Blog Elske Doets
Elske Doets over het nut van inschattingsfouten
Het team van Doets Reizen draait weer in de hoogste versnelling, maar de aanloop ging niet vanzelf. Ondernemer Elske Doets kijkt naar zichzelf en vindt haar eigen inschattingsfouten na twee jaar beperkingen. ,,Dankzij mijn inschattingsfout moest het Doets-team al snel laten zien hoe lenig het is."

Elske Doets
ceo/eigenaar Doets Reizen/ BuddyBold
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.
Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek Bloei (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.
Hoewel ik inmiddels een ervaren ondernemer ben wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer inschattingsfouten maak. Onlangs nog werd ik verrast door de impact van de kleurcodes waarmee het Ministerie van Buitenlandse Zaken het coronagevaar in andere landen beoordeelt.
Te lang verkeerde ik in de veronderstelling dat die codes vooral een diplomatieke betekenis hadden. En beschouwde ik ze als niet meer dan een praktisch gegeven op een overheidswebsite. Tot ik erachter kwam dat massa’s reizigers die kleurcodes nauwgezet en met grote regelmaat volgen. En ze leidend zijn bij hun beslissing om wel of niet op reis te gaan.
Lees ook: Kunnen ook de laatste coronarestricties allemaal overboord?
Behalve dat ik de belangrijkheid van die kleurcodes dus onderschatte, werd ik ook verrast door de snelheid waarmee de codes van Amerika en Canada van kleur verschoten: binnen twee maanden van rood naar groen. Gevolg? De exploderende vraag naar Amerika- en Canada-reizen overviel ons! Onze (veelal nieuwe) Doets-medewerkers kregen die onvoorziene explosie ineens op hun bordje. Ze moesten nóg meer op hun tanden bijten en lange uren maken dan wanneer ik die explosie had zien aankomen en extra maatregelen had getroffen.
Plannen beschermen niet
Waarom vind ik het belangrijk dit te vertellen? Allereerst om te laten zien dat je als ondernemer, ook in deze tijden van astronomische hoeveelheden data, nooit het stadium bereikt waarin je zaken definitief onder controle hebt. En het een illusie is dat scenario’s of plannen – die op zichzelf nuttig zijn – je afdoende kunnen beschermen tegen inschattingsfouten. Een andere belangrijke reden voor deze blog: als een bedrijf door zo’n inschattingsfout ineens onder hoogspanning komt te staan is dat vaak hét moment waarop medewerkers boven zichzelf uitstijgen. En een lenigheid tentoonspreiden die je in sommige gevallen nooit van hen had verwacht. Zonder die specifieke lenigheid bij de medewerkers – ineens alles opzij kunnen zetten om het werk ‘af’ te krijgen – zou je na zo’n inschattingsfout tamelijk machteloos staan.
Lees ook: Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker: waarom goede mensen belangrijker zijn dan een goed idee
Bijna zou ik zover willen gaan dat je als ceo regelmatig een inschattingsfout moet maken, om er zo achter te komen wie voor de oplossing of reparatie nog de vereiste lenigheid in zich heeft. En ook of je zelf nog over die lenigheid beschikt.
Gelukkig hebben we onze klanten uiteindelijk goed kunnen bedienen en schieten we met Doets Reizen dankzij het luwende virus weer blij (en lenig) uit de startblokken!