Nieuws Fred Rutgers

Fred Rutgers vraagt zich af: Hoe inflatiebestendig is jouw ondernemersinkomen?

Het is bijna dagelijks in het nieuws. De kosten van ons levensonderhoud stijgen fors. Niet alleen energie gaat stevig omhoog in prijs. Alles lijkt opeens veel duurder te worden. Schaarste op de grondstoffenmarkten lijkt daar een belangrijke oorzaak van. En het lijkt een ware epidemie te worden van verdere prijsstijgingen. Retailexpert Fred Rutgers kijkt naar ondernemers en vraagt zich af: hoe inflatiebestendig is jouw inkomen eigenlijk?

Fred Rutgers 12 januari 2022

Fred rutgers inflatie bestendig inkomen

Afbeelding ter illustratie. Bron

Fred Rutgers

Internationaal retailtrendwatcher en groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Diverse andere maatschappelijke groeperingen zoals gepensioneerden en mensen met een uitkering maken zich ook grote zorgen. Opeens heeft ook daar iedereen het over indexeren.

Maar hoe is het eigenlijk met het inkomen van de kleine ondernemers in ons land? Een belrondje onder bijna 100 kleine ondernemers heeft mij bijna de sidderzenuwen bezorgd! Wat zorgt de gemiddelde kleine ondernemer toch slecht voor zichzelf. Van verreweg de meeste kleine ondernemers hoorde ik dat ze vinden dat ze helemaal geen grip hebben op hun eigen inkomen. Ze doen het gewoon met wat er overblijft als alle kosten zijn betaald. En als je dan hoort waarmee ze het uiteindelijk moeten doen, dan is dat vaak schrikken. Bijna de helft zegt het te doen met minder dan het wettelijk minimumloon. En daarvoor werken regelmatig de man en de vrouw samen in het bedrijf. De meesten verwachten het dit jaar als gevolg van corona zelfs met minder te moeten doen dan vorig jaar. En dat met al die prijsstijgingen!

Lees ook: Retail en horeca betalen prijs van beleid: 'Beëindig lockdown om boostercampagne te boosten'

Het meest schokkend vond ik nog om te horen dat bijna niet één kleine ondernemer een plan heeft om dit tij te keren. Toen ik vroeg naar hun prijsbeleid gaven ze meestal aan dat ze al jaren precies dezelfde calculatiemethode hanteren; bijvoorbeeld inkoop exclusief btw, keer twee, is verkoop inclusief btw en ze zijn bang om in alle gevallen de gestegen inkoopprijzen door te berekenen om te voorkomen dat ze zichzelf uit de markt prijzen.

Lieve ondernemers, jullie zijn te lief voor jullie klanten en houden onvoldoende van jezelf! Van de wind kan zelfs een ondernemer niet leven, behalve een molenaar. Als ondernemer moeten jullie keihard werken en daar mag best iets tegenover staan. Bovendien loop je als ondernemer ook nog diverse risico’s die iemand die in loondienst werkt niet loopt. Ook daarvoor mag je best een beloning krijgen als compensatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eigen vermogen dat jullie in de zaak hebben zitten waarvoor je vergeet een rentevergoeding te nemen. Doe jezelf niet langer tekort en volg onderstaande checklist om beter voor jezelf te zorgen.

 • Bereken eens hoeveel inkomen je minimaal nodig hebt om normaal te kunnen leven.
 • Tel daarbij op een minimale rente van 2 procent als vergoeding voor jouw geïnvesteerde eigen vermogen.
 • Tel daarbij op een vergoeding van gelopen risico van minimaal 3 procent van je omzet.
 • Tel bovenstaande 3 bedragen bij elkaar op. Dit bedrag zou je minimaal op jaarbasis uit je bedrijf moeten kunnen halen om van te leven of van te sparen.
 • We hebben het dan nog niet eens gehad over je oudedagvoorziening en arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 • Bereken nu eens hoeveel jij afgelopen jaar als inkomen uit je bedrijf hebt kunnen halen.
 • Reken dan nu uit hoeveel meer dat had moeten zijn.
 • Realiseer jezelf dan nu dat er maar 1 is die uiteindelijk de kosten voor het instant houden van jouw bedrijf zal moeten opbrengen….. DE KLANT!
 • Realiseer je dan nu dat uiteindelijk iedereen zal snappen dat ook jij als ondernemer een normaal rechtvaardig inkomen uit jouw bedrijf wil kunnen halen.
 • Ga dan nu aan de slag om op basis van je omzet en bruto winst een plan te maken om die in overeenstemming te brengen met jouw financiële behoeften.
 • Je zult al snel ontdekken dat je er niet aan ontkomt om jouw prijzen redelijk te verhogen.
 • Wees niet te bang die prijsverhogingen ook echt door te voeren, desnoods in twee stappen. JE MOET WEL!
 • Klanten zullen vast wel eens wat mopperen, maar geef dan gewoon de schuld aan de stijgende prijzen op de wereldmarkt waardoor jij gedwongen wordt die door te berekenen en verwonder je over het feit dat de meeste klanten dan alsnog gewoon kopen.
 • Angst om te vragen wat jij en jouw spullen en diensten waard zijn is een slechte raadgever!

Ik vertrouw erop dat als ik tijdens mijn volgende steekproef jou bel, dat jij mij kunt melden dat je een rechtvaardig inkomen uit jouw bedrijf kunt halen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws