Blog Jan Meerman
Jan Meerman (INretail): 'Tienduizenden ondernemers hebben nieuwe TOGS over 2021 nodig'
Een dag na de gemeenteraadsverkiezingen constateert INretail-directeur Jan Meerman dat gemeenten nog behoorlijk wat werk moeten verzetten om hun binnensteden toekomstbestendig te maken. Daar profiteren niet alleen de ondernemers van. En: 'overheid, regel nu de nieuwe Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) 2021 voor ondernemers, ze hebben meer eenmalige steun nodig dan over 2020!'

De binnenstad van Breda: winkels en horeca. Maar de Brabantse stad doet volgens INretail nog te weinig met cultuur en historie, zoals de kerk. Al die elementen samen zorgen voor een levendige binnenstad. Foto ANP
We hebben de afgelopen week negen gemeenten bezocht om te praten over onze plannen voor een levendige binnenstad. Tijdens die bezoeken hebben we bewust geen aandacht besteed aan de stand van zaken ten aanzien van corona en het herstel van de economie. Maar dat blijft natuurlijk voor ons een prioriteit.
Dit is wat we nu weten: in de tweede helft van maart stuurt het kabinet de Kamer een brief waarin staat dat ze met een langetermijnplan komen en dat ze apart gaan kijken naar de maatregelen die nodig zijn voor herstel van het bedrijfsleven. Er wordt niets concreets toegezegd, behalve dat bedrijven die tussen de wal en het schip terecht zijn gekomen gecompenseerd dienen te worden.
Is dat voldoende? Nee, dit wil INretail van het kabinet:
- Meehelpen om de schuldenproblematiek op te lossen.
- De eigen vermogenspositie van zwaar getroffen ondernemers verbeteren.
- Het stoppen van je onderneming makkelijker maken voor ondernemers die het niet redden.
- Inkomensondersteuning voor ondernemers die geen inkomen meer hadden.
Een nieuwe, hogere TOGS
Vooral die laatste groep is belangrijk. Er moet een regeling komen zoals de TOGS van vorig jaar. Tienduizenden ondernemers zijn zelfstandig met een eenmanszaak of VOF. De tabakswinkel, kapper, kleinere modezaak. Die ondernemers hebben hun privékosten, hun uitgaven om te leven, moeten betalen terwijl ze ook in 2021 een aantal maanden geen inkomen hadden. Als zelfstandig ondernemer krijg je nu eenmaal niets voor jezelf, geen loon.
'Na twee jaar kun je als overheid niet meer met fatsoen het argument gebruiken dat de uitvoering zo ingewikkeld is'
Geen uitstel of afstel
De TOGS voor 2020 was een vast bedrag: 4000 euro per ondernemer, een firma kreeg 8000 euro. Voor 2021 is er meer nodig. Je praat al snel over 5000 tot 10.000 euro per ondernemer/winkel. Het argument 'uitstel of afstel' is niet meer houdbaar. Na twee jaar kun je als overheid niet meer met fatsoen het argument gebruiken dat de uitvoering zo ingewikkeld is. Dus: overheid, regel het gewoon.
Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Overheid heeft zorgplicht voor ondernemers. En die verzaken ze'
Toekomst van de stad
Negen gemeenten hebben we in de afgelopen week bezocht. Ja, we maakten gebruik van de gemeenteraadsverkiezingen, een moment waarop men nog meer dan normaal bezig is met de toekomst van een gemeente. Wat we bespraken gaat echter verder dan een nieuwe coalitie of een vierjarenplan. De toekomst van de stad stond op de agenda en dan met name de binnenstad.
'De meeste gemeenten zijn zich bewust dat ze iets moeten doen aan de aantrekkingskracht van de binnenstad, maar vrijwel overal moet dat nog concreter worden'
Concretere plannen nodig
Algemene conclusie? De meeste gemeenten zijn zich bewust dat ze iets moeten doen aan de aantrekkingskracht van de binnenstad, maar vrijwel overal moet dat nog concreter worden. De vraag is: hoe houd je de binnenstad aantrekkelijk voor een bezoeker? Er zijn te veel mensen die denken dat consumenten vanzelf komen als winkels en horeca zijn ingevuld. Daar geloof ik niets meer van. Online winkelen groeit nog steeds. Je moet veel meer doen om klanten naar de binnenstad te halen.
Historie van de stad
Neem Breda. Daar komt op dit moment maar één procent van de klanten voor de cultuur. Dat moet vijf of tien keer hoger! Mensen moeten verleid worden. Leg ze uit waarom ze bijvoorbeeld naar de beroemde Grote Kerk moeten willen komen, een van de topmonumenten van Noord-Brabant. Verleid bezoekers met de historie van de stad, geef ze meer argumenten, daar profiteren winkels en horeca ook van.
Parkeren in Delft
Delft is al wat verder. De historie staat goed op de kaart. De bereikbaarheid van de binnenstad is goed geregeld. Maar hoe je bij parkeergarages komt is totaal over het hoofd gezien. Delft kan ook nog meer doen met zijn universiteit. Die zie je in de binnenstad nog nergens terug. Gebruik de bijzondere technologie die daar wordt ontwikkeld en laat die zien in je binnenstad. Maak het een extra reden om naar Delft te komen.
'Als burgers geen overlast willen en het om negen uur ‘s avonds stil moet zijn op straat, lukt het ook niet'
Niet elke week carnaval
Technologie, cultuur, historie, winkelen, horeca, goede openbare verzieningen, parkeren, wonen, bereikbaarheid, geen troep op straat, niet overal fietsen geparkeerd. Als gemeente moet je overal goed willen scoren, want anders verlies je het gewoon. En, heel belangrijk: betrek de burger erbij. Een levendige binnenstad betekent niet elke week carnaval. Dat willen burgers niet. Maar betrek ze wel bij de wijze waarop je de stad aantrekkelijk houdt. Als zij geen overlast willen en het om negen uur ‘s avonds stil moet zijn op straat, lukt het ook niet. Het collectief moet het samen willen.
Plan los van coalitie
De binnenstad is te lang vooral een place to buy geweest. Het moet weer een place to meet worden. Daarin heeft Delft een goede stap gezet. Over twee weken ligt er een plan dat door alle politieke partijen wordt onderschreven en los staat van welke coalitie het uiteindelijk voor het zeggen krijgt. Het plan wordt vervolgens een aantal keren per jaar getoetst, los van de politieke situatie. Zo wil je het overal zien.
Jan Meerman
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.