Blog Dirk Beljaarts

Nederland alleen bekend om boerenkool en erwtensoep? Dat land bestaat al lang niet meer

De Nederlandse eetcultuur wordt gevormd door ons allemaal. Door wat wij dagelijks zelf eten, wat we op (verre) reizen proeven, ervaren en mee naar huis nemen en door inspiratie die we opdoen in de horeca. KHN-directeur Dirk Beljaarts zet deze gastronomische kant van de horeca graag in de spotlight in zijn blog over de Michelinsterren die maandag worden uitgereikt.

Dirk Beljaarts (KHN) 21 april 2023

Michelinsterren keuken koks

Nederland telt vele top-koks die fine dining hoog op de kaart zetten. Foto: Shutterstock

De evolutie van de Nederlandse keuken is de afgelopen jaren in sneltreinvaart gegaan. Michelin-inspecteurs kijken al jaren met bewondering naar het stijgende niveau van de Nederlandse gastronomie. En elk jaar telt de prestigieuze rode gids weer meer sterren dan het jaar ervoor. Het Nederland dat ooit alleen om de boerenkool en erwtensoep bekend stond, bestaat al lang niet meer.

Veel ogen zijn gericht op fine dining, de Champions League van onze branche. Daar ontstaan trends, worden dagelijks nieuwe gerechten en smaken ontwikkeld en doet menig horecaondernemer of hobbyhok inspiratie op. De professionals uit de gastronomie, zowel de witte brigade (keuken) als de zwarte brigade (bediening), leggen de lat elke dag weer hoger. Ze gaan geen uitdaging uit de weg om hun gasten dé ultieme beleving te bieden.

Lees ook: Meesterchef Ron Blaauw: 'Bij de koffie vroeg hij: 1 of 2 Michelinsterren?'

Een vak met kwalificaties en doorgroeimogelijkheden

Werken in de horeca is niet slechts een bijbaan. Horeca is een vak. En dat komt in dergelijke restaurants goed tot uitdrukking. De finesse en perfectie die de chef op het bord creëert, de sommelier in het glas laat zien en de bediening biedt in de beleving, maakt een bezoek perfect. Dat lukt niet op geluk. Dat is jaren leren, investeren en groeien.

Als Koninklijke Horeca Nederland vinden we het belangrijk om ook dit deel van onze brede branche in de spotlight te zetten. Zo zijn we bijvoorbeeld partner van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. De NHGP wordt georganiseerd door de stichting G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. Hun doel is een podium te creëren voor jonge talenten, kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en het vak meer onder de aandacht te brengen. Want hoewel de aandacht vaak naar de witte brigade gaat, is het plaatje zonder de zwarte brigade niet compleet. Gastheerschap op dit niveau laat duidelijk zien dat de horeca een vak is. Met opleidingen, kwalificaties en doorgroeimogelijkheden. Want sommelier word je niet zomaar, dat is overduidelijk.

''Het wordt voor iedereen duidelijk hoe we als culinair Nederland elk jaar weer groeien en hoe we gasten verwennen én inspireren''

Dirk Beljaarts, directeur KHN (foto onder)

De Ondernemer Live bij uitreiking Michelinsterren

Volg de uitreiking van de Michelinsterren op New Business Radio, GoodLIFE Radio, YouTube en via de homepage van De Ondernemer: wij zijn er namelijk in Amsterdam live bij, op maandag 24 april van 10.00 tot 15.00 uur. Dit speciale kijkradioprogramma wordt gepresenteerd door Martine Hauwert en Roland Tameling. Zij ontvangen tal van gasten, voor en na afloop van de bekendmaking.

Vakmanschap vieren

Op de dagen die in het teken staan van Michelinsterren, Gault&Millau, de Lekker500, de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs of het Limburgs Culinair Gala van Chapeau, vieren we het vak, maar ook vakmanschap. Het wordt voor iedereen duidelijk hoe we als culinair Nederland elk jaar weer groeien en hoe we gasten verwennen én inspireren.

24 april Michelinsterren

Ook op 24 april, tijdens de jaarlijkse Michelinsterren-uitreiking, staan deze fine dining-professionals weer in de spotlight. Het feest der erkenning. Menig chef-kok kijkt hier met vertrouwen, angst of gezonde spanning naar uit. De dag zelf is meer dan fantastisch, omdat de héle culinaire top van Nederland bij elkaar komt. De uitreiking zelf blijft spannend, er wordt veel gelachen en gehuild, meestal van blijdschap en soms van verdriet.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe zo’n sterrenuitreiking verloopt. Of willen graag écht als eerste weten wie de nieuwe sterren krijgen. Daarom hebben we dit jaar een unicum: teams van De Ondernemer en New Business Radio doen live verslag van de Michelinuitreiking. Dus wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe sterrenrestaurants, wil je dé topchefs van Nederland voor de camera zien of heb je altijd willen weten hoe de geheimzinnige Michelininspecteurs te werk gaan? Kijk en/of luister dan vooral mee via dit YouTube-kanaal en deze site.

En vergeet niet om de Nederlandse gastronomie te vieren!

Lees ook: De psychologie van het Michelinsterrenrestaurant: drie redenen voor een unieke ambiance

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws