Blog Jan Meerman
Jan Meerman (INretail): 'Overheid heeft zorgplicht voor ondernemers. En die verzaken ze'
Bijna 100.000 ondernemers en zzp’ers in diverse branches kunnen hun tijdens corona opgebouwde belastingschuld niet terugbetalen. Dat meldt INretail-directeur Jan Meerman in zijn blog voor De Ondernemer. Hij schrijft dat de overheid voor deze ondernemers een zorgplicht heeft. ‘En die verzaken ze gewoon.’

Veel ondernemers kampen met belastingschulden, niet alleen in de retail overigens. INretail heeft een plan voor een levendiger binnenstad aan EZK gepresenteerd. Daar zijn 75 verschillende organisaties bij betrokken. Foto ANP
Een kansloze missie. Dan heb ik het over het verbeteren van de bestaande steunmaatregelen van de overheid. Gaat niet gebeuren. Kunnen ze niet aan, het is een uitvoeringsprobleem. Het kabinet heeft gezegd dat ze een uitzondering willen maken voor schrijnende gevallen, maar dat is verre van voldoende.
Lees ook: Waarom Jacco Vonhof (MKB-Nederland) nog niet gerust is op een goede afloop van corona
266.000 ondernemers met belastingschuld
De laatste cijfers, uit een onderzoek van PWC uit november, laten een verontrustend beeld zien. In totaal hebben 377.000 ondernemers en zzp’ers belastinguitstel gevraagd. Daarvan staan er 266.000 nog steeds open. Dat is een belastingschuld van 19 miljard. En van alle nog openstaande schulden zit 35 procent in de risicoklasse hoog. Als je dan bedenkt dat in de laatste lockdown de groep ondernemers die belastinguitstel heeft gevraagd alleen maar groter is, dan spreken we over bijna 100.000 ondernemers en zzp’ers uit verschillende branches, niet alleen de retail, die het niet meer kunnen betalen. De overheid heeft voor deze mensen een zorgplicht. En die verzaken ze gewoon.
"Dit zijn mensen met kinderen die moeten sporten, mensen die boodschappen moeten doen"
Ingeteerd op eigen vermogen
Het gaat niet alleen om de belasting. Ze hebben vaak ook schulden bij verhuurders en leveranciers. Ze hebben ingeteerd op hun eigen vermogen, pensioenpotjes aangesproken. Dit zijn mensen met kinderen die moeten sporten, mensen die boodschappen moeten doen. Velen hebben mensen in dienst die weer van hen afhankelijk zijn. Deze mensen zitten enorm in de problemen en de overheid biedt geen oplossing.
Bonnetje voor corona niet bij ondernemers
Ik zeg het nog eens: dit is geen ondernemersrisico. Ik ben het ermee eens dat we als hele maatschappij met corona moeten leren leven. Maar je kunt, zoals minister Kuipers onlangs deed, niet zeggen dat de ondernemers die alle klappen hebben gekregen de rekening van corona maar moeten accepteren.
Je kunt niet het bonnetje van corona bij een beperkt deel van de ondernemers neerleggen.
Lees ook: 'Werkgevers, bewaak het ritueel van nutteloze contacten bij het koffieapparaat'
Overheid moet met oplossing komen
Omdat het om zoveel ondernemers en verschillende branches gaat ligt dit dossier bij MKB Nederland. Vrijdag 18 februari is er weer overleg met de ministers van Sociale Zaken, Economische Zaken, Financiën en Justitie en Veiligheid. Ze hebben al meer begrip getoond, maar een standpunt als ‘daar kunnen wij niets aan doen’ gaan wij niet accepteren.
Er is maar één organisatie die solidariteit kan creëren en dat is de overheid. Zij moeten met een oplossing komen.
"We willen niet alleen klagen, we willen oplossingen aandragen"
Plan: de winkelstraat als publieke ruimte
Iets anders - en toch ook weer niet: vorige week heeft INretail aan minister Adriaansens van EZK het pamflet ‘De winkelstraat als publieke ruimte’ overhandigd. We willen namelijk niet alleen klagen, we willen oplossingen aandragen, in dit geval voor een leefbare binnenstad. Dat is ook een van de speerpunten in het regeerakkoord.
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'En nu nooit meer een lockdown'
Hoe gaan we binnensteden weer aantrekkelijk maken om er te kómen en niet alleen om te kopen? We hebben met 75 verschillende organisaties gesprekken gevoerd, van NOC NSF tot toerisme, van vastgoed tot cultuur. Alles wat in de binnenstad een rol kan spelen hebben we erbij betrokken, inclusief de bewoners. Uit enquêtes blijkt dat 75 procent van hen ook voor een levendige binnenstad is. Als ze maar betrokken worden bij wat er gebeurt.
"Adriaansens reageerde positief, vooral omdat er oplossingen in worden aangedragen en de partijen ook zelf willen investeren"
Ook brede steun kamercommissie EZK
De partijen om ons heen juichen het plan toe zolang het maar niet alleen een economische focus heeft. Dat willen wij ook: het doel is niet meer omzet, maar een leefbare samenleving. Adriaansens reageerde positief, vooral omdat er oplossingen in worden aangedragen en de partijen ook zelf willen investeren.
Een dag later is het ook door de kamercommissie voor EZK goed ontvangen. Daar was brede steun, ook van de oppositie omdat er ook wordt gekeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld ouderen.
Overheid moet deel van regie pakken
De volgende stap is EZK achter de broek zitten dat ze er werk van gaan maken. De overheid vindt het traditioneel gezien vooral een taak van de gemeenten zelf. Maar dat wil niet zeggen dat de overheid niet ook een deel van de regie moet pakken.
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.