Blog Jacco Vonhof

'Verplicht zonder kennismaking stagiair aannemen is brug te ver'

Elke student verdient een gelijke kans op een stageplaats. Daarover kan nooit ook maar enig misverstand bestaan, net als dat elk geval van stagediscriminatie er één te veel is. Maar bedrijven verplíchten om zonder kennismaking de eerstejaars mbo-stagiair aan te nemen die de school hen aanbiedt, is een brug te ver. Zo betoogt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in deze blog. De strijd tegen stagediscriminatie moeten we volgens hem op een andere manier voeren.

Jacco Vonhof 7 december 2022

Jacco Vonhof mkb nederland

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof

We hebben in dit land zo’n 250.000 erkende leerbedrijven – voor een groot deel mkb – waar mbo-studenten zich kunnen ontwikkelen in de praktijk. Dat praktijkdeel is een onlosmakelijk en onmisbaar onderdeel van hun studie. Ondernemers investeren zo fors in de vakmensen van de toekomst. Ze ontvangen graag jonge mensen in hun bedrijf om hen enthousiast te maken voor hun beroep. Ze doen dat deels vanuit welbegrepen eigenbelang, maar óók vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Lees ook: Het beste stage-bedrijf: zo haal je voor jezelf én stagiairs het meeste uit stages

Bedrijf openstellen stagiairs vrijwillig

Of je als ondernemer je bedrijf openstelt voor stagiairs, is een vrijwillige keuze. Maar als je die keuze maakt, kan het niet zo zijn dat je wordt verplicht om de eerstejaars mbo-stagiair aan te nemen die de school aandraagt, zonder enige vorm van kennismaking. Dat is wat het ministerie van OCW wil om stagediscriminatie tegen te gaan.

Verkeerde reflex

Discriminatie komt helaas overal in onze maatschappij voor en dus ook in bedrijven. Maar de zeer kleine minderheid die moedwillig jongeren uitsluit, die pak je hier niet mee. Die stoppen dan gewoon als leerbedrijf. Het is opnieuw de bekende maar verkeerde reflex. We gaan zo de overgrote meerderheid die het goede doet een verplichting opleggen, terwijl de maatregel niet voor hen is bedoeld. In de strijd tegen stagediscriminatie bereiken we hier niets mee.

Lees ook: Nationale Vacaturebank: een op de zes gediscrimineerd op het werk

Waar het mogelijk wel toe leidt, is dat ook goede leerbedrijven de handdoek in de ring gooien, omdat zij wél gewoon vooraf kennis willen kunnen maken met de stagiair die zij over de vloer krijgen. En dat is toch ook niet zo gek? Denk bijvoorbeeld alleen al aan sectoren of instellingen met kwetsbare cliënten. Die willen weten of een stagiair in die omgeving past of de goede motivatie heeft.

Stagediscriminatie op de juiste manier aanpakken

Ik wil alles doen om stagediscriminatie aan te pakken. Als ondernemersorganisatie hebben we ons daar ook aan gecommitteerd. Maar daar zijn andere, betere manieren voor. Om te beginnen moeten de scholen hun leerbedrijven (veel beter) kennen voordat zij er stagiairs naartoe laten gaan. Als er dan signalen van mogelijke discriminatie binnenkomen, kunnen ze die ook beter op waarde schatten. Dan volgt hoor en wederhoor en wordt zo mogelijk een verbeterplan opgesteld. Bij serieuze signalen moet SBB, de stichting waar bedrijfsleven en onderwijs in samenwerken, worden ingeschakeld. Die kan na de constatering dat er bewust wordt gediscrimineerd de erkenning als leerbedrijf intrekken. Dan mag het bedrijf geen stagairs meer hebben.

Lees ook: Bij dit bedrijf kun je zónder sollicitatiegesprek aan de slag: ‘Gaat om motivatie’

Er zijn ongetwijfeld vele ondernemers die het prima vinden om zonder kennismaking de eerstejaars stagiair aan te nemen die de school hen toewijst. Zorg er dan voor dat die bedrijven dat kunnen aangeven op de website Stagemarkt.nl van SBB. Dat is ook wel zo duidelijk voor jongeren. Maar laat ondernemers die zoals bij elke andere sollicitatie met een kandidaat in gesprek willen over motivatie en geschiktheid gewoon die mogelijkheid. Laten we niet 250.000 leerbedrijven met een verplichting opzadelen omdat een fractie van dat aantal fout is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws