Blog Fred Rutgers

Met deze 5 stappen ga jij ook aan in plaats van in je bedrijf werken

Als eigen baas ben je altijd druk en meestal maak je ook heel veel uren. Maar ben jij als eigen baas ook een ondernemer, vraagt retail-expert Fred Rutgers zich af in deze blog.

Fred Rutgers 9 juni 2022

Werken zaak ondernemen fred rutgers

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Download hier gratis zijn e-boek.

Als je een eigen bedrijf hebt is er altijd wel wat te doen. Vanaf de buitenkant zien de meeste mensen niet hoe druk je kunt zijn als je eigen baas bent. Als je gewoon ergens in loondienst bent worden heel veel dingen vrijwel automatisch voor je geregeld. Jij doet je werk en jouw werkgever regelt alles eromheen waardoor jij zorgeloos jouw ding kunt doen. Je hoeft dan doorgaans niet ook nog na te denken over administratie, reclame, personeelsbeleid, huisvesting, inkoop en wat al niet meer.

Tegenover die zogenaamde vrijheid als eigen baas staat ook best een hoop werk en verantwoordelijkheid. En soms is daardoor de werkdruk best heel hoog en maken 'eigen bazen' zich vaak best druk over wat ze allemaal toch moeten.

Lees ook: Dit is dé valkuil als startende ondernemer (en zo maak je wél een vliegende start)

Zou je als eigen baas toch niet een beetje meer ondernemer moeten zijn?

De meeste zelfstandigen zijn erg goed in hun vak. Daar beleven ze ook hun lol aan. Al het andere eromheen vinden ze maar gedoe. Hun passie ligt bij hun vak! De ondernemerskant van hun bezigheden is daardoor helaas vaak een ondergeschoven kind, terwijl juist daar enorme kansen liggen. Te vaak rennen kleine zelfstandigen zich suf in de tredmolen van de dagelijkse praktijk om daarna ’s avonds bekaf op de bank te vallen. Ze werken de hele dag keihard in hun bedrijf.

Maar wat nu als je eens wat vaker de tijd zou nemen om echt áán jouw bedrijf te werken?

Lees ook: 'Ondernemer, vergelijk je winkel met een goudmijn'

Zou je het niet slimmer aan kunnen pakken? Zou jouw bedrijf door innovatie succesvoller kunnen worden? Zou je niet met minder moeite en meer plezier met minder stress meer geld kunnen verdienen? Hoe druk ben jij met allerlei werk dat je al jaren elke dag doet waar je eigenlijk geen geld mee verdient. Zou jij jouw tijd en energie niet beter in andere activiteiten kunnen stoppen die wél echt lekker winstgevende omzet opleveren? Nadenken over dit soort vraagstukken noem ik dus werken aan jouw bedrijf in plaats van werken in jouw bedrijf. Helaas zorgt de druk van de dagelijkse sleur er te vaak voor dat eigen bazen daar geen tijd of energie meer voor hebben en dat is echt doorzonde.

Zou jij ook liever meer tijd willen hebben om nu eens echt te gaan werken aan jouw bedrijf?

De eerste stappen naar werken aan jouw bedrijf zijn vaak het moeilijkst. Het vergt durf en wilskracht.

Zeg eens eerlijk, hoe vaak zit jij uitgeblust op kantoor gewoon maar wat te lummelen? Hoe vaak ben jij heel erg druk, maar weet jij toch even tijd vrij te maken voor die vriend die even binnen loopt voor een babbeltje en een kop koffie? Als het in die gevallen lukt wat tijd vrij te maken, waarom zou het dan niet lukken tijd vrij te maken om jouw bedrijf leuker en succesvoller te maken?

Lees ook: Wake up-call Fred Rutgers: 'Ondernemers, vergeet niet te verkópen'

Tijd is ook gewoon een kwestie van prioriteit!

Gun jezelf meer succes en werkplezier en stop met het verzinnen van uitvluchten om hiermee aan de slag te gaan. Jij kunt dit echt ook! Doe het voor jezelf, doe het voor je familie. Neem eens wat vaker de tijd voor werken aan jezelf en jouw bedrijf. Begin bijvoorbeeld door jezelf gedurende een half uurtje per dag te dwingen deze vragen te beantwoorden:

  • Wat ging vandaag goed?

  • Wat ging fout? En wat kunnen we daarvan leren?

  • Hoe kan ik morgen mijn team inspireren om het slimmer te doen dan vandaag?

  • Wat ga ik morgen proberen om de verwachtingen van mijn klanten te overtreffen?

  • Waar wil ik vanaf vandaag geen tijd meer aan verspillen?

En ten slotte: welke vragen zou ik mij vanaf morgen nog meer kunnen stellen om te kijken waar ik het slimmer of beter aan kan pakken?

Kijk ook eens wat vaker op De Ondernemer voor meer inspiratie over hoe andere ondernemers elke dag opnieuw hun grenzen verleggen.

Ik wens jou hierbij heel veel succes en plezier!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws