Blog Fred Rutgers

Gaat ook hier de retail 'in de gezondheidszorg'?

In de Verenigde Staten is het de normaalste zaak van de wereld. Voor gangbare gezondheidszorg ga je naar de winkel. Gaan we die ontwikkeling ook meer in ons land zien? Retailtrendwatcher Fred Rutgers verwacht van wel en komt met tal van voorbeelden.

Fred Rutgers 22 oktober 2021

Walmart Health retail gezondheidszorg

'In de Verenigde Staten gaan de ontwikkelingen echt razendsnel. Walmart heeft zelfs al heel veel speciale zorgvestigingen en daar zijn zowel klanten als de zorgaanbieders erg blij met deze trend', schrijft Fred Rutgers. Foto: Shutterstock.

Een bekende groep tuincentra in met name Noord-Nederland verkoopt niet alleen ook heel veel dierenvoeding en dieren toebehoren, ze hebben in hun vestigingen ook heel behoorlijke dierenartspraktijken. Daar werken ervaren dierenartsen tegen scherpe tarieven. Bovendien verloopt de afspraak super efficiënt en klantvriendelijk.

Schoenenwinkel met pedicures en podologen

In Olst, bij Deventer, is een schoenenwinkel die niet alleen is gespecialiseerd in wandelschoenen. Je kunt er ook terecht voor gespecialiseerde voetzorg mochten voetproblemen het wandelgenoegen in de weg staan. Pedicures en zelfs podologen behandelen niet alleen je voetproblemen, maar helpen je ook bij de juiste schoenkeuze om toekomstige voetproblemen te voorkomen.

In de praktijk blijkt dat retailers zorgtaken zelfs beter, efficiënter en ook nog eens goedkoper kunnen aanbieden dan de traditionele zorgaanbieders.

Velp, Gelderland. De opticien aldaar heeft niet alleen opticiens in dienst, maar ook optometristen en oogartsen. Je kunt daar zelfs een officiële ogentest voor het CBR laten afnemen. En dat zonder wachtlijsten, maar wél met de vertrouwde kwaliteit van het ziekenhuis. Sterker nog, die opticien neemt nu zelfs oogzorg taken over van het lokale ziekenhuis dat dergelijke taken gaat afstoten.

Coronatest: GGD versus commerciële aanbieders

In de praktijk blijkt dat retailers zorgtaken zelfs beter, efficiënter en ook nog eens goedkoper kunnen aanbieden dan de traditionele zorgaanbieders. Ook bij het testen op corona bleek dit weer het geval. Daar waar de wachttijden bij de GGD lang waren en er vaak ook lang op de uitslag gewacht moe(s)t worden, konden commerciële aanbieders dit snel inplannen en volgde bovendien direct de uitslag.

De verwachting is zelfs dat retailers ook zorgverzekeringen zullen gaan aanbieden.

Er zijn zelfs al verkennende gesprekken gaande tussen grote retailorganisaties en zorgverzekeraars om te komen tot verdergaande samenwerking op dit gebied. De verwachting is zelfs dat retailers ook zorgverzekeringen zullen gaan aanbieden, ook omdat daar enorme slagen gemaakt kunnen worden op het gebied van efficiency, het terugdringen van wachtlijsten en onnodig papierwerk waardoor zorg goedkoper en klantvriendelijker kan worden.

Sportwinkel met fysiotherapie

Dit soort ontwikkelingen zullen zeker bijdragen aan meer samenwerking en coördinatie binnen de ketenzorg. Waarom zouden we kleine overzichtelijke zorgtaken niet veel meer verplaatsen naar de retail? Huis, tuin, en keukenmedicijnen kopen we al jaren bij de drogist of supermarkt. Waarom zou de sportwinkel dan bijvoorbeeld niet ook fysiotherapie aan kunnen bieden aan sporters die toch al bij hun in de winkel komen? Voordeel-drogisten kunnen vast ook heel voordelig kleine verwondingen behandelen, ze hebben nu toch al voldoende verbandmiddelen beschikbaar.

Walmart parkeert een van de vele trailers - met louter gezondheidsartikelen - hier pal tegenover een groentenwinkel. Bewust, stelt Walmart zelf. Foto: Shutterstock.

In de Verenigde Staten gaan de ontwikkelingen echt razendsnel. Walmart heeft zelfs al heel veel speciale zorgvestigingen en daar zijn zowel klanten als de zorgaanbieders erg blij met deze trend.

Vanzelfsprekend zal er wel ruim voldoende aandacht moeten zijn voor de kwaliteitsbewaking en zullen er vast ook de nodige wetten en regels op dit fenomeen moeten worden aangepast. In de Verenigde Staten gaan de ontwikkelingen echt razendsnel. Walmart heeft zelfs al heel veel speciale zorgvestigingen en daar zijn zowel klanten als de zorgaanbieders erg blij met deze trend. Ik ben benieuwd welke retailers in Nederland ook in deze enorme en winstgevende markt zullen stappen.

Voedings- en dieetadviezen in supermarkten

Mijn verwachting is dat deze ontwikkelingen op korte termijn een vlucht zullen gaan nemen. Onlangs hoorde ik al plannen om in supermarkten ook al voedings- en dieetadviezen te gaan geven. Stel je voor dat je in de supermarkt een personal shopping-assistent kunt krijgen die helpt gezonder te eten en ook af te vallen? En dat is alleen al gelet op de sterk toenemende obesitas epidemie een logische gedachte.

Fred Rutgers

Internationaal retailtrendwatcher en groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws