Nieuws Jacco Vonhof

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Gemeente en ondernemer hebben elkaar nodig'

'Corona heeft gemeenten en ondernemers dichter bij elkaar gebracht, zo liet onze verkiezing van de mkb-vriendelijkste gemeente vorige week zien. Nu is de kunst om het ook ná corona zo te houden en straks na de gemeenteraadsverkiezingen vol in te zetten op lokaal beleid dat het mkb (weer) laat floreren. Want ondernemers en lokaal bestuur hebben elkaar keihard nodig'. Dat schrijft Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in zijn maandelijkse blog.

Jacco Vonhof 19 juli 2021

Jacco vonhof mkb nederland blog

'Om ervoor te zorgen dat ondernemers kunnen herstellen van de coronacrisis, weer kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf, in verdere verduurzaming, is het cruciaal dat de gemeente op haar beurt blijft investeren in de lokale economie, met een goed oog en oor voor de wensen en behoeften van het lokale mkb, stelt Jacco Vonhof.

Niet de winnaar van de mkb-vriendelijkste gemeente was vorige week de verrassing (Rijssen-Holten, voor de derde keer op rij), maar de opmars van de grote steden op de ranglijst en de toegenomen algehele tevredenheid van ondernemers over de dienstverlening van hun lokale overheid. Door corona hebben veel gemeenten de banden met ondernemers(verenigingen) aangehaald, hun dienstverlening verbeterd en ondernemers op vele andere manieren extra bijgestaan.

De pandemie heeft nog eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers voor gemeenten zijn: niet alleen voor de lokale economie en werkgelegenheid, maar ook voor de leefbaarheid, de sociale cohesie, in maatschappelijk opzicht, via stages, sponsoring van het lokale verenigingsleven en ga zo maar door. En met name het mkb, met zijn lokale wortels, is in dat opzicht onmisbaar.

Lees ook: Ondernemen in meest mkb-vriendelijke gemeente Rijssen-Holten: hoe is dat?

Om ervoor te zorgen dat ondernemers kunnen herstellen van de coronacrisis, weer kunnen investeren in de toekomst van hun bedrijf, in verdere verduurzaming, is het cruciaal dat de gemeente op haar beurt blijft investeren in de lokale economie, met een goed oog en oor voor de wensen en behoeften van het lokale mkb. En dat de samenwerking die gedurende corona in zoveel gemeenten is verbeterd, wordt vastgehouden en verder wordt uitgebouwd.

Zo zal er in een groot aantal gemeenten na de verkiezingen van maart 2022 ook serieus werk moeten worden gemaakt van binnensteden en andere winkelgebieden. Corona - in combinatie met de al langer durende effecten van online shopping - heeft daar letterlijk gaten geslagen, die de vitaliteit en aantrekkelijkheid van die gebieden ernstig aantasten. Daar zijn goede plannen nodig, in overleg met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners, om centra leefbaar en attractief te houden.

Lees ook: Steden maken opmars in verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente

Dat is in het belang van beide partijen, want ondernemers en gemeenten kunnen niet zonder elkaar. Het is ook niet voor niks dat recent in no time zo’n 50 gemeenten zich ander ons manifest schaarden, waarin we richting kabinet onze gezamenlijke zorgen uitten over de verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat. Een goed vestigingsklimaat is immers een hoeksteen voor echte brede welvaart.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws