Blog Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

5 redenen waarom kinderpodcasts de toekomst zijn (en jij er als ondernemer ook aan moet denken)

Volwassenen zijn massaal aan de podcast. Eén derde van de Nederlandse bevolking luistert er regelmatig eentje, waarbij de leeftijdsgroep 18-29 jaar het meest actief is. En de kinderen, luisteren zij naar podcasts? Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde, podcastmakers bij PodWorkz, zochten het uit en vertellen wat jij er als ondernemer mee kan.

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde 10 juli 2023

Kinderen podcast

Beeld: Shutterstock

Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde

Podcastmakers PodWorkz

Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en ceo van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van tv-programma's en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk.

Rebecca van der Weijde is Creative Producer bij PodWorkz, en neemt in die functie de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich.

Samen met het PodWorkz-team maken Ivo en Rebecca succesvolle podcasts als De Showbizzmoord (NPO Radio 1), de Wie is de Mol? Podcast (NPO 1), Sleutel tot Succes (De Ondernemer) en Roet in het eten (NVWA-IOD). Ook geven ze regelmatig masterclasses over de podcastwereld.

Waarom wordt er geluisterd? Voornamelijk ter ontspanning, nauw gevolgd door vermaak en de wil om iets te leren. En er is ook mooi nieuws voor de adverteerders: bijna de helft van de luisteraars heeft een nieuw merk of product leren kennen door het luisteren naar een podcast.

Dat podcasting werkt voor deze doelgroep, is duidelijk. Je ziet aan dit soort cijfers dat het medium een bewezen succes is en here to stay. Maar hoe zit het met de andere doelgroepen? En nog specifieker: kinderen?

'Door regels is het niet mogelijk om rechtstreeks te adverteren in een kinderpodcast. Voor een podcast van NPO is dit geen issue - maar wat doe je als commercieel bedrijf?'

Voorzichtige aantallen

Nederland is voorzichtig in de productie van kinderpodcasts. Er is een aantal hele goede en zeer populaire: ‘Sara’s Mysteries’, ‘Het Sinterklaasjournaal: De Podcast’, ‘Klokhuis’ en ‘Toen was ik 12’ van ZAPP, ‘Expeditie Oceaan’ van Albert Heijn, ‘De Zoete Zusjes Vakantiepodcast’ van VBK AudioLab. Bij PodWorkz maakten we de kinderserie ‘Zin in vakantie met Annika’ voor ANWB, en op het moment produceren we ‘Magische Muziekmachines’ voor Museum Speelklok. Het aanbod is er, maar het blijft in aantallen beperkt, zeker in vergelijking met de volwassen markt.

Stichting Reclame Code

Een van de meest waarschijnlijke redenen daarvoor is de Nederlandse regelgeving omtrent adverteren en kinderen. Stichting Reclame Code stelt dat ‘reclame kinderen er niet toe mag aanzetten om hun ouders of anderen over te halen om het product te kopen waarvoor reclame wordt gemaakt’. Ook mag je met reclame ‘niet profiteren van het speciale vertrouwen dat kinderen hebben in ouders, leerkrachten of anderen’, zoals een vriendelijke podcasthost. Door deze regels is het niet mogelijk om rechtstreeks te adverteren in een kinderpodcast. Voor een podcast van NPO is dit geen issue - maar wat doe je als commercieel bedrijf? Is het dan nog wel de moeite waard?

Ons antwoord is volmondig: ja. Vijf redenen waarom we dit denken.

1. De generatie van de toekomst

Het is een langetermijnstrategie, maar wel eentje om rekening mee te houden: de kinderen van nu zijn de podcastluisteraars van de toekomst. Als je ze vroeg op een aantrekkelijke, creatieve en educatieve manier kennis laat maken met het medium (en daarmee met jouw merk), blijf je in het geheugen hangen.

Lees ook: Podcasts op YouTube: Slim of juist niet?

2. Merkbeleving

Dat brengt ons meteen naar het tweede punt. Misschien herken je het wel: je kleuter zet voor de tiende keer achter elkaar dat filmpje van Peppa Pig op. Voor ouders een lichte irritatiefactor, maar voor kinderen een fijne, herkenbare structuur: ze weten precies wat er gaat komen, en ook precies wat ze er zo leuk aan vinden. Dit werkt hetzelfde bij podcasts. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen een podcast wel vijf tot tien keer opnieuw kunnen luisteren, zonder de aandacht te verliezen. Je beluisteringen schieten omhoog, maar nog belangrijker: de jonge luisteraar verbindt zich aan je titel, merk en/of personages.

3. Heb je de kinderen, dan heb je de ouders

Een kind opent niet zelf Spotify om een podcast aan te klikken - daar heb je de ouders voor nodig. Hoe leuker het kind de podcast vindt, hoe vaker de vader of moeder hem aanbiedt. En ook al mag je geen reclame maken gericht op kinderen; je mag wel reclame maken gericht op ouders. Gebruik dus social media en andere mediavormen om de ouders te targetten en ze aan je merk te binden. Twee vliegen in één klap!

'In plaats van lange teksten te moeten lezen, kun je een kind helpen door het verhaal op een aansprekende manier aan te bieden in podcastvorm'

4. Creatief en gezond

Los van de zakelijke kant, zijn er ook maatschappelijke voordelen aan audio voor kinderen. Een podcast is een perfecte manier om informatie op een laagdrempelige en creatieve manier aan te bieden bij een jonge doelgroep. Het is bewezen dat kinderen creatiever omgaan met verhalen in audio, dan met verhalen op televisie. Op televisie wordt het beeld volledig ingevuld: je consumeert op een ‘luie’ manier. Audio prikkelt de fantasie en laat de kinderen creatief omgaan met de materie. Zo creëert elke luisteraar in zijn of haar hoofd een eigen verhaal. Ook niet onbelangrijk: de gezondheidsvoordelen. Het staren naar schermpjes van mobieltjes, iPads of laptops, kan op langere termijn bijziendheid opleveren. Dat probleem heb je bij audio niet.

5. Onbewust leren

Mensen herinneren zich meer van wat ze horen, dan van wat ze lezen; tot wel twee keer meer. Een boodschap in audiovorm blijft dus langer hangen dan een boodschap op papier. Denk aan de educatieve voordelen die hieraan hangen: in plaats van lange teksten te moeten lezen, kun je een kind helpen door het verhaal op een aansprekende manier aan te bieden in podcastvorm. Ook blijkt dat het niveau van de kinderen omhoog gaat: het begrip van verhalen in audio is 2 tot 3 niveaus hoger dan het leesniveau. Met jouw product kun je dus ook de generatie van de toekomst ondersteunen in de ontwikkeling.

Onze conclusie: kinderen hebben de toekomst, en kinderpodcasts ondersteunen dit. Wil je meer weten over de mogelijkheden van podcasting voor kinderen? Neem dan zeker contact met ons op; we praten hier graag vrijblijvend met je over door. Succes!

Lees ook: Slim je podcast verspreiden: vergeet vooral deze plek niet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws