Devin Schoor
Founder Token Partners
De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de expertbloggers van De Ondernemer. Met zijn Token Partners biedt hij cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Schoor studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.
De cryptobeurs FTX
Cryptobeurzen zijn handelsplatformen waar je crypto’s kunt kopen en verkopen. Investeerders storten hier geld in euro's en ontvangen hier crypto voor. De FTX-beurs met Sam Bankman-Fried als ceo, was de op vier na grootste cryptobeurs. Op het hoogtepunt had de beurs een waardering van 32 miljard dollar.
Wat is er precies gebeurd?
Financiële fraude is bijna altijd complex. Daarom zal ik proberen het simpel te houden. Het omvallen van FTX heeft alles te maken met de relatie tot het beleggingsfonds: Alameda Research. Dit beleggingsfonds is, net als FTX, opgericht door Sam Bankman-Fried.
Lees ook: Topman failliete cryptobeurs FTX gehoord door autoriteiten
Aan de buitenwereld werden FTX en Alameda Research voorgesteld als strikt gescheiden entiteiten. Helaas bleek het tegendeel waar. Ik denk dat iedereen zal begrijpen dat wanneer een beleggingsfonds als Alameda een eigen beurs heeft, dit niet veel goeds betekent. Het doel van Alameda is nu duidelijk: zoveel mogelijk winst maken ten koste van zijn klanten. Ik vermoed dat het fonds veel winst heeft gemaakt door cryptokoersen op FTX kortstondig te manipuleren. Op deze manier verkopen FTX-klanten automatisch hun crypto’s op een bepaalde ingestelde prijs, in jargon wordt dat een stop loss genoemd. Alameda kon in theorie deze zelf opkopen. Vanwege het gebrek aan toezicht en wet- en regelgeving is dit mogelijk geweest. Deze belangenverstrengeling bleef te lang onopgemerkt. Ethisch gezien onacceptabel. Maar dit bleek niet genoeg.
Fraude FTX uitgelegd
Achter de schermen werd FTX gebruikt als geldmachine. Alameda Research wordt ervan verdacht het geld van FTX-klanten te hebben misbruikt voor eigen investeringen. Ook is naar alle waarschijnlijkheid de FTT token, de crypto van de FTX-beurs, gebruikt in eigenbelang als manier om geld te verdienen.
Lees ook: Bloomberg: VS onderzoeken cryptobeurs FTX na ineenstorting
Als een soort ponzifraude (ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden - deels - worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vernoemd naar Charles Ponzi. red.) werd geld van investeerders gebruikt om de prijzen te beïnvloeden. Door middel van een complex systeem kocht de beurs munten op en via het protocol van de munt zelf, werden er munten uit omloop gehaald. Daarmee beïnvloedde het feitelijk de vraag-aanbod-balans, waardoor de waarde van de token omhoog ging. Geld van investeerders bracht de liquiditeit en mogelijkheid om uit te cashen. Daarna werden de eigen munten gebruikt als onderpand om een lening aan te gaan. Dat systeem werkt prima, zo lang de prijs van de munten niet keldert.
De angst sloeg toe toen de geruchten vorm begonnen te krijgen. Kon FTX alle klanten wel uitbetalen? Dit bleek tot grote schrik niet het geval. De beurs pauzeerde geldopnames. Toen begon ik ook te beseffen dat er iets goed mis was. FTX is nu failliet verklaard. Veel klanten kunnen niet bij hun geld en koersen van crypto’s zijn gekelderd.
Lees ook: Aan wankele cryptobeurs FTX gelinkt handelshuis gesloten
Wat zijn de gevolgen?
De komende weken of maanden zal duidelijk worden wat de precieze schade is van deze fraude. Vanwege mogelijke failissementen is het te verwachten dat de prijzen van crypto’s nog verder zullen dalen. Dit is pijnlijk. Toch denk ik dat we het grootste probleem in een andere hoek moeten zoeken. Het vertrouwen is aangetast. Voor omstanders lijkt het alsof de gebeurtenissen rondom de beurs FTX synoniem staan aan crypto zelf. De tegenstanders van crypto hebben munitie en de media worden overspoeld met negatieve berichten over crypto. Het is daarom belangrijk dat iedereen begrijpt dat de gebeurtenissen rondom FTX niets te maken hebben met crypto.
Er is geen plaats voor FTX in crypto
De uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, wilde voorkomen dat het mogelijk is voor centrale partijen om misbruik te maken van hun machtspositie. Ironisch gezien zijn centrale cryptobeurzen vandaag de dag het middelpunt van de sector. Daardoor is crypto juist datgene geworden wat Satoshi wilde vernietigen, namelijk: rijke machtige mensen die zonder toezicht zichzelf verrijken ten koste van het volk. Niets hiervan heeft een plaats in crypto. Toch zijn we hier.
En nu?
Vanwege gebrek aan regulering en toezicht is het mogelijk geweest dat FTX deze fraude heeft gepleegd. Maar ik blijf optimistisch. Crypto is namelijk wat rotte appels armer. Fundamenteel is er niets veranderd en ook binnen crypto neemt de roep om goede wetgeving toe.
Daarnaast begint het besef bij cryptobezitters nu in te dalen dat je te allen tijde zelf de controle moet hebben over je crypto’s. Wanneer je crypto’s op je eigen wallet zet, loop je geen risico op fraude. Je bent dan daadwerkelijk zelf de eigenaar. Crypto is ook ontworpen om decentraal te zijn. Door middel van je wallet is het mogelijk te handelen op een decentrale beurs. Hier zit geen bedrijf achter. Deze trend neemt nu significant toe. Wellicht begint het besef te komen waarom crypto in eerste instantie is ontwikkeld: om het heft in eigen hand te nemen. Op de lange termijn kan dit zelfs positief zijn voor crypto. Meer mensen begrijpen nu het decentrale karakter van crypto en gebruiken het op de manier waarop het bedoeld is. Zonder derde partij.