Blog Fred Rutgers

Waarom je juist niet moet stilzitten als het nu goed gaat in je bedrijf

De markt waarbinnen je als ondernemer werkt is voortdurend in beweging. Hoe ga je dat allemaal bijhouden, vraagt Fred Rutgers zich af in zijn expertblog. Zijn motto: werk niet alleen ín je bedrijf, maar ook áán je bedrijf. En aan jezelf.

Fred Rutgers 10 februari 2023

Ontwikkeling groei ondernemer training cursus sparren

Afbeelding: Shutterstock.

Helaas zie ik in mijn dagelijkse praktijk veel te vaak dat het ondernemers allemaal teveel lijkt te worden. Ze haken af en gaan gewoon door op de manier die ze gewend zijn. Het gaat toch nog goed? Dus waarom zou ik mij druk maken over aan mezelf werken? Onlangs vroeg ik nog aan een ondernemer wat hij deed aan persoonlijke ontwikkeling. Hij haalde zijn schouders op en zei: ‘Ik ben al twintig jaar ondernemer, ik heb alles al wel gezien en meegemaakt, wat denken ze nou dat ze mij nog zouden kunnen leren? Bovendien heb ik het veel te druk met het runnen van mijn bedrijf om ook nog eens te gaan leren of om dingen uit te zoeken!’

Begrijpelijk, het runnen van een bedrijf is vaak een hele onderneming. Maar is het niet juist de taak van een ondernemer om telkens weer te kijken hoe jij met jouw bedrijf weer verder kunt komen? Als jij nieuwe kansen wilt spotten en verzilveren, dan zul je voortdurend nieuwe dingen moeten proberen en telkens weer buiten jouw comfortzone durven treden. Klavertjes vier ga je nu eenmaal nooit vinden op platgetrapte paden waar iedereen al loopt. Nieuwe kennis en nieuwe inzichten zijn meestal ook de bron voor nieuwe ideeën! En vergeet niet: stilstand is achteruitgang. Het simpele feit dat het nu goed gaat met jou en jouw bedrijf is geen enkele garantie voor de toekomst. Bovendien, de concurrentie ligt altijd op de loer om jou te slim af te zijn.

"Het simpele feit dat het nu goed gaat met jou en jouw bedrijf is geen enkele garantie voor de toekomst"

Investeer niet alleen in je bedrijf maar ook in jezelf

Een investering in jezelf is dus zo mogelijk nog belangrijker dan een investering in je bedrijf. Als jij niet mee kan met de ontwikkeling van je bedrijf hol je voor je het weet achter de feiten aan en kan daarmee op termijn zelfs het voortbestaan van jouw bedrijf in gevaar komen. Overwin dus de verleiding om je qua tijd volledig te laten opslokken door de dagelijkse werkdruk in je bedrijf en maak tijd en ruimte om je horizon te verbreden.

Dat kan tegenwoordig op steeds meer manieren en het hoeft ook niet gelijk veel geld te kosten. Praat met collega-ondernemers om, kijk eens op internet en ontdek dat daar een enorm aanbod is van trainingen en cursussen die je geheel in eigen tempo kunt volgen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos! Praat eens met mensen in jouw omgeving over wat zij denken dat jij kunt verbeteren aan jouw bedrijf om het aantrekkelijker te maken voor bestaande en nieuwe klanten en onderzoek eens of je nieuwe kennis kunt verwerven om daar slimmer op in te spelen.

Lees ook: Kaalslag in de winkelstraten? 'Overheid: voorkom het verdwijnen van de middenstand!'

Praat met accountant of businesscoach voor externe blik

Vaak is het ook heel slim om een gesprek te hebben met je accountant of businesscoach die met een externe frisse blik kijkt naar jouw bedrijf en jou als ondernemer. Als dat een integer en goed onderlegd iemand is, moet die jou kunnen vertellen hoe jij jezelf als ondernemer kunt versterken. Wellicht voelt dat eng of confronterend, maar ik verzeker je dat het je ook heel veel kan opleveren. En dan bedoel ik echt niet alleen meer geld! Ik hoor telkens weer van ondernemers die flink met zichzelf aan de slag zijn gegaan dat ze naast betere bedrijfsresultaten ook veel meer plezier in hun werk hebben gekregen. Kun jij je nog herinneren hoe enthousiast je was toen je net begon met ondernemen? Precies dat fijne gevoel zul je dan weer kunnen ervaren.

"Overwin de verleiding om je te laten opslokken door de dagelijkse werkdruk in je bedrijf en maak tijd en ruimte om je horizon te verbreden"

Groei mee met de ontwikkeling van je bedrijf

Werken aan jezelf als ondernemer is niet alleen werken aan jouw kennis en ervaring, maar ook aan jouw gezondheid. In een fit lijf heeft een fit brein ook veel meer kracht om tot mooie dingen te komen. Als je fit bent kun je ook beter omgaan met stress en presteer je gewoon ook beter. Ook een mooie reden om af en toe als ondernemer eens wat meer afstand te nemen van jouw bedrijf.

Kun jij je nog herinneren dat je de laatste keer terugkwam van vakantie en weer jouw bedrijf binnen liep? Weet je nog dat je toen opeens allerlei dingen zag die je voor je vakantie niet waren opgevallen? Van de dode plant in de hal, die stapel rommel op de hoek van je kast of die oude printer in de hoek naast je bureau die het niet meer doet? Ook dat is een belangrijke reden om meer tijd voor jezelf te nemen. De kunst is dan natuurlijk wel om die dingen niet alleen weer te zien, maar er ook iets aan te doen. En wat is er nu fijner om weer lekker bezig te gaan en als mens mee te kunnen groeien met de ontwikkeling van jouw bedrijf?

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen ermee bezig en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Lees ook: 'Deze fout maken te veel ondernemers door het personeelstekort. Zo voorkom je 'm'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws