Blog Elske Doets

Waarom Elske Doets 'vooral ook die cijfers op een sigarendoos' wil blijven zien

Elske Doets komt te veel ondernemers tegen die nauwelijks van hun cijfers op de hoogte zijn. Ze pleit voor inzichtelijke verdienmodellen, die op de achterkant van een sigarendoos passen.

Elske Doets | Doets Reizen 27 december 2021

Elske doets buddybold reizen

Het beeld van de geld tellende ondernemer die tevreden aan een sigaar trekt, was in de jaren ’70 al een cliché. Laat staan dat het beeld nog overeenkomt met de realiteit van 2021. Toch is de kern van het cliché – in de gaten houden wat er financieel binnenkomt en weer uitgaat – niet iets dat je zomaar kunt afschaffen. In de rol van mentor spreek ik te vaak ondernemers die, als puntje bij paaltje komt, onvoldoende inzicht blijken te hebben in hun boekhoudkundige cijfers. Ik vind dat uiterst merkwaardig.

Terug naar de sigarenwolken. Uit mijn jeugd herinner ik me dat mijn vader, Jan Doets, op de achterkant van een sigarendoosje de relevante cijfers over zijn winstgevendheid bij elkaar kon zetten. Zeker toen was dat nog geen hogere wiskunde. Het zal wel ouderwets zijn: maar ook nu streef ik ernaar dat het verdienmodel van mijn onderneming helder en eenvoudig genoeg is om op diezelfde achterkant van een sigarendoosje te passen. Het principe dat je zelf begrijpt hoe je verdienmodel werkt en je, liefst van dag tot dag, nauwkeurig op de hoogte bent van wat er onderaan de streep overblijft, lijkt me nog steeds super relevant.

Lees ook: Hoogleraar Justin Jansen: 'In ieder bedrijf schuilt een platformbedrijf'

Over de noodzaak van het blindelings kennen van je bedrijfsresultaten blijk ik dus striktere opvattingen te hebben dan veel andere ondernemers. Extra reden voor goed financieel overzicht is dat je dan pas kunt inschatten en herkennen welke, aankomende trends en ontwikkelingen voor jouw bedrijf kansen bieden of bedreigingen zijn. Toen ik twee slimme jongemannen onlangs vroeg hoe ze hun bedrijf aan het voorbereiden waren op de post-COVID-werkelijkheid en welke financiële gevolgen een beperktere mobiliteit zou kunnen hebben, keken ze me glazig aan. Daar hadden ze nog niet over nagedacht.

Samenvattend: zodra het in gesprekken met ondernemers concreet wordt en ik de naakte waarheid van de cijfers boven tafel wil hebben, of te verwachten kansen en bedreigingen ten aanzien van de bedrijfsresultaten wil bespreken, vluchten velen in excuses, wensdenken dan wel prachtige, maar voor het verdienvermogen niet-relevante verhalen. Conclusie? Bij het oplossen van wereldproblemen kunnen we creatieve en hardop dromende ondernemers ontzettend goed gebruiken, maar een ding blijft onverminderd gelden.

Als ze de sigarendoos uit het oog verliezen, verdampt hun ondernemerschap nog voor ze impact kunnen maken.

Elske Doets

ceo/eigenaar Doets Reizen/ BuddyBold

Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.

Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek Bloei (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws