Blog Jan Meerman
Meerman (INretail): 'Kabinet regeert uit angst'
Als het aan Jan Meerman ligt, pakt het kabinet de komende tijd de brandhaard aan waar de meeste coronabesmettingen vandaan komen. En dat is niet de retail, meldt de INretail-directeur in zijn blog voor De Ondernemer. Een nieuwe lockdown voor winkels zou niet alleen financieel, maar ook mentaal een enorme klap zijn. ‘Ondernemen is op dit moment niet leuk’.
Laatste update: 25 november 2021 22:15

Foto: ANP.
Tot en met de persconferentie verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november
'Een ondernemer zei onlangs tegen me: als er brand is stuur je de brandweer naar het pand dat in brand staat, niet naar een pand waar geen brand is. We hadden het over mogelijke extra maatregelen, een lockdown, voor de retail. Alsof daar de brand woedt! Dat is niet zo, de retail is geen brandhaard. De brand woedt elders, dat zie je in de cijfers van het OMT. Wil je als kabinet in de samenleving draagvlak krijgen voor beslissingen dan moet je de brand bestrijden waar de brand is.
'Je ziet dat het kabinet aan de hand van de geexplodeerde besmettingscijfers in een angstsfeer opereert. En angst is geen goede raadgever'
Kabinet regeert op angst
In de afgelopen twee weken hebben we in de retail de nieuwe maatregelen toegepast. Met de hand op het hart kan ik zeggen dat 99% daaraan meedoet. Posters, hygiëne, anderhalve meter, looprichtingen. We doen alles om het niet in onze winkels te laten ontstaan. Desondanks zie je dat het kabinet aan de hand van de geexplodeerde besmettingscijfers in een angstsfeer opereert. En angst is geen goede raadgever.
Lees ook: Winkeliers vrezen extra drukte voor de feestdagen door vervroegde sluitingstijd
Omzetdaling 45 procent in Amsterdam
Natuurlijk hebben de maatregelen die we nu toepassen effect op de omzet. In de laatste twee weken is het aantal bezoekers in winkels afgenomen met 17 procent. De omzet lijdt daaronder, juist in deze belangrijke periode. In een grote stad als Amsterdam is de omzet alweer met 45 procent gekelderd! Zolang de discussie boven de markt blijft zweven, hebben we last van de onduidelijkheid en de onrust die nu heerst.
'In de twaalf gemeenten met de drukste winkelstraten staan tellers, stewards, boa’s en bewakers om te kunnen bepalen hoeveel mensen er werkelijk lopen en in te grijpen wanneer het te druk wordt.'
Tellers, stewards en boa’s in drukke winkelgebieden
Voor het Black Friday weekend hebben we in overleg met gemeenten extra maatregelen getroffen. In de 12 gemeenten met de drukste winkelstraten staan tellers, stewards, boa’s en bewakers om te kunnen bepalen hoeveel mensen er werkelijk lopen. Wanneer het te druk wordt kan er dan gericht en effectief worden ingegrepen. Wat twee jaar geleden als beheersbaar druk werd gezien is inmiddels in de perceptie van velen veel te druk, we houden rekening met die nieuwe situatie en grijpen op tijd in: spreiden, oproepen om niet naar de stad te komen, eventueel zelfs vroeger de winkels sluiten. Op dat gebied werken we goed samen met de burgemeesters. Als het nodig is doen we hetzelfde tijdens het Sinterklaas weekend.
100 procent compensatie
En als er toch weer een lockdown komt? Dan eisen wij 100 procent compensatie. MKB Nederland en VNO NCW denken er net zo over. Je hoort nu alweer geluiden over ingewikkelde regelingen als 85 procent van de vaste kosten en 80 procent van de loonkosten. Het klinkt misschien een beetje hebberig en dat wil ik zeker niet uitstralen, maar de overheid moet kijken naar de schade: de huur loopt door, medewerkers moeten worden doorbetaald of zelfs beveiliging ingehuurd. Dat betekent 100 procent compensatie. Volgende week is daarover een debat in de Kamer.
'Het wordt erg onderschat, maar het leuke van ondernemen wordt onder druk gezet'
Mentale klap van lockdown
Minstens zo belangrijk bij een mogelijke lockdown is de mentale klap die dit voor ondernemers zal betekenen. Het wordt erg onderschat, maar het leuke van ondernemen wordt onder druk gezet. Heel veel ondernemers zullen zich afvragen: vind ik dit nog wel leuk? En als je bedenkt hoe belangrijk de rol van mkb-ondernemers voor de economie van dit land is, zou je nog eens goed moeten nadenken waar de boel op dit moment in brand sta
Jan Meerman
Algemeen directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 15.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een blog voor De Ondernemer.