Blog Jan Meerman

Jan Meerman (INretail): ‘15 procent huurverhoging? Hoe durf je het te vragen’

Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail, is teleurgesteld. Waarom kondigen verhuurders huurverhogingen aan van bijna 15 procent terwijl ondernemers al van alle kanten geraakt worden door de koopkracht- en energiecrisis? Op deze manier kunnen huurder en verhuurder alleen maar verliezen. In zijn expertblog roept hij dan ook op tot empathie en doet een handreiking naar de verhuurders. ‘Samen moeten we tot een oplossing komen.’

Jan Meerman (INretail) 27 oktober 2022

Huurverhoging huurindexatie prijsindexcijfer koopkrachtcrisis energiekosten

Jan Meerman: ,,Wat hebben verhuurders aan lege panden van ondernemers die failliet zijn gegaan? Het gaat hier om de toekomst van de winkelstraat." Foto: ANP.

Jan Meerman

Directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.

In Nederland zijn er zo’n 50.000 winkeliers die hun pand huren. Tel daar nog eenzelfde hoeveelheid horeca-eigenaren bij op en een paar duizend garagehouders. Dan kom je uit op meer dan 100.000 ondernemers uit de winkelstraat die binnenkort een brief op de mat krijgen waarin wordt verteld dat de huur wordt verhoogd. Met een paar procent, denk je misschien? Nee, dat kan zomaar een verhoging zijn van wel 15 procent.

Lees ook: Kaalslag in de winkelstraten? 'Overheid: voorkom het verdwijnen van de middenstand!'

Huurverhoging op basis van het prijsindexcijfer

Laat me uitleggen hoe dat kan. In bijna alle zakelijke contracten is de jaarlijkse huurverhoging gekoppeld aan het prijsindexcijfer. Dat getal is ooit gekozen als aardige graadmeter om de huren mee te verhogen en komt tot stand door uitgebreid onderzoek van het CBS naar de prijzen van producten en diensten in ons land. Op dit moment is de prijsindex ten opzichte van vorig jaar 14,5 procent hoger. Dat betekent dat een verhuurder contractueel de huur met dit percentage mag verhogen.

Wat betekent dit in de praktijk? Stel je hebt een bakkerij. Dan zijn je energiekosten de afgelopen maanden verveelvoudigd en betaal je ineens duizenden euro’s per maand om je ovens te laten branden. Tegelijkertijd is je inkoopprijs gestegen omdat de graanprijzen een paar keer over de kop zijn gegaan. Daarnaast lopen je personeelskosten op omdat medewerkers een inflatiecorrectie verwachten en per januari het minimumloon nog eens flink wordt verhoogd. Ik begrijp dan werkelijk niet dat je als verhuurder een brief durft te versturen waarin je met droge ogen aankondigt dat de huur met bijna 15 procent wordt verhoogd.

“Ik begrijp niet dat je als verhuurder een brief durft te versturen waarin je aankondigt dat de huur met 15 procent wordt verhoogd”

Jan Meerman

Kosten doorberekenen aan consument

Maar dan berekent de ondernemer de gestegen kosten toch gewoon door in de prijs? Dat is inderdaad het verhaal dat ik hoor vanuit de verhuurders. Zij snappen echter niet dat je als ondernemer bijvoorbeeld te maken hebt met internationale concurrentie. Als jij je prijzen verhoogt, maar meneer Amazon en mevrouw Zalando doen dat niet, dan kun je als winkelier wel inpakken.

Bovendien kunnen sommige winkeliers hun prijzen niet dusdanig verhogen omdat ze werken met vastgestelde adviesverkoopprijzen. MKB Nederland becijferde afgelopen zomer zelfs dat 60 procent van de ondernemers kostenstijgingen niet kúnnen doorberekenen. Want denk nou zelf, de bakker van hierboven kan toch geen 10 euro vragen voor een brood? Het houdt een keer op.

Lees ook: 'Achteruit hollende' omzet mkb-ondernemers lijkt aankondiging recessie

Maximaal 5 procent huurverhoging

Daarom wil INretail met de verhuurders om tafel. Ons voorstel is om de huur met maximaal 5 procent te verhogen en dit maximum een jaar lang in te stellen. Dat is reëel, want de oplopende inflatiecijfers, waar de prijsindex op gebaseerd is, komen grotendeels door stijgende energie- en brandstofprijzen. Daar hebben verhuurders geen last van, terwijl de huurder nu twee keer wordt gepakt: direct via de energienota en indirect nog een keer omdat de factor energiekosten zwaar meeweegt bij de prijsindexatie-berekeningen.

Daarom doen we een oproep aan de menselijkheid van de verhuurder. Twee keer hebben wij uitnodigingen verstuurd aan beleggers en vastgoedclubs, zoals Vastgoed Belang en IVBN, maar kregen we nul op het rekest. Ze leunen achterhoven en zeggen ‘contract is contract’. Ik ben echter van mening dat de tijd om je achter contracten te verschuilen voorbij is. Wat hebben zij aan lege panden van ondernemers die failliet zijn gegaan? Het gaat hier om de toekomst van de winkelstraat.

“Wat hebben verhuurders aan lege panden van ondernemers die failliet zijn gegaan? Het gaat hier om de toekomst van de winkelstraat”

Jan Meerman

Ondernemers overgeleverd aan grillen van de markt

Uit gesprekken met de politiek merk ik dat ons standpunt op veel sympathie kan rekenen. Leg het namelijk maar eens uit dat voor burgers de huurverhoging wel wordt gemaximaliseerd, maar dat ondernemers zijn overgeleverd aan de grillen van de markt. Als we echter op Den Haag moeten wachten of er eerst rechtszaken over moeten voeren, zijn we alweer maanden verder. Die tijd hebben ondernemers niet.

Daarom nog een keer deze handreiking naar de verhuurders: laten we er samen uitkomen, de koffie staat klaar.

INretail heeft een modelbrief opgesteld voor huurders die helpt de dialoog op gang te brengen. Kijk voor meer informatie op de website van INretail.

Lees ook: Niet alleen bakkers, ook groentewinkels richting faillissement: 'De kosten exploderen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws