Blog Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde
Podcasts op YouTube: Slim of juist niet?
Een paar maanden geleden kwam een grote klant van Rebecca van der Weijde en Ivo Samplonius, voor wie ze sinds begin 2022 een succesvolle wekelijkse podcast maken, met een vraag. Ze hadden vanuit hun luisteraars al meerdere keren de vraag gekregen of de podcast ook te zien was. Via YouTube, bijvoorbeeld. Een vraag, die in eerste instantie een error veroorzaakte in hun audio-brein. In deze blog leggen ze uit wat hun afweging is.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde
Podcastmakers PodWorkz
Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en CEO van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van tv-programma's en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk.
Rebecca van der Weijde is Creative Producer bij PodWorkz, en neemt in die functie de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich.
Samen met het PodWorkz-team maken Ivo en Rebecca succesvolle podcasts als De Showbizzmoord (NPO Radio 1), De Wie is de Mol Podcast? (NPO 1), Sleutel tot Succes (De Ondernemer) en Roet in het eten (NVWA-IOD). Ook geven ze regelmatig masterclasses over de podcastwereld.
Schoenmaker, blijf bij je leest?
Een podcast is een audiomedium, waar je naar luistert, via een audio-app. Waarmee je je brein, door de afwezigheid van visuele prikkels, even kunt laten ontspannen. Waarmee je, door de prikkeling van je eigen fantasie, volledig kunt opgaan in het verhaal. Video is uiteraard fantastisch, en biedt vele mogelijkheden, maar haalt het principe van een podcast volledig onderuit, toch? Is het niet een beetje een kwestie van: schoenmaker, blijf bij je leest? Daar zijn verschillende visies op.
Luister naar de wensen van je doelgroep
De podcast in kwestie is een serie over lifestyle, ondernemerschap en (female) empowerment. De twee hosts zitten samen op een comfortabele roze bank, bespreken met elkaar hun dagelijks leven en succesvolle bedrijf, en nodigen daarnaast elke aflevering een gast uit om mee in gesprek te gaan. Iemand waarmee ze samenwerken, iemand die ze bewonderen of iemand die kan inspireren met zijn of haar verhaal.
De podcast heeft een vaste schare fans en zit inmiddels aan de 400.000 streams. Hiermee is het een geslaagd voorbeeld van het maken van een business-podcast voor een al bestaande doelgroep. Een doelgroep die de klant zelf het allerbeste kent, en kan aanvoelen, en op die manier direct weet te bereiken. En dus ook een doelgroep waar ze naar willen luisteren, als er feedback is, of er een nieuwe wens ontstaat.
Lees ook: Waarom er wel/geen markt is voor de podcast over jouw bedrijf
De vraag komt niet uit de lucht vallen. Het komt voort uit een shift binnen de podcastwereld die al langere tijd gaande is. Eentje die inmiddels de laatste tijd zo vaak voorbij komt, dat het een niet te vermijden onderwerp is geworden. Video bij je audio. Kortom: je podcast op YouTube zetten.
Zichtbaarheid podcast via YouTube
Begin 2022, tijdens de congressen Podcast Movement: Evolutions in Los Angeles en de Podcast Show in Londen, werd het al geroepen: YouTube is het beste platform voor je podcast. Hierbij gaat het vooral om chat-podcasts: een gesprek tussen twee of meer hosts, gasten of experts. Een verhalende podcast, bijvoorbeeld een true crime-serie die zich afspeelt op verschillende locaties, is weer een losse categorie, waar op een andere, creatieve manier naar beeld moet worden gekeken.
Een chatpodcast is integraal op te nemen, waarbij je als kijker het gevoel hebt naast de sprekers te zitten. Rechtstreeks uploaden op YouTube, dus. Maar waarom dan? Het eerste argument kwam meteen hard aan. YouTube is na Google het grootste zoekplatform van het web. Het is dus een gemiste kans in zichtbaarheid als je daar niet te vinden bent. Zit wat in. Zichtbaarheid is het voornaamste wat je wil als (nieuwe) maker.
Lees ook: Hoe je je merk opbouwt en positioneert in een overvolle markt
Het tweede argument bleek een goede toevoeging op de tevens alom aanwezige vraag: hoe kan ik geld verdienen met mijn podcast? YouTube werkt met een handig en persoonlijk advertentiesysteem, dat je zelf - mits je voldoende volgers hebt - kan managen. Platforms als Spotify en Apple Podcast hebben dat tot dusver niet.
De voorzichtige conclusie die bij ons naar boven kwam: YouTube is een, zo ver dat kan, ‘volgroeid’ medium. En dat is hartstikke handig. Het succes is bewezen, de kinderziektes zijn eruit. En dat kun je als podcastmaker goed in je eigen voordeel laten werken. Wat daarnaast ook sterk meespeelt: YouTube is op dit moment het enige bekende podcastplatform waar interactie mogelijk is. Kijkers/luisteraars kunnen reacties achterlaten en jij als maker hebt de mogelijkheid hierop te reageren. Een mooie, toegevoegde waarde, waarbij je met de gegeven feedback direct je eigen content kan verbeteren.
"YouTube is een ‘volgroeid’ medium. En dat is hartstikke handig. Het succes is bewezen, de kinderziektes zijn eruit"
Van praatje naar plaatje-praatje
Oké, je bent dus meer zichtbaar, kunt er geld mee verdienen en het is interactief. Aantrekkelijk, wel. Dan de hamvraag: hoe zet ik m’n podcast online? Je kunt in YouTube geen losse audiofiles uploaden, alleen een bestand met beeld erbij. De oplossing is eenvoudig. Voeg beeld toe aan je audio. Dat kan op een simpele manier, door het laten zien van de thumbnail van de podcast, of een foto van de sprekers. Daar hoef je geen videomaker voor te zijn. Maar je kunt natuurlijk ook een camera op de podcastopnames zetten. Bijkomend voordeel: je hebt meteen promotiemateriaal van je podcast voor op social media. Ook Instagram, TikTok, Twitter en Facebook zijn niet audio only.
Wat vinden wij: Podcast als hybride medium
Onze klant koos voor de optie van camera’s bij de opnames. Oké, gaan we regelen. Inmiddels staan er vijf video-afleveringen online, die we hebben omgedoopt tot ‘talkshows’. En ja, het blijkt voor deze doelgroep hartstikke goed te werken. De best bekeken talkshow zit bijna aan de 9.000 views. De podcast heeft zich hiermee verbreed: geschikt om te luisteren on the road, maar ook om naar te kijken als ontspanning na een dagje werken. Media is hybride. Is het altijd al geweest, en zal altijd zo zijn. Dus misschien moeten we die grenzen niet zo zwart-wit zien, en openstaan voor samenwerkingen. Dat heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.