Blog Jan Meerman
'Een echte topondernemer worden? Schakel eens een coach in'
Deze zomer heeft Jan Meerman (INretail) met veel plezier naar sport gekeken. Hij zag bijvoorbeeld hoe bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen Sarina Wiegman naar ploeg naar grote hoogte coachte op het WK voetbal. De coach maakte het verschil. Het zette Meerman aan het denken: waarom neemt een ondernemer geen coach in de arm?

Beeld: Shutterstock
Hoewel Sarina Wiegman tijdens het afgelopen WK voetbal nét geen wereldkampioen werd, heb ik van haar genoten. Ze is het levende bewijs dat een goede coach van elf individuen een gestroomlijnde machine kan maken. Dat ze afgelopen donderdag de prijs voor UEFA Coach van het Jaar in ontvangst mocht nemen, is dan ook meer dan terecht.
Onlangs hebben wij een enquête gehouden onder onze leden over de grootste uitdagingen in de retailwereld. Als je de lijst bekijkt, dan zie je gelijk dat ondernemen ook topsport is. Bovenaan staat het vinden en vasthouden van personeel. Iedere ondernemer is zich ervan bewust dat er meer moet worden gedaan om personeel te krijgen en te behouden. Bijvoorbeeld door een beter salaris te betalen en medewerkers te betrekken bij de winkel. Maar tegelijkertijd is er volgens onze leden voor hogere salarissen eigenlijk geen ruimte, want er staat een enorme druk op de kosten.
Lees ook: Waarom huurders en verhuurders nu echt om tafel moeten over de huurprijs
Ondernemer kan het verschil maken
In deze spagaat kan de ondernemer het verschil maken. Vergelijk het met een voetbaltrainer die een team moet vormen binnen de beperkte mogelijkheden van een club. Waar een voetbaltrainer dan kan terugvallen op de jeugdopleiding, heeft een ondernemer zijn vaste team waarmee-ie het moet doen.
Helaas merken wij dat het vormen van zo’n team, ook wel HR-beleid genoemd, niet altijd tot de kerncompetenties behoort van ondernemers. Ze kunnen goed verkopen, inkopen lukt ook vaak wel, maar omgaan met je personeel is niet altijd prioriteit. Soms zeg ik gekscherend dat het bij een ondernemer eigenlijk maar aan één ding ontbreekt: een baas. Hij wordt immers nooit gecorrigeerd. Niemand die je aanspreekt over je personeelsbeleid, tot je geen personeel meer kunt vinden. Eigenlijk heeft iedereen iemand nodig die hem op zijn zwakke plekken aanvult en van een goede een top-ondernemer maakt. Het is een schot voor open doel. Wie kopt ‘m in?
Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): 'Local hero en Gen Z gaan de winkelstraat redden'
INretail faciliteert eerste stap
Dus strijd jij met jouw zaak tegen degradatie of wil je van de subtop naar de top? Dan is een ondernemerscoach misschien helemaal geen gek idee. Maar ik hoor je al vragen: hoe kom ik daaraan en zijn die niet duur? Die twee problemen kan ik oplossen. Met INretail willen we nagenoeg gratis een eerste gesprek aanbieden met een expert die jouw markt kent. Of denk aan een HR-adviseur. Wij faciliteren de eerste stap, daarna is het aan de ondernemer hoe en hoelang die ermee door wil gaan.
Een coach kan jou leren hoe je goed personeelsbeleid voert. Want denk nou niet dat je ermee wegkomt om eens in de twee jaar een ontwikkelingsgesprek te voeren. Maar hoe pak je dat stelselmatig aan en hoe betrek je medewerkers bij je bedrijfsdoelstellingen? Die vragen kunnen voor je worden beantwoord.
Lees ook: Jan Meerman: ‘Dankzij deze aanpak blijven retail-ondernemers succesvol’
Als ik kijk naar de ondernemers die een coach in de arm hebben genomen, dan geven ze stuk voor stuk aan dat het rendement van hun personeel omhoog gaat. En dat hadden ze helemaal niet verwacht. Maar een betrokken verkoper, die zichzelf serieus genomen voelt door jouw HR-beleid, die gaat meer verkopen. Dat is echt zo. Zij zorgen dat een klant terugkomt. In deze tijden valt of staat het met hoeveel jij wil investeren in je eigen ondernemerschap.
Lees ook: Voor het eerst meer webshops dan fysieke winkels in Nederland
Wederkerigheid tekent modern HR-beleid
Nog een laatste voorbeeld. Elke voetbalcoach verbetert zich door eindeloos wedstrijden (terug) te kijken en te analyseren. Waarom doe je dat als ondernemer niet bij andere ondernemers? Een ondernemerscoach kan daarbij helpen. Zo sprak ik laatst een woonondernemer die merkte dat hij niet meer van zijn medewerkers kon verwachten dat ze vier weekenden in de maand beschikbaar zouden zijn.
Maar hij had er een aardige oplossing voor, zo zei hij me. Hij heeft geaccepteerd dat ze minder uren werken tegen hetzelfde loon, maar wanneer het druk en dus nodig is, blijven ze wel langer. Is het niet druk, dan gaan de werknemers na 36 uur werken naar huis. Is het wel druk, dan worden de volle 40 uur gemaakt. Zo’n systeem werkt. Er zit wederkerigheid in en dat tekent modern HR-beleid.