Blog Jan Meerman
Jan Meerman (INretail) verwacht coronapas voor niet-essentiële winkels
Er komt geen lockdown voor winkels. Maar het kabinet kondigt vrijdag zeer waarschijnlijk wel aan dat er een coronapas gaat gelden voor alle publieke ruimtes en alle winkels - met uitzondering van de essentiële winkels. Dat schrijft INretail-directeur Jan Meerman in zijn nieuwe blog. ,,Het kabinet gaat over de rug van de ondernemer het leven van niet- gevaccineerden lastiger maken."

Jan Meerman verwacht in de retail veel problemen met het CTB. ,,Winkeliers hebben straks beveiligers nodig bij winkels die een paar duizend klanten per dag binnen krijgen, vaak via één ingang."
Tot en met de persconferentie van vrijdag 12 november verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Lees ook: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties
QR-code retail, het Corona Test Bewijs: schieten met een kanon op een mug
Schieten met een kanon op een mug. Anders kan ik het voornemen van het kabinet om het Corona Test Bewijs (CTB) breder te gaan inzetten niet noemen. Vrijdag maken ze het zeer waarschijnlijk bekend. Maar: er komt geen lockdown voor winkels. Het is symboolpolitiek, dat CTB. Deze maatregel heeft weinig tot geen effectiviteit. Je zorgt voor overlast in winkels door discussies met mensen die geen pas hebben. Misschien is het zelf gevaarlijker als je niet weet dat je besmet bent en met een groen vinkje door een winkel loopt.
Je wilt bij een schoenenwinkel naar binnen? Dan moet je een CTB hebben. Daarna ga je naar een drogist: geen CTB, maar wel een mondkapje. Kledingwinkel? CTB. En dan in de supermarkt weer niet. Chaos.
Beveiligers vanwege drukte en chaos
Op drukke plaatsen is het een nog groter probleem. Winkeliers hebben straks beveiligers nodig bij winkels die een paar duizend klanten per dag binnen krijgen, vaak via één ingang. Of neem een groot winkelcentrum. Daar lopen duizenden klanten per dag winkels in en uit. Je wilt bij een schoenenwinkel naar binnen? Dan moet je een CTB hebben. Daarna ga je naar een drogist: geen CTB, maar wel een mondkapje. Kledingwinkel? CTB. En dan in de supermarkt weer niet. Chaos.
Lees ook: Winkeliers roepen consumenten op koopmomenten te spreiden
QR-code handhaving lastig door personeelstekort
Je zult maar een pakketje moeten ophalen in een Primera-winkel, dan heb je ook een CTB nodig. In die winkels staat soms maar één man of vrouw. Die moet bij de deur staan. Maar er wil ook iemand betalen. Chaos. We hebben uitgerekend dat we 30.000 extra medewerkers nodig hebben om deze maatregelen te kunnen naleven. En we missen op dit moment al 30.000 medewerkers aan personeel. Dat is een gat van 60.000 mensen die er niet zijn terwijl de maatregelen moeten worden nageleefd.
"In feite komt het erop neer dat het kabinet de vaccinatiegraad wil verhogen en daar de ondernemers voor gebruikt"
Veel betere oplossing
Wij hebben een oplossing die veel beter is. Dat plan hebben we afgelopen weekend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) neergelegd:
- Een maximaal aantal klanten per winkel
- Mondkapjes verplicht
- Looproutes
- Anderhalve meter in acht nemen
- Spatschermen
Alles wat we al kennen van de vorige periode. We hebben tegen EZK gezegd: we hebben een plan dat tot veel minder risico op besmettingen leidt, breng dat in bij de discussies met het kabinet. Dat heeft EZK prima gedaan en er lijkt geen aandacht voor. Dat vind ik nog het meest kwalijke.
Lees ook: Retailexpert Hans van Tellingen is glashelder: 'QR-code in je winkel? Niet toepassen!'
Kabinet: 'Gij zult u laten vaccineren'
In feite komt het erop neer dat het kabinet de vaccinatiegraad wil verhogen en daar de ondernemers voor gebruikt. Een andere conclusie kan ik niet trekken. Er is een beter plan met een breder draagvlak dat beter gaat werken en minder besmettingen veroorzaakt en ze lijken er niet naar te kijken omdat zij nu een signaal aan de maatschappij willen geven: 'beste niet-gevaccineerde, gij zult u laten vaccineren'.
Lees ook: Ondernemer Ed Bindels (Liemès, Basis): 'Overheid, begin eens met handhaven'
QR-code leidt 10 tot 15 procent omzetverlies
Reken maar dat invoering van het CTB in alle winkels gaat leiden tot omzetverlies. In Frankrijk gebeurt het al, daar levert het 10 tot 15 procent minder omzet op. In een periode waarvan de retail het juist moet hebben. De voor ons belangrijkste weken komen er aan. En ja, dat gaat gepaard met drukte. Dus hebben we tegen al onze leden, ook de grootwinkelbedrijven, gezegd: gebruik je gezond verstand, spreid de drukte over de volle week! Alle leden hebben zich daaraan gecommitteerd, dat geldt ook voor Black Friday, 26 november.
Veel van wat voor de komende twee maanden gepland staat wordt nu massaal afgezegd. Mensen twijfelen, stellen uit.
Evenementen worden alweer geannuleerd
Ik hoorde op een bijeenkomst van alle branches die last van hebben van de maatregelen dat het in de evenementenindustrie alweer annuleringen regent. Veel van wat voor de komende twee maanden gepland staat wordt nu massaal afgezegd. Mensen twijfelen, stellen uit. Er is daar nu al een giga omzetverlies en dat betekent dat als het CTB wordt ingevoerd MKB-Nederland en VNO-NCW weer volop gaan lobbyen voor steunmaatregelen. Daar zijn ze in het kabinet kopschuw voor, ze willen liever nooit meer zulke grote steunmaatregelen. Maar daar kunnen ze straks niet meer omheen.
Als we nu met zijn allen in Nederland ons een beetje fatsoenlijk gedragen en we doen de dingen die echt effectief zijn, dan krijgen we die besmettingen wel omlaag. Maar kom nu niet met maatregelen die alleen maar symboolpolitiek zijn en niets opleveren.
Jan Meerman
Directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.