Blog Elske Doets
'Niets doen als succesfactor'
Ondernemen lijkt vaak te gaan over de vraag op welk moment je wat moet doen. Waarbij een juist gevoel voor timing, voor welke actie wanneer het meeste oplevert, als de hoofdprijs wordt gezien. In haar rol van reisondernemer is Elske Doets zelf ook onderhevig aan deze dynamiek: wanneer zijn klanten rijp voor een nieuwe bestemming of voor een intensere manier van reizen die vriendelijker is voor de planeet? Een belangrijk onderdeel van ondernemen blijft door deze focus structureel onderbelicht: niets doen.

'Als reisondernemer heb je simpelweg geen invloed op het tempo waarin we wereldwijd de coronacrisis achter ons laten'. Foto: Unsplash.
Wanneer zwijg je? En blijf je bewust met je handen over elkaar zitten?
Mijn antwoord op deze vragen is: ‘Nu.’
Het spreekt vanzelf dat alles bij Doets Reizen in gereedheid is gebracht om de klanten te bedienen zodra ze weer reislustig worden en op vakantie willen. Ons team zit er helemaal klaar voor. En ik ben supertrots op ons ververste reisaanbod, dat meer inspeelt op rust en verdieping dan op jakkeren en hoogtepunten scoren. Ik kan niet wachten tot dit concept – dat ik ‘diep reizen’ heb gedoopt – zijn waarde gaat bewijzen.
En de eerste klanten enthousiast terugkeren van een vakantie waarin ze niet tien natuurgebieden hebben bezocht, maar een of twee, en niet van stad naar stad zijn gehopt, maar een week of langer in een stad zijn gebleven en daardoor de magie van die ene stad veel beter – dieper – hebben leren kennen. Maar wat kan ik nog méér doen dan alles klaarzetten, het team alert houden en zorgen dat reizigers zo prettig en relaxed mogelijk een nieuwe reis kunnen boeken zodra ze besloten hebben er weer op uit te gaan?
Helemaal niets.
Lees hier ook een eerdere blog van Elske Doets: Het toerisme van de toekomst? Diep reizen, dichter bij huis
Desondanks zie ik allerlei nerveuze activiteit om de consument over de streep te trekken, te verleiden zo snel mogelijk weer de koffers te pakken met voordeeltjes of speciale extra’s. Ik snap dat. Zeker omdat de meeste ondernemers onder druk staan en geprogrammeerd zijn om de concurrentie – met een goed getimede actie of aansprekend voordeel – te slim af te zijn. Of gewoon super opportunistisch in de wedstrijd zitten. En op die manier extra marktaandeel, omzet en eventuele imagowinst mee willen pikken.
Maar, sorry, ik doe daar niet aan mee.
"Wanneer zwijg je? En blijf je bewust met je handen over elkaar zitten? Mijn antwoord op deze vragen is: nu"
Doets Reizen heeft simpelweg geen invloed op de snelheid van vaccineren, de besluitvorming van regeringen en het tempo waarin we er wereldwijd in slagen de coronacrisis achter ons te laten. Ik wacht dat af. Niet omdat ik van afwachten houd, integendeel. Maar omdat ik er diep van doordrongen ben dat het meest wezenlijke bij de herstart van de reisbranche – jezelf de ruimte weer toestaan om te dromen over vakantie – niet door Doets Reizen kan worden beïnvloed.
Lees ook: 'Reisadviezen? Weer een Haags besluit waar je nul invloed op hebt'
,,Laat de natuur z’n werk doen”,’ fluister ik de laatste tijd in mezelf als ik weer een al te negatieve of hyperactieve ondernemer bezig zie. ,,Wie op het juiste moment niets doet, schiet straks des te energieker uit de startblokken.”
Elske Doets
Eigenaar Doets Reizen
Elske Doets is eigenaar van Doets Reizen, initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold en oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Met haar spraakmakende visie op de toekomst van samenleving en economie is ze een graag geziene gast in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur.
Kernboodschap van Elske is dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing. Haar laatste boek ‘Bloei’ (‘een nieuw scenario voor groei’) heeft al vele mensen geïnspireerd een omslag in hun leven te maken.
Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.