Blog Jan Meerman
Jan Meerman: ‘Dankzij deze aanpak blijven retail-ondernemers succesvol’
In tegenstelling tot alle prognoses gaat het goed in de retail. Het vorige jaar werd met een plus afgesloten en ook in de eerste maand werd een mooie omzet gedraaid, ziet Jan Meerman. Volgens de INretail-directeur komt dat omdat de koopkracht is gestut, een grote groep mensen over te besteden geld beschikt en er is weinig werkloosheid is. En daar hebben ondernemers goed op ingespeeld.

INretail-directeur Jan Meerman.
Jan Meerman
Directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.
,,De zorgen die ik een half jaar geleden had over de economie en de retail in het bijzonder, zijn duidelijk minder groot. Kennelijk zijn retailondernemers goed in staat om de aantrekkelijkheid van hun winkels goed naar voren te brengen.”
Lees ook: Detailhandel zet ruim 11 procent meer om in januari
Desondanks heeft de branche te maken met een aantal uitdagingen. Hoe gaan we om met het personeelstekort, met het levendig houden van de winkelstraat en met digitalisering en duurzaamheid? Mijn pleidooi, ook naar de politiek toe, is: hou vertrouwen in ondernemers. Zij vinden nagenoeg altijd een oplossing.
Ondernemer begint campus
Laat ik een voorbeeld geven over de arbeidsmarkt. Twee weken geleden was ik bij een ondernemer met een woonwinkel. Personeel was moeilijk te vinden en te behouden en dus wilde hij flink investeren in stagiaires om juist hen te interesseren in het vak van interieuradviseur. Vraag een gemiddelde mbo’er wat hij of zij het mooist aan zijn opleiding vindt en je hoort: praktijk ervaring opdoen. ‘Waarom begin ik dan niet een soort campus, een combinatie van onderwijsmogelijkheden gecombinererd met mijn winkel’, dacht deze ondernemer.
"Waarom begin ik dan niet een soort campus, een combinatie van onderwijsmogelijkheden gecombinererd met mijn winkel"
Het Hout- en Meubileringscollege denkt over dit soort nieuwe initiatieven ook na en natuurlijk gaan we deze partijen met elkaar in contact brengen om hierop door te denken. Zulke kansen moeten kunnen uitkristalliseren. Hoewel dit plan misschien wel tonnen kost, is deze ondernemer dan ook gegarandeerd van een x-aantal stagiaires per jaar. En die worden worden weer nieuwe medewerkers, waardoor hij zijn personeelstekort oplost. Bovendien vervult hij met zijn bedrijf een maatschappelijke rol, die zich op de lange termijn gaat uitbetalen.
Winkelketen zorgt voor levendige binnensteden
Een ander voorbeeld, de binnensteden. Onlangs sprak ik met de ondernemers achter Okay Fashion. Tientallen van deze kledingwinkels zitten bijna allemaal in kleinere plaatsen en winkelcentra. Deze keten investeert dus in de binnenstad, en zorgt voor levendigheid en voor binding. Want vergis je niet, consumenten kopen niet bij Okay Fashion, maar bij hun neefje of tante. Die staan namelijk in de winkel.
Voucher voor digitalisering
Als laatste voorbeeld kom ik bij digitaliseren. Hoe vaak horen wij niet dat mkb- en mkb-plus-ondernemers proberen om in aanmerking te komen voor subsidie om te digitaliseren en dat ze er gewoon niet uitkomen. Ze weten niet waar ze moeten zoeken. En als ze het denken te weten, dan houden ze halverwege de aanvraag op, omdat ze omkomen in het papierwerk. Wat moet je dan als overheid doen? Zorg dan dat dit geen grote projecten meer zijn, maar deel vouchers uit. Geef een ondernemer duizend of tweeduizend euro om zelf te besteden. Dan kan hij of zij via externe specialisten maatwerkadvies organiseren om zijn of haar bedrijf te digitaliseren. Het is heel hard nodig om beter gebruik te maken van data en dat kan dan via deze route.
Lees ook: Kabinet: uitgaven onderzoek en innovatie moeten 30 procent omhoog
Het toverwoord is dan wel: vertrouwen. Vertrouw erop dat ondernemers zelf de juiste keuzes kunnen maken. Ik geloof erin dat meer dan 95% van de ondernemers de goede dingen wil en doet. Niet alleen in zijn of haar bedrijf, maar ook op het gebied van maatschappelijke uitdagingen die ik net heb beschreven. Pak ondernemers die er een rotzooitje van maken wel drie keer harder aan, maar laat de anderen lekker ondernemen. Zij bewijzen elke dag dat ze voor de grootste uitdagingen oplossingen vinden.