Blog Fred Rutgers

Retailwatcher Fred Rutgers: Juist deze week ondernemers écht vooruit helpen

Eigenlijk zou deze Week van de Ondernemer een echte feestweek moeten worden voor bijna 2 miljoen ondernemers in Nederland. Helaas is dat lang niet voor iedere ondernemer het feest dat het zou moeten zijn. Corona is ook deze keer weer een flinke domper op de feestvreugde. Even leek het erop dat we corona onder controle hadden, de vaccinatiegraad was flink gestegen. De omzetten trokken weer lekker aan we kregen onze vrijheden weer terug. Maar was er al wel reden voor zoveel feestvreugde? Dat vraagt retailwatcher Fred Rutgers zich af in zijn blog.

Fred Rutgers 16 november 2021

Fred rugters groei ondernemers week van de ondernemer

Bron: Shutterstock.

Veel ondernemers, met name in de horeca en de retail, hadden daar nogal gemengde gevoelens over. De regering riep dan wel trots dat de enorme corona-steun ertoe had bijgedragen dat het aantal faillissementen nog nooit zo laag was geweest. Maar klopt dat beeld wel?

Belastingschuld obstakel herstel ondernemers

Heel veel bedrijven hebben tijdens corona een enorme belastingschuld opgebouwd. Horecabedrijven staat het water nog steeds aan de lippen als gevolg van bijna een jaar geen omzet. Ze zijn hun beste medewerkers kwijtgeraakt en kunnen nu bijna niet meer aan goede medewerkers komen. Ook veel winkels moeten regelmatig hun deuren een extra dag of soms zelf vaker, gesloten houden wegens gebrek aan goed personeel.

Lees ook: ABN Amro: 'Bedrijven kampen nog jaren met te weinig personeel'

Inmiddels zijn de beschikbare steunmaatregelen beëindigd. Heel veel ondernemers wachten sidderend en bevend op de blauwe enveloppen waarin ze bericht gaan krijgen over de afbetalingsregelingen voor de opgebouwde belastingschulden. Die afbetalingen dienen in 60 maanden te worden voldaan. Stel je even voor, een ondernemer heeft nu een belastingschuld opgebouwd van 100.000 euro. Dan moet er dus per maand bijna 1700 euro worden opgehoest. Voor veel ondernemers zal dit echter aanzienlijk meer zijn, er zijn gevallen bekend waarbij het af te lossen bedrag enkele tonnen bedraagt. Maak je borst dan maar nat.

Investeringen op te laag pitje

Helaas zijn ook veel ondernemers door corona gedwongen geweest hun toch wel benodigde herinvesteringen op een te laag pitje te zetten. Ook hier zal nog een flinke inhaalslag gemaakt moeten worden, terwijl het nog maar de vraag is of dat in de praktijk ook echt gaat lukken. Het optimisme over het lage aantal faillissementen zou dus best eens geheel voorbarig kunnen blijken. Veel ondernemers vrezen dat we er nog lang niet bovenop zijn en dat er nog een forse golf faillissementen aan zal komen.

Lees ook: Gaat ook hier de retail 'in de gezondheidszorg'?

We horen nu al dat veel mode- en schoenenondernemers grote zorgen hebben om de nieuwe collecties te kunnen financieren. Grote franchiseorganisaties en inkoopverenigingen zien een sterk toegenomen vraag naar extra overbruggingskredieten bij hun aangesloten leden. Ook ondernemers die eerder nooit aansluiting wilden bij dergelijke organisaties willen zich nu opeens erg graag aansluiten. Gewoon omdat ze domweg geen andere keus meer hebben. Ook veel horecaondernemers moeten nu gedwongen hun onafhankelijkheid prijsgeven en moeten te biecht bij de grote brouwerijen om financiële steun. Hierdoor krijgen deze brouwerijen goed bezien gewoon teveel grip op hun markt. Voor erg veel ondernemers zijn deze trends echt een grote zorg terwijl het niet of nauwelijks op de radar staat van de politiek.

Lees ook: Luister én kijk terug: live visual radio Week van de Ondernemer

Dit jaar is de Week van de Ondernemer geopend door Prins Constantijn van Oranje. Laten we hopen dat deze belangrijke week daarmee een flinke dosis extra aandacht zal krijgen. Natuurlijk zijn ondernemers meer dan ooit keihard aan het werk om hun bedrijf weer op de rails te krijgen of simpelweg hun hoofd weer boven water te krijgen.

De ondernemer als motor achter de economie

Toch zou het zeker nu van groot belang zijn als al deze ondernemers ook tijd zouden kunnen en willen vrijmaken voor deze belangrijke week. Met elkaar praten, discussiëren en kennis uitwisselen is nu belangrijker dan ooit tevoren. Laten we samen aan Den Haag laten zien en horen dat wij als sector met bijna 2 miljoen ondernemers een enorme maatschappelijke factor zijn die niet over het hoofd gezien mag worden. Ondernemers verdienen nu meer dan ooit aandacht en steun.

Tenslotte valt er voor ondernemers ook heel veel kennis en informatie te halen. En juist dat is in deze lastige tijden ook van onschatbare waarde, want juist nu kan voor ondernemers de juiste kennis en inzicht hét verschil maken tussen succesvol zijn, overleven of roemloos ten onder gaan. En als ondernemers onder elkaar mogen we van deze week ook best eens een evenement maken om nog lang van na te genieten. Wij zijn tenslotte samen dé motor achter onze economie!

Fred Rutgers

Internationaal retailtrendwatcher en groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws