Blog Jan van Nederveen
Zo lijdt je privé-relatie niet onder het ondernemerschap
Hard werken, nooit eropuit kunnen, geen tijd voor rust, áltijd de telefoon in de buurt om op een klant te kunnen reageren. En dan gá je eindelijk een keer samen op vakantie, is-ie de eerste dagen ziek… Herkenbaar? Dan is je partner hoogstwaarschijnlijk ondernemer. Daarom: zo kun je als levenspartner van een ondernemer je relatie in orde houden.

Jan van Nederveen. Foto: Ruud Voest.
Het bedrijf gaat goed, dat is het
probleem niet. Het punt is: je partner heeft geen rust. Nooit niet.
Het werk gaat altijd voor én door en er is altijd iets wat nog beter
kan.
Als partner komt er mogelijk
een moment dat je je daaraan begint te ergeren. Het voelt alsof de
onderneming belangrijker is dan jij en dat je op de tweede plaats
komt. Enerzijds begrijp je best dat de business door moet draaien,
want het is de droom en het plezier van je partner. Je steunt je
partner door en door. Anderzijds is het ook een groot nadeel. Zit je
dan, voor de vierde avond op rij in je eentje aan het avondeten.
Jan van Nederveen
Managing director IMK
Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.
Lees ook: ‘Nee’ zeggen tegen een klant: zo doe je het en dít levert het je op
En jullie dan?
Als je partner bij een baas werkt, dan kan je de baas op zo’n moment altijd nog de schuld geven. Ook zijn er vrije dagen op te nemen en in het uiterste geval is ontslag nemen een optie. Bij een eigen bedrijf kun je daarentegen niemand de schuld geven, want je partner is ondernemer en dus de baas. Het zijn zijn/haar keuzes om te maken en prioriteiten te stellen. En deze keuzes hebben invloed op jou en het gezin, of je dit nu leuk vindt of niet. Natuurlijk kan hij of zij stoppen met het bedrijf – maar dat gaat ver, zeker als de onderneming de droom en het plezier van je partner is.
Maar jullie liefde en het geluk met elkaar dan? Is dit dan wat het is? Is er verder niets aan te doen? Gelukkig wel. Een onafhankelijke, eerlijke buitenstaander kan de oplossing zijn. Eentje die wel snel moet begrijpen waar de crux zit.
Lees ook: Waarom ook werkgevers profiteren van een vierdaagse werkweek
Een buitenstaander erbij halen?
Wat je partner nodig heeft, is een klankbord of een sparringpartner. Iemand waarmee je gewone praktische zaken van je onderneming bespreekt, en met wie je plannen maakt voor de langere termijn. Een plan waar de broodnodige ‘rust’ een onderdeel van is. Een rol die niet eenmalig is, maar voor langere tijd.
Voor de rust van de ondernemer kan zo’n sparringpartner heel goed helpen. Dat kan zelfs een belangrijk doel worden voor het sparren. Bijvoorbeeld door meer focus aan te brengen en werk efficiënter te organiseren. Dan krijg je meer voor elkaar en neem je sneller een besluit. En dat geeft weer meer vrije tijd en dus meer tijd voor jou
Terugvinden van een goede privé-werkbalans
Verschillende organisaties bieden advies of een klankbord voor ondernemers en meestal gaat dat over de groei van het bedrijf of een ander bedrijfsmatig thema. De ondernemer heeft méér nodig want die staat er vaak alleen voor en zoekt een 'maatje' om mee te sparren. Over het bedrijf en zeker ook over hem/haarzelf of over 'thuis' en de partner -die vindt dat de ondernemer te veel werkt. Bij een sparringpartner combineer je de bedrijfsmatige zaken met persoonlijke zaken en krijg je geen eenmalig advies maar een adviseur die naast je staat.
Ik heb al meerdere ondernemers ontmoet die op advies van de partner een sparringpartner hebben en die heeft geholpen bij het terugvinden van een goede privé-werkbalans. De partner had genoeg van het harde werken, de ondernemer had genoeg van het 'mopperen' daarover en probeerde het sparren.
Meer tijd voor elkaar
Zo sprak ik bijvoorbeeld laatst een ondernemer die samen met zijn sparringpartner uitvogelde hoe zijn bedrijf slimmer georganiseerd kan worden waardoor hij niet alles zelf hoefde te doen. Hij vertelde hoe goed het sparren voor hem werkt, en dat ook zijn partner dat merkt. Want ja: sinds de sparringsessies hebben ze veel meer tijd voor elkaar.
Een andere ondernemer maakte met mij als sparringpartner een plan hoe hij in twee jaar zo zou kunnen groeien, dat hij een bedrijfsleider zou kunnen betalen. Waardoor hij weer meer zou kunnen sporten én meer met zijn familie op pad zou kunnen.
En dan was er nog de ondernemer die elke opdracht aannam en nooit 'nee' zei. Hij werkte zich drie keer in de rondte, verdiende veel geld, maar dreigde wel zijn partner te verliezen. Ook die ondernemer is met zijn sparringpartner gaan praten hoe dat bij te sturen was. En dat is gelukt. Kortom: gun je partner het sparren. En vooral: gun je het jouw relatie.
Lees ook: Mis je als ondernemer een klankbord? Zo regel je een zakelijke vriend