ondernemersenergie

We zitten weliswaar in een energiecrisis, maar aan ondernemersenergie geen gebrek. Uiteraard reflecteerden we tijdens de najaarsvergadering op alle uitdagingen en hoe deze onze sector raken, maar de focus lag op de toekomst. Tijdens de HOTREC-vergadering was er opvallend veel aandacht voor wat we in Europa al wél doen op het vlak van bijvoorbeeld innovatie, duurzaamheid en de arbeidsmarkt van de toekomst. Kortom, alles om onze prachtige branche klaar te stomen voor de komende jaren.

Lees ook: Energietarief van 80.000 euro per maand: ‘Er gaan flinke klappen vallen in de horeca’

Duurzaamheid is de toekomst

Duurzaam ondernemen is geen tijdelijke trend. En kijk ik naar de verschillende duurzaamheidsprojecten in de Europese gastvrijheidsbranche, dan ben ik trots. Want als je kijkt naar de innovatiekracht van onze sector, ook op het gebied van duurzaamheid, dan gebeurt er heel veel. Horecaondernemers in Nederland zijn al jaren bezig met het verduurzamen van hun bedrijven. Niet alles is van buitenaf even goed zichtbaar, maar er is veel beweging.

Veel ondernemers tonen daadkracht door te kijken naar energie- en waterbesparende oplossingen voor in hun horecabedrijf. Denk hierbij aan nieuwe vormen van energie, zoals zonnepanelen, maar ook aan het koken op inductie in plaats van op gas. Daarnaast zie je de duurzame bedrijfsvoering ook steeds vaker terug in de inkoop van lokale-, regionale-, en biologische producten, waardoor de ecologische voetafdruk uiteindelijk verkleind wordt.

Ook zien we dat seizoensgebonden producten steeds vaker de hoofdrol spelen op de menukaart. Asperges uit Peru kunnen we het hele jaar door krijgen, maar als we accepteren dat we eigen asperges uit Nederland alleen in het aspergeseizoen kunnen eten, is dat echt beter voor iedereen. Naast het feit dat gasten het vaak prettig en interessant vinden om streekproducten te proeven en zich te laten verrassen door de seizoenen, heeft het een enorm positief effect op het milieu.

''Wellicht kunnen we terug naar het gevoel van ‘samen’ van het begin van de coronacrisis, waarbij er lokaal mooie initiatieven en samenwerkingen ontstaan. Samen sterker!''

Hoe maak jij het verschil?

Duurzaam ondernemen; een commerciële overweging of vanuit een groen hart? Met welke intentie je het ook doet, met een paar kleine aanpassingen kun jij een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting met een bewegingssensor, het gebruik van ledverlichting, elektrische leaseauto’s of afspraken met leveranciers over het minder vaak leveren van goederen waarmee je brandstof bespaart en uitstoot voorkomt.

Maar als branche kunnen we ook een belangrijke bijdrage leveren als het gaat om het voorkomen van voedselverspilling. Zo zijn er veel horecaondernemers actief met programma’s om te zorgen dat er zo weinig mogelijk eten verspild wordt. Dat heeft niet alleen een gunstig economisch effect, maar het zorgt ook simpelweg voor minder weggooien van goed eten, wat natuurlijk doodzonde is. En als er dan gerechten of restproducten overblijven, zijn er verschillende manieren om daar weer het beste van te maken. Denk aan het aanbieden van eten via Too Good To Go, een samenwerking met de voedselbank, of het gebruiken van restproducten zoals koffiedrab voor compost voor de planten.

De conclusie tijdens de HOTREC-najaarsvergadering was duidelijk: de komende periode moeten we samen én vol energie vooruit. De horeca kent tal van initiatieven en de innovatiekracht is enorm groot. Lang niet alle verduurzaming is zichtbaar, maar vraag er eens naar bij een volgend horecabezoek. Wellicht kunnen we terug naar het gevoel van ‘samen’ van het begin van de coronacrisis, waarbij er lokaal mooie initiatieven en samenwerkingen ontstaan. Samen sterker!

Lees ook: Frans van Rooij (ProFri) wil horeca toekomst bieden en omvormen: 'Misschien hebben die ambtenaren wel gelijk en zijn we niet onmisbaar'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws