Blog Edwin van der Geest

'Quiet Quitting': de trend die jouw organisatie pijn doet

De kans is groot dat de term Quiet Quitting al om je oren gevlogen is, zeker als je actief bent op TikTok. Mocht je het toch gemist hebben: sinds deze zomer worden daar veel video’s, met miljoenen views, gedeeld met de hashtag #QuietQuitting. Wat het is, wat jij er als ondernemer mee moet en mee kan: werkinnovator Edwin van der Geest legt het in zijn blog uit.

Edwin van der Geest 14 oktober 2022

Stop met baan

Illustratie: Shutterstock

Edwin van der Geest

Innovator bij Prototyping Work

Edwin van der Geest is oprichter van Prototyping Work en helpt ondernemers en organisaties hun werk te innoveren. Hij heeft jarenlang gewerkt bij vooruitstrevende organisaties die werkgeluk vooropstellen. Met innovatieve methodes helpt hij teams hun eigen potentie te ontdekken en zo beweging in organisaties te creëren.

Edwin is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft regelmatig voor deze website.

Ondanks dat het zo lijkt, gaat Quiet Quitting niet over daadwerkelijk opstappen bij een baan. Er wordt daarmee gepromoot dat je alleen datgene doet wat er van je gevraagd wordt in een job, niets meer. Een trend omdat het zoveel aandacht krijgt op TikTok, maar het is niet zo nieuw en hip als het klinkt. Wel kan het jouw organisatie pijn doen.

Een trend, maar toch geen trend

Om 5 uur je laptop dichtklappen. Alleen doen wat er expliciet van jou verwacht wordt. Meedraaien omdat het moet. Maar verwacht niet van de Quiet Quitters dat ze extra initiatief tonen. Of dat ze deelnemen aan een training of borrel buiten kantoortijden. Ze haken af bij jouw organisatie.

De trend is op TikTok ontstaan onder de Gen-Z'ers. In een periode na twee jaar van corona met toenemende werkdruk omdat er een personeelstekort is. En met een fysieke afstand tot je collega’s, de werkvloer en vooral de manager. Je raakt letterlijk vervreemd van de cultuur van de organisatie. Maar het is niet dat dit fenomeen nu voor het eerst plaatsvindt omdat er een mooi label aan gegeven is.

In Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar met die in de VS

In een onderzoek in de Verenigde Staten zegt 82 procent van de Gen-Z'ers (geboren tussen 2001 en 2015) dat het idee van ‘het minimale vereiste te doen’ een beetje of erg antrekkelijk klinkt. Zo’n 15 procent van die groep zegt dat ze het al doen (Axios/Generation Lab). Onderzoeksbureau Gallup doet al jaren onderzoek naar Employee Engagement (medewerkersbetrokkenheid). Zij zetten het nog sterker neer 'Quiet Quitters make up at least 50 percent of the U.S. workforce'. Amerika is geen Nederland en we hebben weldegelijk culturele verschillen. Maar Gallup doet wereldwijd onderzoek en ook in Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar met die in de VS.

''Ga het gesprek aan en gebruik het als inspiratie voor de organsiatie om het beter te doen. Ontdek waar de energie weglekt bij jouw werknemers''

Ze doen dus niet meer dan nodig,. Waarom het dan echt pijn doet voor jouw organisatie? Niet betrokken medewerkers zijn vaker ziek, minder productief en maken meer fouten. En daarbovenop is de kans groter dat ze vroegtijdig vertrekken (daadwerkelijk dit keer). Dat zegt Gallup-onderzoeker James K. Harter. Daarbij komt ook het zelfversterkende proces om de hoek kijken. Hoe meer mensen minder doen, des te meer heeft de rest ook het gevoel dat ze niet zo veel inzet hoeven te brengen. Je krijgt een neerwaartse spiraal. En dat wil je niet.

Geen lamzakken of uitzitters, maar inspiratie

Onder verschillende posts rondom dit thema op LinkedIn zag ik dat ondernemers deze Quiet Quitters vooral woorden als lamzakken of uitzitters toedichten. Of ze worden vergeleken met ‘ambtenaren’. Maar daarmee los je niets op. Sterker nog. Ga er in dit geval eens vanuit dat het niet aan de mensen ligt, maar aan jouw organisatie en het leiderschap daarbinnen.

In plaats van veroordelen is het juist interessant om te leren waarom dat gebeurt. Dus of je nou Quiet Quitters in je organisatie hebt of niet. Ga het gesprek aan en gebruik het als inspiratie voor de organsiatie om het beter te doen. Ontdek waar de energie weglekt bij jouw werknemers.

Lees ook: Edwin van der Geest: 'Doe het dit jaar anders en maak een jaarplan dat wel werkt'

Koffieapparaatgesprekken twee jaar lang verdwenen van de werkvloer

Laatst vertelde een manager mij dat ze een soort 'pre-exit gesprekken' voerde met haar medewerkers. Een gesprek waarin ze vraagt wat de redenen zouden kunnen zijn om weg te willen bij de organisatie. Hoewel een tikje vanuit de negatieve kant, vond ik het wel heel creatief om zo op te halen wat er mogelijk niet goed gaat.

De gesprekken met je medewerkers zijn leerzaam en hebben nog een ander positief effect. Je geeft namelijk (weer) de persoonlijke aandacht. Want de koffieapparaatgesprekken zijn twee jaar lang verdwenen van de werkvloer, het moment waarop de leerzame (maar soms ongrijpbare) kritieken naar boven kunnen komen.

''Uit de gesprekken haal je waardevolle uitdagingen. Samen met je medewerkers pak je zo’n uitdaging beet en ontwerp je kleine experimenten''

Experimenteer en leer

Je organisatie veranderen is complex, de cultuur al helemaal. Draai je aan deze knop, dan veranderen daarmee gelijk een aantal andere zaken. En werken met mensen is maatwerk. Wat voor de een goed werkt, is voor de andere collega niet per se zo. Juist daarom is het zo krachtig om te experimenteren.

Uit de gesprekken haal je waardevolle uitdagingen. Samen met je medewerkers pak je zo’n uitdaging beet en ontwerp je kleine experimenten. Door samen aan de slag te gaan creëer je eigenaarschap en energie om zaken te verbeteren. Experimenteer bijvoorbeeld in manieren om beter in verbinding te komen met collega’s of manieren om samenwerking te bevorderen. Maak de experimenten klein, concreet en energiek. Evalueer ieder experiment binnen een maand.

Lees ook: Waarom 'tevreden medewerkers' niet goed zijn voor jouw bedrijf

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws