Blog Elske Doets
Elske Doets zag de rijen op Schiphol al in 2020: waarom reizen anders moet en hoe
Elske Doets is niet overvallen door de rijen op Schiphol. Aan het begin van de coronacrisis zag de reisondernemer al hoe drastisch de reiswereld zou veranderen. Zij reageerde daarop, anderen niet. Doets schrijft er over in haar nieuwste blog.

In het begin van de coronacrisis wist niemand, ook Elske Doets niet, welke kant het op zou gaan met reizen.
Elske Doets
Ceo/eigenaar Doets Reizen/ BuddyBold
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Tweewekelijks schrijft ze een expertblog voor De Ondernemer.
Kernboodschap van Doets is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Doets verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek Bloei (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.
Vooropgesteld, ik ben geen ziener. Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak zag ik de rijen die zich de afgelopen weken op Schiphol vormden nog niet letterlijk. Wat ik als reisondernemer wél meteen zag: dat uitgaan van het zwartste scenario, waarin het coronavirus nog jarenlang zou rondwaren, een verstandige manier van ondernemen zou zijn.
Als gevolg van de durf in het zwartste scenario te denken stelde ik mezelf de vraag hoe je als reisorganisatie zou moeten overleven in een door het virus gedomineerde wereld. Wat ik daarbij voor me zag – nee, nog niet die rijen op Schiphol! – was een door testen, testbewijzen, veiligheidscodes en lokale overheidsregels ingeperkte omgeving. Hoe daarmee om te gaan? Wat te veranderen? Pasten de reizen die we aanboden nog wel bij die plots met nieuwe drempels en procedures uitgeruste planeet? Of was het inderdaad hoogste tijd het over een andere boeg te gooien?
'Welke landen stellen welke eisen om naar binnen te mogen? In welke hotels heb je wel of niet een testbewijs nodig? En: met welk vervoermiddel kun je het beste van A naar B reizen, zonder dat jouw footprint uit de hand loopt?'
Reizen: naast brenger van economische voorspoed voortaan ook potentiële virusverspreider
Het zwartste scenario waarmee ik vanaf het begin aan rekening hield, bestond niet alleen uit de toename van bureaucratische verordeningen en obstakels. Ik ging er meteen ook vanuit dat het coronavirus geen incident zou zijn. En dat er vroeg of laat andere virussen zouden opduiken die het hele fenomeen reizen in een geheel ander daglicht zouden stellen: van basale vanzelfsprekendheid naar exclusieve belevenis. Immers, elk mens, en dus ook elke reiziger, zou naast een brenger van economische voorspoed voortaan ook een potentiële virusverspreider zijn die niet langer alleen warm werd verwelkomd.
In het begin van de crisis wist niemand, dus ook ik niet, welke kant het op zou gaan en of het coronavirus hardnekkig zou zijn dan wel snel zou wegebben. Maar wat het zwartste scenario me destijds al influisterde was dat reizen wel eens op gepuzzel zou kunnen gaan lijken. Welke landen stellen welke eisen om naar binnen te mogen? In welke hotels heb je wel of niet een testbewijs nodig? En: met welk vervoermiddel kun je het beste van A naar B reizen, zonder dat jouw footprint uit de hand loopt?
Lees ook: Reisbranche groeit hard, maar is coronaklap nog niet te boven
Reizen wordt steeds meer een kwestie van plannen en rekenen
Uitgaand van het zwartste scenario introduceerde ik een nieuwe type reizen, ‘diep reizen’. Een versoberde en verkorte, maar veel intensere manier van reizen die ik vergezeld liet gaan van de begrippen ‘planbaar’ en ‘voorspelbaar’. En laat dat nou nét de toverwoorden zijn die Schipholdirecteur Dick Benschop onlangs in het discussieprogramma Buitenhof gebruikte om de komende zomer ordentelijk, dus zonder rijen, op zijn luchthaven te laten verlopen. Nieuw bewijs dat reizen steeds meer een kwestie van plannen en rekenen aan het worden is. Mij verrast dat niet.
Nogmaals: claimen dat ik de rijen op Schiphol twee jaar terug al letterlijk voor me zag zou ik niet durven, maar figuurlijk zag ik ze al wel!
Lees ook: Zakenreizigers vliegen minder dan voor corona: maar blijft dat zo?