Blog Jan Meerman
Jan Meerman (INretail): Veel meer faillissementen na corona, overheid maakt enorme rekenfout
Het bedrijfsleven heeft in coronatijd meer dan 80 miljard euro steun gekregen. En dat vindt de overheid genoeg. Ondernemers die nu problemen hebben, moeten dat zelf oplossen. Dat schiet INretail-directeur Jan Meerman in het verkeerde keelgat. Want, zegt hij in zijn nieuwe blog voor De Ondernemer, de overheid maakt een enorme rekenfout; het is niet 82, maar 10 miljard.

Foto: Shutterstock
Jan Meerman
Algemeen directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.
De overheid is de menselijke maat uit het oog verloren. En dan bedoel ik niet alleen het kabinet, het gaat nu om de hele politiek; de Tweede Kamer denkt er net zo over. Wat is het geval: de politiek trekt z’n handen volledig af van het lot van ondernemers. In een brief schreef het kabinet begin april iets als: wij doen niets meer, de maatschappij moet zelf maar bepalen hoe ze met corona en de gevolgen daarvan omgaan.
Lees ook: Had corona gevolgen voor jouw onderneming? Houd hier rekening mee in de belastingaangifte
Aantal faillissementen gaat toenemen
In feite zegt de politiek: het bedrijfsleven moet problemen nu zelf maar oplossen. Daarmee sluiten ze hun ogen voor de ellende die er nog steeds is bij ondernemers. De laatste week komt er veel informatie naar buiten over een kantelpunt: het aantal faillissementen gaat toenemen en het ondernemerschap wordt minder leuk. Ik zeg: de ellende gaat komen en de overheid doet niets meer.
Compleet verkeerde framing
Met verbazing heb ik de afgelopen dagen gezien hoe de politiek zich opstelt. Vanuit Den Haag hoor je: het bedrijfsleven heeft meer dan 82 miljard gekregen. We moeten een keer kappen. Maar dat is een compleet verkeerd framing! Twee economen hebben de uitgaven bekeken en dit soort posten zijn bij die 82 miljard meegenomen:
- Uitgaven aan de opbouw van coronatestcapaciteit
- De zorgbonussen
- Geld voor extra hulp in de klas
Dat is geen steun aan het bedrijfsleven! De economen hebben berekend dat er 22 miljard naar het bedrijfsleven is gegaan. Maar daarvan is meer dan de helft naar de NOW gegaan. Dat is geld dat je kreeg om de werkgelegenheid op peil te houden, om mensen hun baan te laten houden. Daarvan is niets naar ondernemers gegaan.
Lees ook: Jacco Vonhof: 'Verzwaar lasten voor ondernemer en bedrijven niet'
Als je beter naar die rekensom kijkt is er 10 miljard naar ondernemers gegaan. Dat is heel iets anders dan de 82 miljard waar de politiek het over heeft. Iemand zei tegen me: bij financiën hebben ze geen gevoel. Het lijken wel robots.
Tien procent in de ellende
Als INretail hebben we onlangs een inventarisatie gedaan in de sectoren, mode, schoenen en sport: 80 procent komt er goed doorheen en 20 procent zit met problemen.
Eerlijkheidshalve moet je daarbij zeggen dat de helft van die 20 procent ook voor corona al niet goed draaide en dankzij de steun overeind is blijven staan. Maar die andere 10 procent van onze achterban is wel degelijk door corona in de ellende gekomen.
"Als een van onze leden in de problemen komt, dan helpen we hem. Zo zou de overheid ook moeten denken, maar die instelling ontbreekt op dit moment volledig. Er zitten binnenkort duizenden ondernemers in de ellende"
Belastingschuld en inflatie
Waar gaat het om? Een enorme belastingschuld, gecombineerd met een inflatie die niet alleen zorgt voor minder klanten, maar ook voor hogere huurprijzen. Een personeelstekort en de roep om loonstijging, vanwege die inflatie.
Als een van onze leden in de problemen komt, dan helpen we hem. Zo zou de overheid ook moeten denken, maar die instelling ontbreekt op dit moment volledig. Er zitten binnenkort duizenden ondernemers in de ellende, zaken gaan failliet, medewerkers worden werkloos. Maar de overheid komt pas in actie als het leed wordt of is geleden. Wat dat betreft lijkt dit op de toeslagenaffaire. Je ziet dat de trein het ravijn in rijdt en toch trek je niet aan de noodrem.
Lees ook: MKB-Nederland na KVK-onderzoek: 'Tot 400.000 ondernemers twijfelen over doorgaan met bedrijf'
Niet verschuilen achter 'ondernemersrisico'
Je kunt je als overheid niet verschuilen achter ‘ondernemersrisico’. Een lid van ons in Amsterdam zei: ze doen net alsof er uit een literfles anderhalve liter komt. Het elastiek breekt een keer. Mijn advies aan ondernemers die het water tot aan de lippen of daarboven staat: wees heel eerlijk naar jezelf. Als je echt niet door kan? Zoek hulp en stop! Daar zijn verschillende loketten voor en de WHOA-wetgeving kan ook helpen. Wij hebben in Den Haag het verzoek liggen om de transitievergoeding bij een faillissement te schrappen.
Mijn advies aan Den Haag is: toen corona op z’n hoogtepunt was zeiden jullie: we doen alles om ondernemers en de economie te steunen. Word wakker, veel ondernemers zijn er nog niet.