Blog Fred Rutgers
'Ondernemer, vergelijk je winkel met een goudmijn'
,,Hoewel je het soms niet zou denken heeft je winkel toch verrassend veel overeenkomsten met een goudmijn'', zo schrijft Fred Rutgers in deze blog. ,,Mogelijk heb je op maandagavond wel eens gekeken naar Discovery Channel. Dan heb je daar diverse programma’s kunnen zien over het winnen van goud. Als winkelier wil je natuurlijk niets liever dan dat jouw bedrijf een heuse goudmijn is. En dat heeft mij aan het denken gezet. Wat zouden winkeliers en andere ondernemers kunnen leren van de gouddelvers in deze tv-show?''

Is jouw onderneming in de toekomst ook een goudmijn? Foto: Shutterstock
Een goudmijn is keihard werken
Ik kijk deze programma’s niet zo heel vaak, maar telkens als ik kijk valt mij op dat het echt keihard werken is om als gouddelver je hoofd boven water te houden. Het is vaak vies werk en de dagen zijn lang. Bovendien weet je eigenlijk nooit zeker of je wel beloond zult worden voor al je harde werk. Naast visie en hard ploeteren speelt de factor geluk ook een flinke rol. Soms ziet het er op het oog allemaal geweldig uit, maar vallen de resultaten toch vies tegen.
Bij ons soort bedrijven is dat natuurlijk niet anders. Ik denk dat iedere ondernemer uit eigen ervaring wel weet dat niets is wat het lijkt. Nu is dat op zich niets bijzonders. Ondernemen is eigenlijk nooit zonder risico. De ene keer moet je alleen verder je nek uitsteken dan de andere keer. Zeker nu met corona ontdekken we samen dat je zelfs niet alle risico’s volledig zelf in de hand hebt. Wie had ooit kunnen denken dat een simpel virus onze hele economie lam zou kunnen leggen? Ook de gouddelvers lopen regelmatig tegen de meest onverwachte uitdagingen aan. Interessant vind ik het om te zien hoe men daarmee omgaat.
''De echte ondernemers zijn creatieve doorzetters. Ze zien voor elk probleem wel drie oplossingen en zijn alles behalve bang om nieuwe dingen te proberen''
Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen is alles
Als zich weer de zoveelste tegenvaller aandient is het logisch dat een mens dan in eerste instantie denkt: 'waarom nou?'. 'Waarom moet dit uitgerekend mij nu weer gebeuren?.' Maar juist dan wordt het kaf van het koren gescheiden. Dan pas ga je het verschil zien tussen echte ondernemers en de gelukzoekers. Wie zijn de doorzetters en wie gaan bij de pakken neerzitten?
In de winkelstraten is dat net zo! Ook daar zien we klagers en knokkers. Uiteindelijk zijn de winnaars diegenen die minstens een keer vaker opstaan dan struikelen. De echte ondernemers zijn volgens mij creatieve doorzetters. Ze zien voor elk probleem wel drie oplossingen en zijn alles behalve bang om nieuwe dingen te proberen. Hierbij speelt zelfvertrouwen en de wil om te winnen een enorme rol. Zodra je bij tegenslag het geloof in jezelf en je eigen kracht als ondernemer begint te verliezen, is dat in mijn ogen het begin van het einde. Als je niet meer gelooft in jezelf en de moed opgeeft is de volgende stap dat je gaat geloven dat iets niet kan, met als gevolg dat jij jezelf neerlegt bij de situatie. Als die berusting er eenmaal is, dan ontbreekt al snel de motivatie om je aan die situatie te ontworstelen.
Lees ook: Wat als retailers na de crisis opeens minder tegenwind hebben?
Hoop verloren is alles verloren
Teveel ondernemers zijn de voortdurende strijd om het bestaan moe geworden met als gevolg dat de echte spirit uit hun en hun bedrijven is verdwenen. Ze berusten in hun situatie en proberen het nog zolang mogelijk uit te vieren of geven het maar gewoon helemaal op. Anderen kiezen ervoor om maar gewoon door te strompelen op de doodlopende weg. Ze hebben de kracht niet meer om zichzelf mentaal en fysiek op te peppen om toch nog een keer een poging te wagen om het nog een keer te proberen.
Juist als het tegen zit is mentale veerkracht van groot belang. Die gouddelvers zitten er vaak met hun hele hebben en houden in. Ze leven nauwelijks een waardig bestaan in de hoop ooit hun droom te verwezenlijken met een enorme goudvondst. Opgeven is geen optie, want dan zijn ze echt alles kwijt, inclusief hun droom. Maar als ze echt ten einde raad zijn, durven ze wel hulp of advies te vragen bij een ander. Ze zijn bereid om hun trots opzij te zetten om daarmee een laatste kans op succes te krijgen.
Jouw bedrijf kan een goudmijn worden
En juist dat laatste is iets waar in mijn ogen menig ondernemer iets van zou kunnen leren. Als je hulp durft te vragen aan een ander en durft toe te geven dat je het misschien anders zou moeten aanpakken, betekent dat niet dat je dom bent of hebt gefaald! Nee, het geeft aan dat je zelfkennis hebt en bereid bent om te leren. Als je dan ook nog het lef hebt om buiten je comfortzone te treden, kun je als ondernemer nog ver komen! En wie weet kan jouw bedrijf dan ook een echte goudmijn worden.
Lees ook: 'Tweede Kamerleden zonder ondernemersbloed begrijpen er niets van'
Fred Rutgers
Retailtrendwatcher/groeicoach
,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."